کلمه جو
صفحه اصلی

ایام تشریق

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ایام تَشریق ( ایام معدودات ) روزهای یازده، دوازده و سیزدهم ذیحجه است.
تشریق، از ریشة شرق، در لغت به معنای طلوع خورشید آمده است. بنا بر نظر غالب، چون در این سه روز حاجیان گوشتهای قربانی را تکه تکه، و در نور آفتاب خشک می کرده اند، آن را ایام تشریق نامیده اند. به نظر برخی، چون ذبح قربانی تنها در صورت بر آمدن آفتاب جایز است، یا ازاین رو که حاجیان در ایام جاهلیت می گفته اند: «اَشْرِقْ ثَبِیرُ کَیْم'ا نُغیر» (ای ثبیر (نام کوهی در مکه) در نور آفتاب داخل شو تا قربانی کنیم)، این ایام را تشریق گفته اند.
ایام معدودات
مفسران شیعه و سنّی عموماً « ایام معدودات » را ناظر به ایام تشریق دانسته اند و در تأیید آن به روایات استناد جسته اند در تفسیر «ایام معلومات» در این که مقصود، ایام نحر و قربانی کردن است، اتفاق نظر وجود دارد، اما درباره تعیین مصداق آن اختلاف هست. شافعی، حسن بصری، مجاهدبن جبر و دیگران آن را دهة اول ذیحجّه، و بعضی دیگر عید قربان و سه روزِ بعد از آن دانسته اند. مفسران شیعی نیز، برخی نظر اول و برخی با استناد به روایات اهل بیت علیهم السلام رأی دوم را بر گزیده اند در حوادث سال نهم هجرت آورده اند که پیامبر اکرم صلی اللّه علیه وآله وسلم در موسم حج ، علی علیه السلام را مأمور به قرائت آیات نخستین سورة برائت برای حجاج کرد؛ این واقعه را در ایام تشریق دانسته اند همچنین پیمان عقبة دوم میان پیامبر و انصار ، که به هجرت آن حضرت به مدینه انجامید، نیز در روز دوم این ایام در سال سیزدهم بعثت رخ داده است.
منشا لغوی
ایّام، جمع یوم (روز) و تشریق بر وزن تفعیل به معنای خشک کردن گوشت در آفتاب ، زیبا و نورانی شدن صورت ، روی به سوی مشرق کردن و نماز عید است و تعبیر «ایّام تشریق» به صورت ترکیبی در اصطلاح فقه به روزهای یازدهم تا سیزدهم و به نظر برخی به روزهای دهم تا سیزدهم ذی حجّه اطلاق می شود. روز دهم «یوم النحر»، روز یازدهم «یوم القر»، روز دوازدهم «یوم النَفْر الاوّل» و روز سیزدهم «یوم النَفْر الثانی» یا «یوم الصدر» نام دارد. ابن اثیر می گوید: نامیدن روزهای یاد شده به ایام تشریق یا بدین علّت است که گوشت های قربانی در این ایام، تکه تکه شده، در آفتاب خشک می شدند و یا بدین جهت که تا خورشید بر نیاید، قربانی انجام نمی گیرد.
منشا فقهی
...

پیشنهاد کاربران

تعبیر «ایّام تشریق» به صورت ترکیبی در اصطلاح فقه به روزهای یازدهم تا سیزدهم و به نظر برخی به روزهای دهم تا سیزدهم ذی حجّه اطلاق می شود. روز دهم « یوم النحر »، روز یازدهم « یوم القر »، روز دوازدهم «یوم النَفْر الاوّل» و روز سیزدهم «یوم النَفْر الثانی» یا « یوم الصدر » نام دارد. نامیدن روزهاى یاد شده به ایام ‏تشریق یا بدین علّت است که گوشت هاى قربانی در این ایام، تکه تکه شده، در آفتاب خشک مى‏شدند و یا بدین جهت که تا خورشید بر نیاید، قربانى انجام نمى‏گیرد.


کلمات دیگر: