کلمه جو
صفحه اصلی

نائین

فارسی به انگلیسی

nain

فرهنگ فارسی

شهر مرکز شهرستان نائین استان دهم ( اصفهان ) . در ۳۲٠ کیلومتری جنوب خاوری طهران و در ۱۳٠ کیلومتری شمال خاوری اصفهان واقع است . در جلگه واقع شده و هوای آن نسبتا معتدل است . محصولش گندم جو پسته بادام انار گوجه و توت میباشد . صادرات این شهرستان روناس کتیرا پنبه پسته و قالی است . معدن سرب مس زغال سنگ آنتیموان و آهن دارد .
شهریست در نزدیکی ناصره و محل یکی از معجزات عیسی است . امروز آن را نین گویند .

شهرستان در شمال یزد در استان دهم از سه بخش حومه انارک خور و بیابانک تشکیل شده است و شامل یک قسمت مرتفع کوهستانی و یک قسمت وسیع خشک و گرم است. مرکزش شهر نایین بر سر راه اصفهان به یزد و کاشان به یزد قرار دارد . محصول عمده آن گندم جو صیفی اشجار پسته بادام و انار است . صادرات این شهرستان روناس کتیرا پنبه پسته زغال سنگ انتیمون و آهک دارد .
نائین .

لغت نامه دهخدا

نائین. ( اِخ ) یکی از شهرهای استان دهم و مرکز فرمانداری است. شهری قدیمی است وسابقه تاریخی آن به پیش از اسلام میرسد. مؤلف «سرزمینهای خلافت شرقی » مینویسد: نائین ، در شمال باختری یزد، در حاشیه کویر جای دارد و معمولاً از توابع یزد شمرده میشود، اگر چه برخی از نویسندگان آن را از توابع اصفهان شمرده اند. نائین قلعه ای داشت و بقول حمداﷲمستوفی دور قلعه اش چهار هزار قدم بود. ( از سرزمینهای خلافت شرقی ص 106 ). و نیز مؤلف همین کتاب گوید که نائین در قرون وسطی جزء ایالت فارس محسوب میشده است. ( ص 224 ). لیکن حمداﷲ مستوفی و خواندمیر آن را از توابع یزد شمرده اند. ( تاریخ گزیده ص 638 ) ( حبیب السیر ج 3 چ خیام ص 281 ). آذر بیگدلی در «آتشکده آذر» و صاحب منتهی الارب ( ذیل حرف «ن » ) و صاحب روضات الجنات ( ص 640 ) آن را تابع اصفهان دانسته اند. یاقوت در معجم البلدان این شهر را از اعمال پارس و کوره اصطخر دانسته است.مؤلف نزهةالقلوب فاصله آن را تا اصفهان بیست و شش فرسنگ ( نزهةالقلوب ص 56 ) و مؤلف روضات الجنات ده فرسنگ ( ص 641 ) و ناصرخسرو سی فرسنگ نوشته اند. ( سفرنامه ص 124 ) ولی در جغرافیای کیهان این مسافت بیست و پنج فرسنگ تعیین شده است. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 440 ).
مؤلف حدودالعالم آن را سردسیر و با سیب بسیار و برحد میان پارس و بیابان ذکر کرده است. ( حدود العالم ص 80 ). مستوفی آن را از اقلیم سوم شمرده و نوشته است که دور قلعه اش چهار هزار قدم است. حقوق دیوانیش دو تومان و دویست دینار است. ( نزهةالقلوب ج 3 ص 74 ). صاحب تذکرةالملوک گوید: در عهد صفویه حکام شرع یزد و ابرقوه و نائین و اردستان و... را صدر خاصه ، تعیین [ میکند ] و امور متعلق به صدر خاصه را در ولایات مفصله مذکوره نایب الصدارة و سایر مباشرین صدرخاصه متوجه میشده اند. ( تذکرةالملوک ص 2 ).
و ناصرخسرو بدینگونه از نائین یاد میکند: بیست روز در اصفهان بماندم و بیست و هشتم صفر بیرون آمدیم بدیهی رسیدیم که آن را هیثاباد گویند و از آنجا براه صحرا و کوه مسکیان بقصبه نایین آمدیم و از سپاهان تا آنجا سی فرسنگ بود، و از نایین چهل و سه فرسنگ برفتیم بدیه گرمه از ناحیه بیابان که این ناحیه ده دوازده پاره دیه باشد رسیدیم. ( سفرنامه ص 124 ). در بستان السیاحه آمده است : قصبه ای است دلنشین از قصبات اصفهان... در زمین هموار واقع و جوانب آن واسع است و قرب دو هزار باب خانه در اوست... آبش خوب و هوایش مرغوب. آن قصبه در راه یزد و کاشان اتفاق افتاده... از اصفهان چهار مرحله دور است... مردمش شیعه امامیه اند... و جمعی از اهل وجد و حال از آنجا ظهور نموده اند منجمله حاجی عبدالوهاب مرشد حاجی محمد حسن تبریزی الاصل و میرزا ابوالقاسم شیرازی فی زماننا از آنجا بود... و دیگر میرزا عبدالرحیم...نظر علیشاه... ( بستان السیاحه صص 600-601 ).

نائین . (اِخ ) یکی از شهرهای استان دهم و مرکز فرمانداری است . شهری قدیمی است وسابقه ٔ تاریخی آن به پیش از اسلام میرسد. مؤلف «سرزمینهای خلافت شرقی » مینویسد: نائین ، در شمال باختری یزد، در حاشیه ٔ کویر جای دارد و معمولاً از توابع یزد شمرده میشود، اگر چه برخی از نویسندگان آن را از توابع اصفهان شمرده اند. نائین قلعه ای داشت و بقول حمداﷲمستوفی دور قلعه اش چهار هزار قدم بود. (از سرزمینهای خلافت شرقی ص 106). و نیز مؤلف همین کتاب گوید که نائین در قرون وسطی جزء ایالت فارس محسوب میشده است . (ص 224). لیکن حمداﷲ مستوفی و خواندمیر آن را از توابع یزد شمرده اند. (تاریخ گزیده ص 638) (حبیب السیر ج 3 چ خیام ص 281). آذر بیگدلی در «آتشکده ٔ آذر» و صاحب منتهی الارب (ذیل حرف «ن ») و صاحب روضات الجنات (ص 640) آن را تابع اصفهان دانسته اند. یاقوت در معجم البلدان این شهر را از اعمال پارس و کوره ٔ اصطخر دانسته است .مؤلف نزهةالقلوب فاصله ٔ آن را تا اصفهان بیست و شش فرسنگ (نزهةالقلوب ص 56) و مؤلف روضات الجنات ده فرسنگ (ص 641) و ناصرخسرو سی فرسنگ نوشته اند. (سفرنامه ص 124) ولی در جغرافیای کیهان این مسافت بیست و پنج فرسنگ تعیین شده است . (جغرافیای سیاسی کیهان ص 440).
مؤلف حدودالعالم آن را سردسیر و با سیب بسیار و برحد میان پارس و بیابان ذکر کرده است . (حدود العالم ص 80). مستوفی آن را از اقلیم سوم شمرده و نوشته است که دور قلعه اش چهار هزار قدم است . حقوق دیوانیش دو تومان و دویست دینار است . (نزهةالقلوب ج 3 ص 74). صاحب تذکرةالملوک گوید: در عهد صفویه حکام شرع یزد و ابرقوه و نائین و اردستان و... را صدر خاصه ، تعیین [ میکند ] و امور متعلق به صدر خاصه را در ولایات مفصله ٔ مذکوره نایب الصدارة و سایر مباشرین صدرخاصه متوجه میشده اند. (تذکرةالملوک ص 2).
و ناصرخسرو بدینگونه از نائین یاد میکند: بیست روز در اصفهان بماندم و بیست و هشتم صفر بیرون آمدیم بدیهی رسیدیم که آن را هیثاباد گویند و از آنجا براه صحرا و کوه مسکیان بقصبه ٔ نایین آمدیم و از سپاهان تا آنجا سی فرسنگ بود، و از نایین چهل و سه فرسنگ برفتیم بدیه گرمه از ناحیه ٔ بیابان که این ناحیه ده دوازده پاره دیه باشد رسیدیم . (سفرنامه ص 124). در بستان السیاحه آمده است : قصبه ای است دلنشین از قصبات اصفهان ... در زمین هموار واقع و جوانب آن واسع است و قرب دو هزار باب خانه در اوست ... آبش خوب و هوایش مرغوب . آن قصبه در راه یزد و کاشان اتفاق افتاده ... از اصفهان چهار مرحله دور است ... مردمش شیعه ٔ امامیه اند ... و جمعی از اهل وجد و حال از آنجا ظهور نموده اند منجمله حاجی عبدالوهاب مرشد حاجی محمد حسن تبریزی الاصل و میرزا ابوالقاسم شیرازی فی زماننا از آنجا بود... و دیگر میرزا عبدالرحیم ...نظر علیشاه ... (بستان السیاحه صص 600-601).
و این شرح نیز در «تاریخ صنایع ایران » راجع به مسجد جامع نائین آمده است : یکی از معروفترین ابنیه ٔ این دوره [ بعد از استیلای عرب و قبل از سلجوقیان ] مسجد جامع نائین است ... آن قسمت از مسجد که در طرف قبله است از یازده طاقنما تشکیل یافته که سقف هلالی دارند. طاقنمای وسطی از سایر طاقنماها وسیعتر است . دیوار و طاق و جرزهای آن نیز گچ بری دارندو آن قسمت که محراب در آن است با گچ بری تزیین یافته . نقشه ٔ آن عبارت است از کثیرالاضلاع های هشت ضلعی و اشکال هندسی ساده ٔ دیگر که با گلهای مختلف زینت یافته اگرچه این گچ بری چندان ریزه کاری ندارد ولی نقشه ٔ آن مؤثر و قشنگ است و در اصل رنگ شده و شاید طلاکاری نیز داشته است . چون آن را عمیق کنده اند و چنانکه گفته شد ساده و فاقد ظرافت است ، چنان مینماید که به دوره ٔاولیه این نوع صنعت تعلق دارد. مسجد نائین از حیث نقشه نمونه ٔ مساجد اولیه ٔ عرب میباشد. ساختمان آن از تاری خانه ٔ دامغان کاملتر است . ستونهای آن کوچکتر، دالانها بلندتر و طاق ها تیزترند. در طرف چپ نزدیک گوشه ٔمسجد مناره ای است که جزء ساختمان مسجد است . (تاریخ صنایع ایران ص 136). و هم راجع به قدمت ساختمان این مسجد اعتمادالسلطنه آرد: گویند مسجد جامع نائین را خلیفه ٔ اموی عمرعبدالعزیز ساخته است ، چند خشت که اسامی خلفاء در آن ثبت شده موجود است . ولی تاریخ منبر سنه ٔ 711 هَ . ق . است و تاریخ درب مسجد سنه ٔ 784 است . (از مرآت البلدان ج 4 ص 121).
پیرامون ابنیه ٔ قدیمی نائین این شرح نیزدر جغرافیای کیهان آمده است : مساجد مهم نائین عبارت است از مسجد جامع، مسجد خواجه ، مسجد شیخ محمد ربیع، و مسجد کَلوان ، از همه معروفتر و قدیم تر مسجد جامع است که در محله ٔ باب المسجد واقع شده . بنای آن از آجر و به شکل هشت ضلعی میباشد، ارتفاع آن قریب 25 ذرع و محرابش مانند محراب اسپاهان دارای گچ بری بسیار زیبا و خطوط کوفی است . یگانه آثار ذیقیمتی که در مسجد مزبور موجود است منبر چوبی منبت کاری هشت پله ای میباشد که ارتفاع آن به هشت ذرع میرسد. در طرف چپ منبر مزبور نام سازنده و واقف و تاریخ ساختن آن را که به سال 711 هَ . ق . بوده است با خط بسیار خوب نسخ منبت کاری کرده اند و اگر در نگاهداری منبر مذکور که یکی از شاهکارهای صنعتی نیمه ٔ اول قرن هشتم است مواظبت بعمل نیاید ممکن است آن را قطعه قطعه نموده از بین ببرند. یکی دیگر از بناهای مهم قدیمی نائین که هیچگونه علائم و آثاری از تاریخ ساختمان آن به دست نیامده ولی وضع آن نشان میدهد که خیلی قدیمی است نارنج قلعه میباشد. عمارت زیرین برج قلعه به تل خاکی تبدیل [ شده ] ولی اصل برج که 25 ذرع ارتفاع دارد باقی و برجاست . سابقاًدر اطراف قلعه ٔ مزبور خندقی بعرض 25 ذرع حفر کرده بودند ولی اکنون پر است . مهمترین قسمت جالب توجه این برج که مورد دقت نظر است خشتهای خامی است که در ساختمان برج بکار رفته ، طول خشتها نیم و عرض 14 ذرع میباشد و وزن هریک هفت الی هشت من است . (جغرافیای سیاسی کیهان ص 440 و 441).
مؤلف همین کتاب پیرامون وضع عمومی شهر و مردم نائین نویسد: با قرای اطراف قریب 12558 نفر جمعیت دارد. کوچه های آن تنگ و کثیف و بسیار متعفن است . شغل عمومی اهالی تا چندی قبل عبابافی بوده ولی امروز فقیر و پریشانند و آنها که استطاعتی دارند دستگاههای قالیبافی دایر کرده اند از حیث فقدان آب ساکنین نائین فوق العاده در زحمت [ اند ] و بعضی سالها که خشکسالی است آب را کوزه ای ده شاهی الی یکقران خریداری میکنند.آب مشروب اهالی از 10 آب انبار که از دو الی هفت فرسخ برای پرنمودن آنها آب می آورند به دست می آید چهار رشته قنات بی اهمیت نیز دارد. (جغرافیای سیاسی کیهان ص 440). نائین دارای عباهای خوب بوده که اینک از بین رفته و ظروف آنجا نیز مشهور است . (جغرافیای سیاسی کیهان ص 296).
در فرهنگ جغرافیایی ایران آمده است : شهرستان نائین یکی از شهرستانهای هفتگانه ٔ استان دهم کشوراست . حدود آن از طرف شمال به دشت کویر، از جنوب به شهرستان یزد و اصفهان و از خاور به شهرستان فردوس خراسان و از باختر به شهرستان اردستان محدود است . تقسیمات : شهرستان نائین از سه بخش تشکیل شده است ، بدین ترتیب :
1 - بخش حومه شامل 338 آبادی و 22430 نفر جمعیت است . 2 - بخش انارک 12 آبادی و 2476 تن سکنه دارد. 3 - بخش خور بیابانک مشتمل بر 18 آبادی و 13487 نفر جمعیت است ، جمعاً شهرستان نائین از سه بخش و 267 آبادی کوچک و بزرگ و 38393 تن جمعیت تشکیل شده است .
بخش حومه - محدود است از شمال به بخش انارک شهرستان اردستان . از جنوب به بخش اردکان ، از خاور به بخش خرانق و اردکان یزد و از باختر به بخش کوهپایه ٔ اصفهان . بخش حومه ٔ نائین جلگه و مسطح است و فقط چند کوه منفرد، در شمال و جنوب باختری و خاوری آن دیده میشود، بدین شرح :
1 -کوه سراش که از جنوب خاور به طرف شمال باختر امتداددارد و به کوه فشارک در دهستان برزاوند شهرستان اردستان میرسد. (خط الرأس این رشته ارتفاع حد طبیعی شهرستان نائین را با بخش کوهپایه مشخص مینماید). راه نائین به کوهپایه از گردنه ٔ بیل آباد این رشته کوه عبور میکند و گردنه ٔ نامبرده 2285 گز از سطح دریا ارتفاع دارد. 2 - کوه محمدیه در شمال نائین و تقریباً شمالی جنوبی قرار گرفته و ارتفاعش از سطح دریا 2175 گز است . 3 - رشته ارتفاعات زردکوه و ارتفاعات منفرد دیگری در قسمت کویر این بخش واقع شده است و ارتفاع بلندترین نقطه ٔ کوههای مذکور بطور متوسط در حدود 2000 گزاست .
آب و هوا - هوای این بخش نسبةً معتدل است . آب زراعتی آبادیها از قناتها تأمین میشود.
محصول و شغل - محصول عمده ٔ نائین غلات است و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی و کرباس بافی است . بیشتر قراء این بخش بوسیله ٔ راههای ارابه رو به یکدیگر مربوط است و در فصل خشکی به بیشتر قراء میتوان اتومبیل برد.
زبان ومذهب - مردم نائین مسلمان شیعه اند و زبان مادری آنان فارسی است .
قراء مهم بخش حومه ٔ نائین عبارتند از: بافران ، چم ، محمدی ، سرشگ ، حسین آباد، خیرآباد، بنوند. در بخش حومه (بغیر از شهر نائین ) سه باب دبستان دایر است .
شهر نائین - شهر کوچک نائین مرکز شهرستان نائین در سر سه راه اصفهان - یزد کاشان واقع است خلاصه ٔ مشخصات آن بشرح زیر است :
سوابق تاریخی - تاریخ ساختمان و بنا کننده ٔ شهر نائین درست معلوم نیست ولی همینقدر که از تواریخ و قرائن معلوم میشود، سابقه اش به قبل ازمیلاد مسیح و دوران زردشتیان می پیوندد و آثاری منتسب به زردشتیان ، از جمله خرابه های قلعه ٔ نائین ، از آن روزگاران به یادگار مانده است .
فواصل - این شهر در 320 هزارگزی جنوب خاوری تهران و در 120 هزارگزی شمال خاوری شهراصفهان واقع است .
مختصات جغرافیائی نائین - طول :53 درجه و 4 دقیقه و 15 ثانیه ٔ خاوری از نصف النهار گرینویچ ، عرض : 32 درجه و 51 دقیقه و 50 ثانیه ٔ شمالی . ارتفاع از سطح دریا 1400 گز. اختلاف ساعت با تهران 5 دقیقه و 20 ثانیه .
راهها - نائین بوسیله ٔ دو راه به تهران مربوط میشود:
1 - راه تهران به نائین که از شهر ری ، قم ، اصفهان و کوهپایه میگذرد، جاده ٔ شوسه ٔ درجه ٔ یک است و طولش 576 هزار گز است .
2 - راهی که از کاشان میگذرد و جاده ٔ شوسه ٔ درجه ٔ 2 است . (از نائین تا قم شوسه ٔ درجه ٔ 2 و از قم تا تهران آسفالت ). طولش 522 هزارگزست . این جاده فقط در گردنه ٔ ملااحمد (36 هزارگزی نائین ) بعلت برف زیاد، ممکن است گاهی مسدود شود. این راه از شهر ری ، قم ، کاشان ، نطنز و اردستان میگذرد.
مدت راه نائین به تهران ، با اتومبیل 14 ساعت و با سواری 10 ساعت است . پمپ بنزین در مسیر جاده ٔ یزد به اصفهان قرار دارد.
وضع طبیعی و اقتصادی - شهر نائین در کنار راه شوسه ٔ اصفهان به یزد، و در جلگه واقع شده است . هوای شهر نسبةً معتدل است . آب آشامیدنی اهالی از آب انبارها و قنات شاهی ، و آب مزروعی از قنوات تأمین میشود.
شغل عمده ٔ اهالی کسب و زراعت و محصول عمده ٔ آن گندم و جو و مختصری محصولات صیفی است ، اشجار آن پسته و بادام و انار و گوجه و توت و سایر میوه هاست . صادرات زراعتی این شهرستان روناس و کتیرا و پنبه و پسته ، و صادرات صنعتی آن قالی و عبا و کرباس است . معادن استخراج شده ٔ حوزه ٔ معدنی انارک (از توابع نائین ) شامل سرب ، مس ، زغال سنگ ، آنتیمون و آهک است .
بناهای شهر بطور کلی قدیمی است . فقط در قسمت خاور و باختر این شهر، در مسیر جاده ، چند بنای جدیدالاحداث دیده میشود. شهر نائین به هفت ناحیه تقسیم میشود بدین قرار: کلوان ، بابل مسجد، سرای نو، نوآباد، پنجاهه : چهل دختران ، سنگ . روشنائی محلات و کوچه های شهر بوسیله ٔ چراغهای نفتی تأمین میشود . جمعیت شهر نائین در حدود 6235 نفر است و مردمش مسلمان شیعه مذهب اند.ساکنان شهر به زبان فارسی تکلم میکنند ولی کشاورزان و روستائیان به زبان فارسی مخصوص محلی که بیشتر بفرس قدیم شباهت دارد، تکلم میکنند.
مردم این شهرستان بکسب دانش راغبند و بیشتر بدین منظور جلای وطن میکنند. سادگی اخلاق و سعی در کسب دانش از آداب نائینی هاست . در این شهر یک دبیرستان پسرانه دو دبستان پسرانه و دو دبستان دخترانه دایر است . یک بیمارستان 20 تختخوابی در انتهای باختری شهر قرار دارد و در جنب بیمارستان نیز درمانگاهی بوسیله ٔ سازمان خدمات اجتماعی تأسیس گشته است . شهر نائین مرکز فرمانداری شهرستان نائین است و ادارات دولتی آن عبارتند از: فرمانداری ، شهرداری ، شهربانی ، ژاندارمری ، پست و تلگراف ، آمار، ثبت اسناد و املاک ، بهداری ، دارائی ،اداره ٔ فرهنگ ، دادگاه بخش ، بانک ملی نمایندگی یزد، نمایندگی بانک کشاورزی ، نمایندگی اوقاف . (فرهنگ جغرافیایی ایران ، ج 10 ص 193 - 194).


نائین . (اِخ ) شهری است در نزدیکی ناصره و محل یکی از معجزات عیسی است . امروز آن را نین گویند. در قاموس کتاب مقدس آمده است : نائین (به معنی جمال ). شهری است در جلیل که مسیح پسر بیوه زن را در آنجا حیات بخشیده از اموات برخیزانید فعلاً آن را «نین » گویند و بر سرازیری شمال کوه دوخی بمسافت 6 میل به جنوب شرقی ناصره و 15 میل به جنوب غربی تل حوم واقع[ است ] و احتمال میرود که مسیح جنازه ٔ پسر را در وقتی که به طرف باهل ، قبرستانی که در مغرب ده است ، سرازیر میشد دید. از وسعت و عظمت خرابه معلوم میشود که نین شهر عمده و عظیمی و حصاردار بوده است . لکن فعلاًده کوچکی است که دارای بیست خانوار میباشد و این ده از کوه طور بخوبی دیده می شود. (قاموس کتاب مقدس ).


نایین. ( اِخ ) نائین. رجوع به نائین شود.

دانشنامه عمومی

نائین در استان اصفهان و مرکز شهرستان نائین قرار دارد. این شهر در منطقه دشت کویر قرار گرفته است و آب و هوایی خشک دارد. نایین در فاصله ۶۵ کیلومتری شهرستان ورزنه واقع شده و فاصله آن تا تالاب گاوخونی ۹۰ کیلومتر است.
حمام قدیمی نوآباد
حمام پنجاهه
حمام قدیمی کلوان
حمام امام رضا (ع) محله تاریخی چهل دختران
قدمت نائین بیش از ۳۰۰۰ سال است و وجود مسجد جامع نائین که از لحاظ قدمت اولین یا دومین مسجد پابرجا در ایران است؛ شاهدی بر این مدعاست.
علاوه بر زبان فارسی، بسیاری از مردم محلی به گویش نائینی صحبت می کنند که گویشی از زبان های ایران مرکزی است.
گفته اند نام نائین از گیاهی باتلاقی به نام «نی» برگرفته شده، یا یهودیانی که از اورشلیم به مشرق زمین کوچانده شدند، این شهر را به یاد موطن خویش بنا کرده و بدین نام خوانده اند. علیرضا عرب بافرانی در کتاب «عروس کویر» این نظر را تا حدودی ضعیف برمی شمرد. وی به نقل از محمد تقی جامع نائینی می نویسد: «وجه دیگر که تا حدودی ضعیف به نظر می رسد این است که نائین به معنی جمال کلمه ای عبری است و یکی از شهرهای فلسطین هم به همین نام بوده است». محمدتقی جامع نائینی در کتاب «ویژگی های زبان محلی نائین» می نویسد که عده ای بر این باورند که شهری به نام «هوم» یا «وهوم» در چند کیلومتری محل فعلی نائین بوده که مردم آن زردشتی بوده اند و بعدها «نائن» پسر نوح بر این شهر غلبه کرده و در این مکان شهری ساخته که به نام خود او «نائن» یا «نائین» خوانده می شود

نایین در استان اصفهان و مرکز شهرستان نایین قرار دارد. این شهر در منطقه دشت کویر قرار گرفته است و آب و هوایی خشک. قدمت نایین بیش از ۳۰۰۰ سال است و وجود مسجد جامع نایین که از لحاظ قدمت اولین یا دومین مسجد پابرجا در ایران است؛ شاهدی بر این مدعاست.
علاوه بر زبان فارسی، بسیاری از مردم محلی به گویش نایینی هم صحبت می کنند که گویشی از زبان های ایرانی مرکزی است.
فرش نائین و عبای محمدیه شهرت جهانی دارد.

نقل قول ها

نائین مرکز شهرستان نائین، از کهن شهرهای شرق استان اصفهان.
• «شهر نائین در کنار راه شوسهٔ اصفهان به یزد در جلگه واقع شده و هوای شهر نسبتاً معتدل و آب آشامیدنی اهالی از آب انبارها و قناش شاهی و آب مزروعی از قنوات تأمین می شود. شغل عمده اهالی کسب و زراعت؛ محصول عمدهٔ آن گندم و جو و مختصری صیفی جات و اشجار آن پسته، بادام، انار، گوجه، توت و سایر میوه جات است. صادرات زراعتی این شهرستان روناس کتیر، پنیه، پسته و صادرات صنعتی آن قالی، عبا و کرباس است… بناهای شهر به طور کلی قدیمی بود، فقط در قسمت خاور و باختر این شهر در مسیر جاده چند بنای جدیدالاحداث دیده می شود…جمعیت شهر نائین در حود ۶۲۳۵ نفر بوده، مذهب اهالی مسلمان شیعه، سکنهٔ شهر به زبان فارسی تکلم می کنند ولی کشاورزان و دهاقین به زبان فارسی مخصوص محلی تکلم می کنند که بیشتر شبیه به فرس قدیم است. مردم این شهرستان به علم و دانش راغب بوده و بیشتر برای آن جلای وطن می کنند. سادگی اخلاق و سعی در کسب و دانش از آداب نائینی هاست… .» -> از «فرهنگ جغرافیایی ایران» چاپ چاپ ۱۹۵۴م/ ۱۳۳۲ش

پیشنهاد کاربران

نائین یکی از شهرهای استان اصفهان در مرکز ایران و مرکز شهرستان نائین است. این شهر در منطقه دشت کویر قرار گرفته است و آب و هوایی خشک و کویری دارد.
نائین شهری کوچک و قدیمی است که در گذشته وسیع و آباد بوده است. قدمت آن را می توان از بنای بزرگ و کهن نارین قلعه یا نارنج قلعه دریافت. مسجد جامع نائین از لحاظ قدمت دومین مسجد پابرجا در ایران است. [نیازمند منبع]
علاوه بر زبان فارسی، بسیاری از مردم محلی به گویش نائینی هم صحبت می کنند که گویشی از زبان های ایرانی مرکزی است.
فرش نائین شهرت جهانی دارد.
نام
درباره نام نائین گفته اند نام نائین از گیاهی باتلاقی به نام «نی» برگرفته شده، یا یهودیانی که از اورشلیم به مشرق زمین کوچانده شدند، این شهر را به یاد موطن خویش بنا کرده و بدین نام خوانده اند. هر چند علیرضا عرب بافرانی در کتاب خود «عروس کویر» این نظر را تا حدودی ضعیف برمی شمرد. وی به نقل از محمد تقی جامع نائینی می نویسد: «وجه دیگر که تا حدودی ضعیف به نظر می رسد این است که نائین به معنی جمال کلمه ای عبری است و یکی از شهرهای فلسطین هم به همین نام بوده است»[۱] محمدتقی جامع نائینی در کتاب خود «ویژگی های زبان محلی نائین» می نویسد که عده ای بر این باورند که شهری به نام «هوم» یا «وهوم» در چند کیلومتری محل فعلی نائین بوده که مردم آن زردتشتی بوده اند و بعدها «نائن» پسر نوح بر این شهر غلبه کرده و در این مکان شهری ساخته که به نام خود او «نائن» یا «نائین» خوانده می شود[۲] برخی از اهالی نائین معتقدند که نائین نسبت این شهر را به «ناهید» یا «آناهیتا» الاهه ی آب می رساند. با توجه به قدمت این شهر، وجود باقیمانده ی آثار و ابنیه ی دوران ساسانی و نیز شباهت گویش نائینی به گویش پهلوی، این نظر نمی تواند دور از ذهن باشد. ولیکن آنچه مسلم است عناوینی چون «شهر مساجد»، «قصبه طیبه»، «مدینه العرفا» و. . . که برای نائین برشمرده شده نشان دهنده اهمیت این شهر در دوره های مختلف تاریخ بوده است. [۳][پیوند مرده] نائین را با القاب و عناویین مختلفی مانند قصبه طیبه، دارالعرفان و مدینه العرفا یاد کرده اند.
جغرافیای نایین
نایین شهری کویری ست و در زمینی صاف و هموار قرار گرفته است. ارتفاع نایین از سطح دریا ۱۵۸۰ متر، عرض جغرافیایی آن ۳۲ درجه شمالی و طول آن ۵۲ درجه شرقی است.
کوهسارهای آن هیچکدام از ۱۸ کیلومتر نزدیک تر نیستند. کوه های سمت شمال رشته ای است به نام کوه سرخه که دنباله آن به رشته ای به نام بید کوه منتهی می شود. در سمت جنوب غربی رشته ای به نام کوه سره با ارتفاع ۲۳۳۰ متر از سطح دریا مرتفع ترین کوههای اطراف نایین است. رشته کوه سارو نیز در سمت جنوب غربی نایین قرار دارد که به رشته های ( ( پرویز ) ) و ( ( بنوید ) ) در جنوب نایین می پیوندد.
تاریخ
تاریخ بنای اولیه شهر نائین به دوران قبل از اسلام باز می گردد. صحت این مدعا را علاوه بر نوشته های مورخین و جغرافیا نویسان قدیم، گویش محلی خاص مردم نائین تقویت می کند. این گویش هنوز نیز متداول و مرسوم است. مولف کتاب مسالک و ممالک فارس را ایالت قدیمی ایران و محل تشکیلات دولت هخامنشی ذکر می کند که دوره ساسانیان و پس از اسلام به پنج ولایت یا استان تقسیم می شده است. که هر قسمت «کوره» نامیده می شد. در دوره های ساسانی و پس از استقرار اسلام، شهر نائین جزء یکی از این کوره ها به شمار می آمد. بیشتر پژوهشگرانی که درباره نائین بررسی و تحقیق کرده اند به آبادی و آبادانی آن در ادوار قبل از اسلام اشاره کرده اند. اما در مقدمه کتاب تذکره سخنوران نائین شهر نائین شهرکی کاروان انداز معرفی شده که قافله ها برای استراحت و فراهم ساختن زاد سفر در آن بار می انداخته اند. ساربانان نیز شتران خود را در نائین هنارگیری می کرده اند. به هرحال، با مراجعه به منابع مختلف می بینیم نائین در قبل از اسلام مرکز اداری و خدماتی بخشی از ناحیه یزد بود.
بااستقرار اسلام، در بیشتر شهرهای ایران و ورود این آیین به نائین، شهر نائین موقعیت خود را همچون گذشته حفظ کرد. یکی از نویسندگانی که در قرن چهارم هجری کتاب خود را تألیف کرده است نائین را شهری آباد و پرجمعیت ذکر می کند. [نیازمند منبع]
در قرن پنجم هجری، شهر نائین مانند دیگر شهرهای نزدیک به اصفهان مورد توجه قرار گرفت. در نیمه اول این قرن ناصر خسرو، در سفر مشهورش از نائین عبور کرد و به این شهر اشاره نمود. در سفرنامه تاصر خسرو درباره اوضاع اجتماعی نائین مطلب تازه ای ارائه نشده است، همانگونه که یاقوت حموی نیز تنها به نقل قولی از اصطخری اکتفا کرده است.
در دوران مغول، با روی کار آمدن ایلخانان و حکومت غازان و سلطان محمد اولجایتو که پس از درآمدن به دین اسلام به لقب «خدا بنده» ملقب شد در نائین نیز تحولاتی به وقوع پیوست. در دوران حکومت این دو ایلخان که با وزارت خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی مقارن است اصلاحات اساسی در اکثر شهرهای ایران به وجود آمد. در این دوران آثار مهم و با ارزشی مانند مسجد بابا عبدالله، عمارت امامزاده سلطان سیدعلی و مناره مسجد جامع در نائین ساخته شد.
در نیمه اول قرن هشتم هجری، ملک اشرف پس از شکست از شیخ ابواسحاق اینجو در شیراز و فرار به یزد، بیشتر آبادی ها و شهرهای یزد را خراب کرد و به نائین رسید. در جنگی که در سال ۷۴۴ هجری در نائین بین او و امیر مبارزالدین از امرای آل مظفر به وقوع پیوست ملک اشرف شکست خورد. این جنگ باعث خرابی نائین شد و خلقی عظیم کشته شدند.
در اواخر قرن هشتم هجری، در روزگاری که امیرتیمور خود را برای حمله به شهرهای مرکزی ایران آماده می کرد باردیگر نائین گرفتار درگیری شاه منصور و شاه یحیی مظفری شد. در سال۷۹۳ بین این دو برادر جنگی درگرفت که بیشتر روستاها و قصبات بین اصفهان و یزد و کرمان تخریب شدند. نائین نیز آسیب فراوان دید.
در قرن نهم نیز جنگ و کشتارهائی بین خاندان های آق قویونلو و قراقریونلو بوقوع پیوست. نائین بر سر راه شهرهای مهم، . . .

نائین ( Nain ) :نام یکی از طایفه ( Gotra ) های کولی های جات در هندوستان و پاکستان که با مناطق مرکزی ایران کوچانده شده اند

برگرفته شده از کلمه نی به دلیل رویش نی در این منطقه

هزاران سال پیش زرتشتیانی که از حمله اعراب فرار کرده بودند درمحل کنونی نائین ساکن شدند. نوین در زبان زرتشتی یعنی نمی آیند.
زرتشتیان مداوم می گفتند اعراب به اینجا نمایند. نمی آیند. . . نوین . . . نوین. .
که اسم اون شهر شد نائین یعنی نمی ایند. البته اعراب نیامدند اما در طی هزاران سالمردم انجا مسلمان شدند.


کلمات دیگر: