کلمه جو
صفحه اصلی

عید قربان

فرهنگ فارسی

روز گوسفند کشان عید اضحی عید گوسپند کشان

لغت نامه دهخدا

عید قربان. [ دِ ق ُ ] ( اِخ ) روز گوسفندکشان. ( آنندراج ). عید اضحی. عی-د گوسپندکشان. رجوع به عید اضحی و اضحی و قربان شود :
تیر مژگان و کمان ابرویش
عاشقان را عید قربان می کند.
سعدی.

دانشنامه عمومی

عید قُربان (به عربی: عِید الأضحیٰ یا عید نحر) روز جشنی است که در تاریخ دهم ماه ذیحجه برگزار می شود، و از گرامی ترین عیدهای مسلمانان است، که در این روز به یاد ابراهیم و فرزندش اسماعیل، توسط بسیاری از مسلمانان جشن گرفته می شود.
یادبود قبول ابراهیم به قربانی کردن فرزندش اسماعیل
پایان مراسم حج تمتع
عید قربان که از جمله تعطیلات رسمی مسلمانان است، از یک تا چهار روز جشن گرفته می شود و در طی آن مردم با پوشیدن بهترین پوشاک خود، پس از انجام عبادات، به دید و بازدید و جشن و سرور می پردازند.
برگزار کردن مراسم قربانی و قربانی نمودن در این عید بر همه افرادی که براساس فقه اسلامی اعمال حج را به جا می آورند واجب و الزامی است و مسلمانان در سراسر جهان در عبادت حج، در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی کرده و گوشت آن را بین همسایگان و مستمندان تقسیم می کنند.
حاجیان در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح می کنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود - مانند نگاه کردن در آینه، گرفتن ناخن و شانه زدن مو - مجدد حلال می گردد و با توجه به اینکه حج، یکی از عبادتهای بسیار مهم در اسلام است، توانایی به انجام رساندن آن نیز برای هر مسلمانی بسیار شادی آور است، در نتیجه، روزی که پس از انجام وظایف سنگین حج، به عنوان جایزه الهی و اتمام احرام پیش می آید را عید می دانند.

نقل قول ها

عید قربان
• «عید قربان، عیدی است که خداوند در آن روز می خواهد تا انسان با کشتن گوسفندی - به نیت قربت به خدا - به او تقرب حاصل کند. این عید نماد داستان ابراهیم و اسماعیل است ... درمی یابیم که این عید نماد قربانی ای است که ابراهیم برای تقرب به خدا تقدیم کرده و آمادگی ذبح فرزند خود را هم در این راه داشته است. قربانی در شخصیتی چون اسماعیل نمود می یابد که آمادگی خود را برای اهدای خویش جهت ذبح شدن در راه خدا اعلام کرد. بنابراین عید قربان، عید اسلام و تسلیم و تقرب عملی به خداست. طبیعی است که چنین عیدی باید نمایشگرِ حضور اسلام در واقعیت انسان و در همه گفتارها و رفتارهایش باشد.» -> محمدحسین فضل الله
• « عید قربان که نشان دهنده پایان مراسم حج می باشد، بخشی جدایی ناپذیر از میراث غنی معنوی مردم چند ملیتی از روسیه است.عید قربان ، نماد ارزش عمیق اخلاقی، لذت از تقویت ایمان و تقویت روح است.عید قربان یادآوری می کند که ادب و رسوم دین اسلام مبتنی بر ارزش های ابدی مهربانی و عدالت ، رحمت و مراقبت از همسایگان خود است. » -> ولادیمیر پوتین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عید قربان، از اعیاد بزرگ مسلمانان است. از احکام و آداب آن در باب های طهارت، صلات، صوم و حج سخن گفته اند.
انسان موحد که به حکم وقوف در عرفات و مشعر، به مقام والای معرفت الله و خداشناسی کامل رسیده و تمام تمایلات نفسانی در نظرش خاک و سنگ آمده و غرق در دریای محبت خالق بی همتا و مهربان شده، طبیعی است که از کشتن و سربریدن هر موجودی که سر راه بر او گرفته و مانع رسیدن به قرب الهی ست، دریغ و مضایقه نخواهد داشت. اگر چه آن موجود فرزند عزیز و یا جان خود و خواهش های درونش باشد.
تعریف
عید قربان که «اَضحی» یا «عید اضحی» نیز نامیده می شود از اعیاد بزرگ اسلامی و مصادف با دهم ذیحجه است.
اسامی دیگر عید قربان
نام دیگر عید قربان، عید اضحی و عید خون است. روز اثبات عشق و تسلیم در برابر امر الهی، روز آزمایش و امتحان حضرت ابراهیم علیه السلام و حضرت اسماعیل علیه السلام که از آن سربلند بیرون آمدند. «فَلَمّا اَسْلَما وَتَلّهُ لِلجَبینِ وَنادَیناهُ اَنْ یا اِبراهیم، قد صدّقت الرّؤیا انّا کذلک نجزِی المحسنین؛ ...هان ای ابراهیم به خوبی انجام وظیفه کردی و ما نیکوکاران را این چنین پاداش خواهیم داد»
احکام و آداب عید قربان
...

پیشنهاد کاربران

Eid al - Adha

عید قُربان یا گوسپندکُشان[۱] ( به عربی: عید الأضحی ) ‏ روز دهم ماه قمری ذی الحجه، مصادف با عید قربان از گرامیترین عیدهای مسلمانان است که به یاد ابراهیم و فرزندش اسماعیل، توسط بسیاری از مسلمانان جشن گرفته می شود.
محتویات [نمایش]
جشن [ویرایش]
عید قربان که از جمله تعطیلات رسمی مسلمانان است، از یک تا چهار روز جشن گرفته می شود و در طی آن مردم با پوشیدن بهترین پوشاک خود، پس از انجام عبادات، به دید و بازدید و جشن و سرور می پردازند.
مراسم عید [ویرایش]
برگزار کردن مراسم قربانی در این عید بر همه واجب نیست و تنها بر زائران کعبه در مراسم حج واجب است، اما بسیاری از مسلمانان در سراسر جهان در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی کرده و گوشت آنرا بین همسایگان و مستمندان تقسیم می کنند.
حاجیان در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح می کنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده‏ بود - مانند نگاه کردن در آینه، گرفتن ناخن و شانه زدن مو - ، حلال می گردد و با توجه به اینکه حج، یکی از عبادتهای بسیار مهم در اسلام است، توانایی به انجام رساندن آن نیز برای هر مسلمانی بسیار شادی آور است، در نتیجه، روزی که پس از انجام وظایف‏ سنگین حج، به عنوان جایزه الهی و اتمام احرام پیش می آید را عید می دانند.
همچنین در روایت های مکرری نقل شده که در روز عید قربان، قربانی کنید تا گرسنگان و بیچارگان نیز به خوراک برسند.
ریشه عید قربان [ویرایش]
عید قربان ریشه در دوران قبل از تاریخ بشر دارد. انسان های اولیه برای به دست آوردن ترحم خدایان دست به قربانی کردن حیوانات و انسان ها می زدند.
اسلام [ویرایش]
در روایات مختلف دین اسلام آمده است که ابراهیم در سن بالا دارای فرزندی شد که او را اسماعیل نام نهاد و برایش بسیار عزیز و گرامی بود. اما مدتها بعد، هنگامی که اسماعیل به سنین نوجوانی رسیده بود، فرمان الهی چندین بار در خواب به ابراهیم نازل شد و بدون ذکر هیچ دلیلی به او دستور داده شد تا اسماعیل را قربانی کند.
او پس از کشمکشهای فراوان درونی، در نهایت با موافقت خالصانه فرزندش، به محل مورد نظر می روند و ابراهیم آماده سر بریدن فرزند محبوب خود می شود. اما به هنگام انجام قربانی اسماعیل خداوند که او را سربلند در امتحان می یابد، گوسفندی را برای انجام ذبح به نزد ابراهیم می فرستد.
این ایثار و عشق پیامبر به انجام فرمان خدا، فریضه ای برای حجاج می گردد تا در این روز قربانی کنند و از این طریق برای یتیمان و تهیدستان خوراکی فراهم سازند. دراین روز همچنین مستحب است که نماز عید قربان برپا گردد. نماز عید قربان باید در فاصله زمانی طلوع آفتاب روز عید تا ظهر خوانده شود و شامل دو رکعت است.
کرپن ها، همان روحانیان دین «مهر» بوده اند و به دلیل قربانی کردن «گاو» از سوی ایشان، واژهٔ «قربانی» نیز از همینان برگرفته شده البته برخی معتقدند بدلیل اینکه این عمل برای رضای خدا و نزدیکی به خدا "قربتا الی الله" انجام می شود این عید را عید قربان می نامند.
در ایران [ویرایش]
در تهران نماز عید قربان در محوطه اطراف دانشگاه تهران اقامه می شود. [۲]
در هند [ویرایش]
جشنواره های مختلف در تقویم اسلام وجود دارد. اما بکرید ( بکری عید ) یا عیدالضحی یکی از عیدهای مشهور در میان مسلمانان سراسر جهان است.
اینروز، روز قربانی، برای مسلمانان است. مسلمانان در هند معمولا بز را قربانی می کنند، به همین دلیل است که در اردو ( زبان مسلمانان هند و پاکستان ) به عنوان بخر Bakhr یا بکری bakri عید شناخته می شود. این عید در اسلام برای جشن گرفتن ایمان محکم برای جانسپاری است.
این عید همزمان با انجام مناسک حج در مکه هستند و مردم دیگر در مساجد نماز می خوانند. گوشت قربانی پس از مراسم در میان دوستان و اعضای خانواده توزیع می گردد. خوراک های مخصوص و شیرینی به مناسبت عید آماده می شود. این مراسم از عید قربان شروع می شود، از دهم تا روز دوازدهم ماه ذی الحجه. مردم در روز عید لباس های جدید می پوشند، نماز می خوانند، و به دیدار یکدیگر برای تبادل سلام و تبریک می روند. دعاهای ویژه ای برای این سه روز وجود دارد که نماز عید بخشی از این مراسم هست.
بر اساس باورهای دینی، مبادله و توزیع گوشت حیوانات قربانی شده به عنوان برکت در نظر گرفته شده است. و بنابراین مردم بعد از نماز، به دوستان، همسایگان، بستگان و افراد فقیر گوشت قربانی می دهند. با این حال، خانواده بخش کوچکی از گوشت را برای خود به عنوان تبرک نگه می دارد.
تبریک به یک دیگر با گرمترین آرزوها و آماده کردن غذاهای ویژه سنتی به عنوان بخشی از این جشن بزرگ در نظر گرفته شده است. با این حال، در زمان معاصر، روند ارسال اس ام اس یا پیام بکرید به خاطر خصوصات جذابش و سرعتی که دارد، موفق عمل کرده. جدا از گفتن بکرید مبارک، همچنین می توان اهمیت عید را با اس ام اس های دوست داشتنی اعلام کرد.
ادارات دولتی ملی، ایالتی و محلی، ادارات پست و بانک ها در عید قربان بسته هستند. فروشگاه های اسلامی، کسب و کار و دیگر سازمان ها ممکن است بسته بوده و یا ساعات کاهش یابد. کسانی که مایل به استفاده از حمل و نقل عمومی در این روز هستند، ممکن است برای اطلاع از جدول زمانی، نیاز به تماس با مقامات حمل و نقل محلی داشته باشند. [۳]
پانویس [ویرایش]
↑ لغتنامهٔ دهخدا ← گوسپندکشان
↑ «عید قربان». بازبینی شده در ۱۰۷/۱۱/۲۰۱۱.
↑ http://etedaal. ir/fa/news/39681/%D8%B9%DB%8C%D8%AF - %D9%82%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D9%86 - %D8%AF%D8%B1 - %D9%87%D9%86%D8%AF
[نمایش]
ن • ب • و
مناسبت های اسلامی
[نمایش]
ن • ب • و
شیعه
رده ها: ابراهیم تعطیلات عمومی در ایران جشن های اسلامی حج عیدهای اسلامی مناسبت های اسلامی
قس عربی
Eid al - Adha ( Arabic: عید الأضحى‎ ‘Īd al - ’Aḍḥá, IPA: [ʕiːd al ʔadˁˈħaː], . . .


کلمات دیگر: