کلمه جو
صفحه اصلی

صفا و مروه

دانشنامه آزاد فارسی

صَفا و مَروه
صَفا و مَروه
(صفا، در لغت به معنای سنگ و تخته سنگ؛ سعی، در لغت به معنای آهسته شتافتن) دو کوه یا تپه در مکه بین بطحاء و مسجدالحرام. در قرآن یک بار به صفا و مروه اشاره شده است (بقره، ۱۵۸). صفا پشته ای است روبه روی حجرالاسود و سعی بین صفا و مروه از مناسک واجب حج است که باید هفت بار این فاصله را بپیمایند. مروه در شرق و جنوب شرقی مکه فاصلۀ ۴۲۰متری شمال صفا است. در این دو محل دو بت سنگی اُساف و نائله قرار داشتند. در زمان فتح مکه این دو بت شکسته شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صفا و مروه، دو کوه معروف در مکّه می باشد.
صفا و مروه نام دو کوه کوچک، متصل به مسجد الحرام است. صفا در قسمت جنوبی مسجد الحرام و مروه در ناحیه شمال شرقی آن قرار دارد. فاصله میان این دو کوه که « مسعی » نام دارد ۵/ ۳۹۴ متر است. صفا و مروه در گذشته بزرگ تر و بلندتر بوده اند، لیکن به مرور زمان و در پی توسعه مسجد الحرام از حجم و ارتفاع آن ها کاسته شده است. هم اکنون ارتفاع صفا حدود هشت متر است. از مروه نیز قسمت کمی باقی مانده بود که در سال ۱۳۷۴ (ه. ش) با هدف گسترش محدوده دور زدن سعی کنندگان، آن را هم برداشته و در انتهای آن دری به بیرون گشوده اند و از مروه تنها نشانه ای باقی مانده است
صفا و مروه در قرآن
در قرآن کریم به نام این دو کوه تصریح و از آن دو به عنوان شعائر الهی یاد شده است از احکام مرتبط با آن در باب حج سخن گفته اند.
آداب سعی و صفا
سعی بین صفا و مروه، یعنی هفت بار پیمودن مسافت میان آن دو از واجبات و ارکان حج و عمره است. از آداب سعی آن است که حج گزار پیش از سعی برکوه صفا بالا رود، به گونه ای که کعبه را ببیند و سپس به رکن حجرالاسود رو کند و دعاهای وارد شده را بخواند طول دادن وقوف بر صفا مستحب است و بنابر آنچه در روایات آمده، از آثار آن زیاد شدن مال و ثروت می باشد به تصریح برخی، برداشتن سنگ از صفا و مروه جایز نیست و اگر کسی بردارد واجب است آن را به جایش برگرداند

پیشنهاد کاربران

صفا و مروه:
دو لفظ صفا و مروه نام دو کوه است ( و به اصطلاح علم می باشد ) اما در لغت صفا به معنی سنگ محکم و صافی است که با خاک و شن آمیخته نباشد و مروه به معنی سنگ محکم و خشن است . ( تفسیر نمونه ج : 1 ص : 539 )


کلمات دیگر: