کلمه جو
صفحه اصلی

قدر متیقن

دانشنامه عمومی

قدر متیقن، فرد یا حصه ای از مطلق است که به یقین حکم شامل آن می شود، مانند «قلّد المجتهد» که قدر متیقن از آن، تقلید از مجتهد اعلم است. یعنی هیچ تردیدی در این نیست که مجتهدی که از او تقلید می کنیم باید اعلم باشد. یا مانند آن که مولا قبلاً با عبد خود دربارۀ فضیلت آزاد نمودن رقبۀ مؤمن سخن گفته و بعد به او بگوید:«اعتق رقبة»، که قدر متیقن آن، رقبۀ مؤمن است. یعنی مسلم است که برده ای که آزاد می شود، باید مؤمن باشد. نکته:هنگام شک در ادلۀ لبّی، به قدر متیقن تمسک می شود. || در لغت نامۀ دهخدا، زیر سرواژۀ متیقن [م ُ ت َ ی َق ْ ق َ] (به معنی بی گمان و به یقین دانسته، و بر کنار از شبهه و گمان و تردید) آمده است:قدر متیقن یعنی آنچه بر آن یقین باشد. قدر مسلم. (...)


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قدر متیقن به فرد یا حصّه ای از مطلق ، مشمول حکم به طور یقین اطلاق می شود.
قدر متیقن، فرد یا حصه ای از مطلق است که به یقین حکم شامل آن می شود، مانند: «قلّد المجتهد» که قدر متیقن از آن، تقلید از مجتهد اعلم است.و یا مانند آن که مولا قبلا با عبد خود درباره فضیلت آزاد نمودن رقبه مؤمن سخن گفته و بعد به او بگوید: «اعتق رقبة»، که قدر متیقن آن، رقبه مؤمن است.
← نکته
۱. ↑ انوار الاصول، مکارم شیرازی، ناصر، ج۲، ص۲۰۶.
فرهنگ نامه اصول فقه، تدوین توسط مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، ص۶۲۸، برگرفته از مقاله «قدر متیقن».
...

پیشنهاد کاربران

مقداری از یک موضوع که مورد یقین است

مقداری که به آن یقین داریم

در علم حقوق:در مواردی که موضوعی از نظر قانون مورد تردید باشد آن مقدار از آن را که می توان یقین کرد قدر متیقین می نامند؛مانندقدر متیقن سن.


کلمات دیگر: