کلمه جو
صفحه اصلی

عبدالرزاق سمرقندی

لغت نامه دهخدا

عبدالرزاق سمرقندی . [ ع َ دُرْ رَزْ زا ق ِ س َ م َ ق َ ] (اِخ ) کمال الدین فرزند جلال الدین اسحاق . وی مردی مورخ و فاضل بود. از طرف شاهرخ سفارت هند و گیلان یافت و به خدمت امیرزادگان مانند میرزا عبداللطیف و میرزا عبداﷲ و جز آن درآمده و عاقبت به خدمت سلطان ابوسعید پیوست . پس از آن زندگی انزوا اختیار کرد و در خانقاه شاهرخیه در هرات سمت شیخی یافت . وی به سال 887 هَ . ق . در هرات درگذشت . (ازتاریخ ادبیات ادوارد برون ج 3 ص 480) (از رجال حبیب السیر ص 172) (از سبک شناسی ج 3 ص 172، 185، 195).


دانشنامه عمومی

کمال الدین عبدالرزاق سمرقندی (زادهٔ شعبان ۸۱۶ قمری در هرات ، درگذشتهٔ ۸۸۷ قمری) از تاریخ نگاران سدهٔ نهم است. او به تحصیل علوم دینی پرداخت تا جایی که پس از مرگ پدرش مولانا جلال الدین اسحاق شرحی بر رسالهٔ عضدیه تألیف قاضی عضدالدین ایجی نگاشت. از نگاشته های عبدالرزاق سمرقندی می توان به مطلع سعدین و مجمع بحرین اشاره کرد.
پدر وی در دربار شاهرخ تیموری منصب قضاوت و پیش نمازی داشت، و گاهی در مجلس شاهرخ به توضیح مسائل و قرائت رساله ها نیز میپرداخت.
در لغت نامهٔ دهخدا دربارهٔ او چنین آمده است :.mw-parser-output blockquote.templatequote{margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite{line-height:1em;text-align:right;padding-right:2em;margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite cite{font-size:85%}
از طرف شاهرخ سفارت هند و گیلان یافت و به خدمت امیرزادگان مانند میرزا عبداللطیف و میرزا عبداﷲ و جز آن درآمده و عاقبت به خدمت سلطان ابوسعید پیوست. پس از آن زندگی انزوا اختیار کرد و در خانقاه شاهرخیه در هرات سمت شیخی یافت. وی به سال ۸۸۷ هَ.ق. در هرات درگذشت. (ازتاریخ ادبیات ادوارد برون ج ۳ ص ۴۸۰) (از رجال حبیب السیر ص ۱۷۲) (از سبک شناسی ج ۳ ص ۱۷۲، ۱۸۵، ۱۹۵).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کمال الدین عبد الرزاق سمرقندی در سال ۸۱۶ در هرات متولد شد. وی در سن بیست و پنج سالگی به خاطر کتابی که نوشت وارد دربار شاهی شد.
«کمال الدین عبد الرزاق سمرقندی» فرزند مولانا جلال الدین اسحق سمرقندی است که در دوازدهم شعبان سال ۸۱۶ در هرات به دنیا آمد. پدرش در اردوی شاهرخ پسر تیمور به منصب قضا و پیش نمازی مشغول بوده و گاهی نیز در مجلس شاه به توضیح مسائل و قرائت رسائل می پرداخت. کمال الدین نیز بعد از فوت پدر، درسال ۸۴۱ شرحی بر رساله ای که قاضی عضد الدین ایجی در معنی اسم اشارت تالیف کرده بود، نوشت و آن را به نام شاهرخ تالیف نمود و به او تقدیم کرد و بدین گونه بود که در سن بیست و پنج سالگی به دربار شاهرخی راه یافت.
منصب شیخی
بعد از فوت خاقان سعید، ملازم میرزا عبد الطیف، میرزا عبدالله، میرزا ابوالقاسم بابر و میرزا ابراهیم (پسران و نوادگان شاهرخ) شد و در زمان سلطان ابو سعید گورکان، در سال ۸۶۷ به منصب شیخی خانقاه شاهرخ منصوب گشت و تا آخر ایام عمر بدان اشتغال داشت.
وفات
وفاتش در ماه جمادی الاخری سال ۸۸۷ روی داد.
عناوبن مرتبط
...


کلمات دیگر: