کلمه جو
صفحه اصلی

عبدالجواد فلاطوری

دانشنامه عمومی

عبدالجواد فلاطوری (زاده ۱۳۰۴ - درگذشته ۱۰ دی ۱۳۷۵) پژوهشگر ایرانی حوزه فلسفه بود. وی بنیان گذار کتابخانه شیعی در دانشگاه کلن آلمان و نیز آکادمی علوم اسلامی در این کشور است. او از نوادگان ملااسماعیل خواجویی است.
«تحول بنیادی فلسفه یونانی در شیوه اندیشه اسلامی»، رساله فوق دکتری فلاطوری در دانشگاه کلن، سید محمدباقر تلغری زاده (مترجم)، ناشر: مؤسسه حکمت و فلسفه، زیر چاپ
تعلیقه بر شرح منظومه حکمت سبزواری، مهدی مدرس آشتیانی، عبدالجواد فلاطوری (به اهتمام)، مهدی محقق (به اهتمام)، ناشر: زهیر
تاریخ ایران در قرون نخستین اسلامی، برتولد اشپولر، جواد فلاطوری (مترجم)، مریم میراحمدی (مترجم)، ناشر: علمی و فرهنگی
در سال ۱۳۰۴ش در اصفهان به دنیا آمد. وی تحصیلات دبستان و دبیرستان را در این شهر به پایان رسانید و سپس برای تحصیل علوم دینی، راهی حوزه علمیه مشهد شد و از محضر: میرزا هاشم قزوینی ، میرزا محمدتقی ادیب نیشابوری و آیت الله محمدرضا کلباسی اشتری بهره برد. عبدالجواد فلاطوری پس از آن به تهران رفت و به ادامه تحصیل علوم دینی نزد علامه محمد تقی آملی و میرزا مهدی آشتیانی و میرزا محمد علی شاه آبادی پرداخت.
وی تحصیل علوم اسلامی را در مشهد به پایان رسانید و متناسب سیستم تحصیلی اسلامی از ۱۳۲۲ به تدریس مشغول گردید. از سال های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۳ در دانشگاه تهران تحصیل کرد. در ۱۳۳۳ رشته فلسفه و الهیات را با کار ترجمه کتاب «المشاعر» ملاصدرا و با درجه لیسانس فلسفه به پایان برد. این رساله به عنوان بهترین اثر سال، نائل به درجه عالی علمی شد.
در مهرماه ۱۳۳۳ (اکتبر ۱۹۵۴) به آلمان رفت و در دانشکده فلسفه تحصیلاتش را ادامه داد. تحصیلات وی در ماینس در تِرم زمستانی ۵۵- ۱۹۵۴ تا ترم زمستانی ۵۶- ۱۹۵۵ ادامه یافت. از ترم تابستانی ۱۹۵۴ تا ترم تابستانی ۱۹۵۷ وی در دانشگاه کلن به تدریس پرداخت و در آگوست ۱۹۶۰ در کلن به اخذ مدرک در امتحان بزرگ لایتن نائل گردید.

نقل قول ها

عبدالجواد فلاطوری (۳۰ دسامبر ۱۹۲۵، اصفهان – ۱۸ ژانویه ۱۹۹۷، هامبورگ) فقیه شیعی، ادیب فارسی و عربی، استاد دانشگاه، پژوهشگر عرفانی و فیلسوف ایرانی بود.
• «عقیدهٔ کلی من این است که خلط دین و فلسفه، نه به نفع فلسفه و نه به نفع دین بوده است. دین را از دین بودنش انداخته و فلسفه را از تحریک و پویایی اش. این کار بوده که در سنتِّ ما انجام شده، منتها اینکه ما الان نمی توانیم از آن دست برداریم به دلیل عجین شدن عقاید ما، با این فلسفه است، و خدا نکند که ما بخواهیم روزی اسلام را با همین فلسفهٔ خودمان به دنیای غرب عرضه کنیم.»• «بهترین منبع و مرجع برای معرفی خدا، خود قرآن کریم است. من هرچه که پیش می روم بیشتر به معنویت قرآن می رسم. من اگر در اروپا تبلیغ اسلام می کنم -و بحمدالله مقبول افتاده است- در این امر یک ذره از اندیشهٔ عقلی را در تبیین اسلام نمی آورم. خود قرآن بهترین بیان کنندهٔ اسلام است. دوری ما از قرآن اسفبار است.»• «پایه های فلسفه صدرالمتألهین امروزه فروریخته است هرچند این فلسفه از حیث تبیین جهان بسیار جالب است. اما نباید چنین پنداشت که این، همان حقیقتی است که پیامبر اسلام (ص) در صدد بیان آن بوده است. البته من به هیچ وجه مخالف فلسفه نیستم و بلکه اکثر اشتغال من پرداختن به فلسفه است ولی این موجب نمی شود که آن را از دین تفکیک نکنم. تا وقتی که این دو را از هم تفکیک نکنیم، نمی توانیم در ایران فلسفه ای داشته باشیم که بتواند حیات امروزی ما را رهبری کند.»• «فلسفه تقلیدی نیست که کسی بیاید و بنشیند و فلسفه بیاورد. فلسفه همیشه اندیشه ای است که باید از واقعیات گرفته شود. الان واقعیات اجتماع فرق می کند. الان نمی توانیم فکری که می کنیم فقط منحصر به ایران و اسلام باشد؛ فکر ما باید جهانی باشد. باید وجود خودمان را در قالب جهانی پیدا کنیم. ما اکنون از این امر دوریم، یعنی اصلاً جهان بینی ما بیش از حدی که آزادی فردی داشته باشد، جنبهٔ دینی پیدا کرده است.»• «فلاطوری از همان آغاز جوانی علاقه مند به تدریس بود. در دوران طلبگی اش در شهر مشهد حلقهٔ درسی در مدرسهٔ خیرات خان داشت…• «فلاطوری پس از استقرار در آلمان بسیار مایل بود که نتیجهٔ کوشش های چندین سالهٔ خود را در اختیار هم وطنان خود بگذارد و حتی حاضر شد که تدریس در آلمان را رها کند و به استخدام دانشگاه تهران درآید و مقدمات این امر با همیت استاد بزرگوار دکتر یحیی مهدوی فراهم گردید، ولی متأسفانه چون ساخت و بافتِ دانشگاه های ما بگونه ای که آن بر جنبهٔ علمی می چربد و به همان اندازه که دفع نیروی علمی در آنجا سهل و آسان است، جذب نیروی علمی واقعی دشوار می نماید، بنابراین این امر میسر نگردید و او همیشه از اینکه دانشگاه های ایران محال خدمت برای او فراهم نیاورده اند، افسرده و غمگین بود.»مهدی محقق -> جنبهٔ اداری

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عبدالجواد فلاطوری (۱۳۰۴-۱۳۷۵ش.) فیلسوف، فقیه و اندیشمند شیعه ایرانی مقیم آلمان. فلاطوری پس از تحصیل در حوزه علمیه اصفهان و مشهد و تهران و نیز اخذ درجه لیسانس فلسفه از دانشگاه تهران به آلمان رفت و در دانشگاه کلن به او درجه پرفسوری عطا شد. او بنیان گذار کتابخانه شیعی در دانشگاه کلن آلمان و نیز آکادمی علوم اسلامی در این کشور است. فلاطوری با اقدام به اصلاح محتوای اسلامی کتاب های درسی مدارس آلمان و نیز چند کشور دیگر اروپایی، تلاش کرد نگرش اروپایی معاصر به اسلام را تغییر دهد. او معتقد بود باید دین را از فلسفه جدا کرد و هم چنین از منتقدان فلسفه ملاصدرا بود. از فلاطوری بیش از ۱۵۰ کتاب، مقاله و گفتگو بر جای مانده است.
عبدالجواد فلاطوری، از نوادگان آخوند ملا اسماعیل اصفهانی در ۲۹ دی ماه ۱۳۰۴ش. در اصفهان متولد شد. پدرش، حسین فلاطوری و مادرش رقیه خدابخشیان بود.
وی در ۷۱ سالگی، روز یکشنبه ۹ دی ماه ۱۳۷۵ش. در آلمان درگذشت و پیکرش در روز ۲۱ همان ماه در اصفهان کنار آرامگاه حاج آقا رحیم ارباب (تکیه فاضل هندی) به خاک سپرده شد.


کلمات دیگر: