کلمه جو
صفحه اصلی

فتح مکه

دانشنامه عمومی

فتح مکه به دست محمد و مسلمانان در سال ۶۳۰ میلادی برابر ۲۰ رمضان سال هشتم هجری انجام گرفت.شکستن بت ها   محمد بن عبدالله و علی بت های کعبه را می شکنند   محمد بن عبدالله و علی بت های کعبه را می شکنند
بر اساس قرارداد صلح حدیبیه، بت پرستان قریش و مسلمانان پیرو محمد حق شبیخون زدن به کاروان ها و قبایل یک دیگر را نداشتند؛ پس از گذشت هفده یا هیجده ماه از صلح حدیبیه دو قبیله بنی بکر و بنی خزاعه نبرد کردند. گروهی از بنی خزاعه به نزد محمد بن عبدالله رفتند و شبیخون قبیله بنی بکر را با پشتیبانی سران قریش دانستند.
ابوسفیان مکه را ترک کرد و به مدینه رفت؛ تا پیمان صلح حدیبیه را دوباره برقرار کند؛ اما محمد بن عبدالله به وی توجهی نکرد و حتی دخترش رمله همسر محمد بن عبدالله، نیز او را از خود راند.
محمد بن عبدالله، ارتشی ده هزار نفره از مسلمانان ترتیب داد و سرانجام به سوی مکه حرکت کرد؛ مسلمانان در جایی نزدیک مکه فرود آمدند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سال هفتم هجرت فرا رسید، پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) پس از هفت سال دوری از زادگاهش (مکّه) به عنوان انجام عمره قضاء همراه دو هزار نفر از مسلمانان، با شکوه خاصی وارد مکه شد (از این رو این عمره را، عمره قضا می گویند که قضای سال قبل بود که مشرکان مانع شده بودند)، سرزمین مکّه که می بایست پایگاه توحید باشد و از زمان حضرت آدم و نوح و ابراهیم خلیل به بعد، تحت این عنوان معرفی شده بود توسط مردم مکّه و اطراف، به پایگاه شرک و بت پرستی و پایتخت همه بت پرستان تبدیل شده بود. از این جهت، فتح مکّه بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی شمرده می شد، و مسلمانان با فتح مکّه از نظر سیاسی، به بزرگترین امتیاز ، دست یافتند. و از زندگی سخت و دشوار، به زندگی بهتری نایل شدند.
در سال ششم هجرت، جریان «صلح حدیبیه» (چنان که خواهیم گفت) راه را برای فتح مکّه هموار کرد و هم چون نردبانی بود که مسلمانان توانستند با پیمودن پله های آن بر بام فتح مکّه گام نهند، با توجه به این که مکّه پایگاه قریش و بت پرستان و مشرکین جزیره العرب بود و با آزاد سازی آن، بزرگترین پیروزی نصیب مسلمانان می شد، به اهمیت این فتح بزرگ پی می بریم، اما این که این فتح شیرین و عجیب چگونه صورت گرفته و از کجا شروع شد؟ بطور مشروح در آینده خاطر نشان خواهد شد.
← پیمان شکنی کنانه
سال ششم هجرت پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) در مدینه خوابی دید که آن را برای یاران چنین بازگو فرمود: «خواب دیدم به اتفاق یارانم برای انجام مناسک عمره، وارد مکّه می شویم.» و مطابق بعضی از روایات فرمود: «خواب دیدم خداوند به من امر کرد که برای مناسک عمره به مکّه بروم.» یارانش همگی از این رؤیا، شادمان شدند.
← تصدیق رؤیا
در ماههای حرام (ذیقعده، ذیحجه، رجب و محرّم) جنگ کردن نزد همه مردم جزیره العرب، حرام بود و اسلام نیز این سنّت را محترم شمرد؛ و پیامبر این ماهها که ماههای آزادی بود، از فرصت استفاده کرده و به تبلیغ اسلام می پرداخت. پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) در سال ششم هجرت تصمیم گرفت که به اتفاق مهاجر و انصار و سایر مسلمین به سوی مکّه بروند و در ماه ذیقعده ، در مناسک عمره شرکت کنند، مسلمانان(که ۱۴۰۰ نفر بودند) همراه رسول اکرم (صلّی الله علیه وآله وسلم) در ذی الحلیفه نزدیک مدینه احرام بستند و با تعداد زیادی شتر برای قربانی، به سوی مکّه حرکت کردند، وضع حرکت پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) به خوبی نشان می داد که جز عبادت ، قصد دیگری (مانند جنگ) ندارد. مسلمانان به اتفاق پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) در روستای حدیبیه فرود آمدند، ولی مشرکان و قریش از حرکت مسلمین مطلع شده و راه را بر آنها بستند، و مانع حرکت مسلمانان گردیدند؛ در صورتی که آنان در این کار، دو سنّت را که قبول داشتند، شکستند:یکی آزادی در ماههای حرام (از جمله ماه ذیقعده) دوم: مانع نشدن از کسی که احرام بسته است.
مقدمه صلح حدیبیه
...


کلمات دیگر: