کلمه جو
صفحه اصلی

حج تمتع

لغت نامه دهخدا

حج تمتع. [ ح َج ْ ج ِ ت َ م َت ْ ت ُ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) رجوع به تمتع و حج شود.

دانشنامه عمومی

حج تمتع، حج واجب یکی از مهم ترین فروع دین اسلام است. مسلمانان با داشتن شرایطی مکلفند در دهه اول ماه ذی الحجه به مسجد الحرام در شهر مکه در عربستان رفته و مجموعه ای از اعمال نیایشی را به جا آورند.
شرط اول: نیت. یعنی از زمانی که می خواهد به احرام عمره تمتع محرم شود، قصد انجام حج تمتع را داشته باشد. در غیر این صورت حج او صحیح نیست.
شرط دوم: مجموع عمرهو حج، در ماه های حج واقع شود.
شرط سوم: حج و عمره، هر دو در یک سال واقع شوند.
شرط چهارم: مجموع عمره و حج برای یک شخص و توسط یک شخص باشد؛ بنابراین اگر فردی دو نفر را اجیر کند که یکی از آن دو از طرف میّت حج تمتع بجا آورد و دیگری عمره تمتع، مجزا نیست.
حج تمتع بر کسی واجب می شود که استطاعت داشته باشد یعنی از لحاظ مالی، تمکن ثبت نام و رفتن و انجام مناسک حج را داشته باشد و در برگشت هم در تهیه مخارج عیال خود به زحمت نیفتد و از نظر جسمی بتواند اعمال حج را به جا آورد؛ و استطاعت جسمی داشته باشد. اگر بر شخصی حج واجب شود و آن را به جا نیاورد، حتی اگر سال یا سالهای بعد فقیر شده و استطاعت خود را از دست بدهد، همچنان وجوب حج بر او پایدار خواهد بود.
حج واجب مرکب از دو عمل است: یکی عمره تمتع و دیگری حج آن.
عمره تمتع مقدم بر حج است و هر یک از آن دو دارای اعمال مخصوصی است که به آن اشاره می شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حج تَمَتُّع یا همان حج آفاقی از اقسام حج است.
حج بر سه قسم است: حج افراد، حج قران و حج تمتّع. علّت نامگذاری این قسم به حج تمتّع، حلال شدن محرّمات احرام و انتفاع از آنها در فاصله زمانی بین عمره تمتع و حج است و این در حالی است که عمره تمتّع مرتبط با حج تمتّع و جزء آن است؛ به گونه ای که آن دو از نظر شرع یک عمل محسوب می شوند و در نتیجه، انتفاع از محرّمات احرام در فاصله زمانی بین آن دو، به منزله انتفاع از آنها در حج است. از این عنوان در باب حج سخن گفته اند.
ویژگی فاصله
حج تمتّع وظیفه آفاقی است، یعنی کسی که محلّ سکونت او تا مکه بیش از دوازده یا ۴۸ میل ـ بنابر اختلاف اقوال در مسئله ـ فاصله دارد .
کیفیت
حج تمتّع از دو بخش تشکیل شده است: عمره تمتع و حج تمتع.عمره تمتّع دارای پنج عمل است:احرام بستن از میقات در ماههای حج (شوال، ذیقعده و ذیحجه)، هفت دور طواف کعبه، دو رکعت نماز طواف پشت مقام ابراهیم علیه السّلام، هفت بار سعی بین صفا و مروه و تقصیر. با تقصیر، محرم از احرام خارج و همه محرّمات احرام بر او حلال می گردد.حج تمتع دارای سیزده عمل است:۱. احرام بستن از مکه در زمانی که می داند پس از آن، وقوف به عرفات را درک خواهد کرد؛ هرچند افضل احرام بستن در روز ترویه (هشتم ذیحجه) است.۲. وقوف به عرفات از زوال تا غروب آفتاب روز عرفه (نهم ذیحجّه).۳. بیتوته در مشعر الحرام در شب عید قربان و وقوف به آن از طلوع فجر تا طلوع آفتاب.۴. زدن هفت سنگ ریزه به جمره عقبه در روز عید قربان.۵ . قربانی در منی در روز دهم و ـ بنابر قول برخی ـ خوردن از گوشت آن.۶. تراشیدن سر (حلق) یا تقصیر در منی در روز عید.۷. طواف زیارت.۸ . دو رکعت نماز طواف زیارت پشت مقام حضرت ابراهیم علیه السّلام.۹. سعی بین صفا و مروه.۱۰. طواف نساء.۱۱. دو رکعت نماز طواف نساء پشت مقام حضرت ابراهیم علیه السّلام.۱۲. بیتوته (ماندن) در منی در ایام تشریق (شبهای یازدهم و دوازدهم و برای بعضی شب سیزدهم ذیحجّه).۱۳. رمی جمرات سه گانه در روزهای یازدهم و دوازدهم و نیز روز سیزدهم برای کسانی که شب را در منی مانده اند.حاجی می تواند اعمال حج را به ترتیب یاد شده انجام دهد یا آنکه پس از حلق یا تقصیر در منی بماند و بعد از انجام دادن اعمال آن (بیتوته و رمی جمرات سه گانه) پس از زوال روز دوازدهم به مکه بازگردد و اعمال مکه (طواف، نماز طواف، سعی، طواف نساء و نماز آن) را به جا آورد؛ چنان که برای او جایز است شب سیزدهم نیز در منی بماند و روز سیزدهم پس از رمی جمرات سه گانه به مکه باز گردد؛ هرچند قبل از زوال باشد.
احکام
...


کلمات دیگر: