کلمه جو
صفحه اصلی

مداحی


مترادف مداحی : ثناخوانی، ستایشگری، مدیحه سرایی، مدیحه گویی

متضاد مداحی : هجویه گویی

فارسی به انگلیسی

eulogy

مترادف و متضاد

eulogy (اسم)
تشویق، ستایش، ستایشگری، مدح، مداحی، مدیحه سرایی

ثناخوانی، ستایشگری، مدیحه‌سرایی، مدیحه‌گویی ≠ هجویه‌گویی


فرهنگ فارسی

مدحتگری

لغت نامه دهخدا

مداحی. [ م َدْ دا ] ( حامص ) عمل مداح. مدحتگری. رجوع به مداح شود.

دانشنامه عمومی

مداحی یا روضه خوانی یا با عنوان افتخاری مَدّاحِ اهلِ بیتِ عصمت و طهارت یکی از هنرهای نمایشی ملی و مذهبی ایرانیان است که همچون شبیه خوانی، پرده خوانی، نقالی، پیشینه ای صفوی دارد. این مراسم غالباً در ایام محرم، صفر، نیمه شعبان، فاطمیه و زادروز و وفات امامان شیعه برگزار می شود. مداحی در گذر زمان، با محتوای سیاسی همراه شده و در برخی موارد، مداحان، روضه هایشان را مضامین سیاسی روز درآمیخته و اجرا می نمایند. هم اکنون، مداحی به عنوان یک پیشه حرفه ای در شیعیان ایران، عراق، پاکستان و سایر کشورهای شیعه نشین دنبال می شود.نبو
مداحی ریشه ای تاریخی در سیره پیامبر و اهل بیت دارد. در زمان پیامبر، اشعار زیادی هم در مدح و ثنای خداوند و هم در مدح پیامبر و هم در رابطه با وقایع تاریخی مثل غدیر خم سروده شده که بسیاری از این اشعار در دیوان های مختلف شعری از جمله دیوان صاحب بن عباد موجود است و در کتاب «الغدیر» نیز علامه امینی بسیاری از این اشعار را آورده است.
امامان شیعه، شاعران را به سرودن شعر درباره خداوند و پیامبر و اهل بیت تشویق می کردند و همین امر نشان دهنده جایگاه قابل توجه مداحی در اسلام است.
از آنجا که مداحان در ایام محرم بخش هایی از کتاب روضه الشهدا فی مقاتل اهل بیت را می خوانند به آن ها روضه خوان نیز گفته می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

مَدّاحی
نقلِ سوگناک و مرثیه گونِ اشعاری در منقبتِ امامان معصوم شیعه و اهل بیت (ع). مداحان کسانی بودند که با مختصر آگاهی و اشعارِ ازبرکرده، پیش یا در میانۀ روضه خوانی یا پیش از بر منبر رفتنِ واعظ، بر پای خواسته اشعاری غنایی در مدحِ اهل بیت به مناسبتِ مجلس می خوانند. این افراد را پیش تر مرشد می خواندند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
مداحان اهل بیت، که با ذکر مصیبت و ذکر فضایل خاندان وحی مجالس حسینی راگرم و اشک عاشقانه شیعیان آل الله را جاری می سازند، از عوامل مهم بقاء فرهنگ عاشورایند.
مداح، در اصطلاح شیعی به کسانی گفته می شود که در ایام ولادت ها و شهادت های ائمه اطهار علیهم السلام در مجالس جشن و عزا به خواندن اشعاری در فضایل و مناقب محمد و آل محمد، یا در مظلومیت آنان می پردازند ولی اغلب، به مرثیه خوانان حسینی گفته می شود که با خواندن شعر مرثیه و ذکر مصیبت، اهل مجلس را می گریانند.
«مداح: روضه خوانی که ایستاده در پیش منبر به شعر، مدایح اهل بیت و مصائب آنان را خواند، آن که ایستاده در کنار منبر در مجالس روضه خوانی یا روان در کوی و بازار، اشعار مدایح اهل بیت را به آواز بخواند».
مداحی اهل بیت و نوحه خوانی در سوگ آنان، از جمله کارهایی است که حادثه عاشورا را زنده نگه داشته است. ائمه نیز از مداحان و ذاکران، تقدیر و تشویق می کردند، صله می دادند، دعا می کردند و برای این کار، فضیلت و ثواب بسیار می شمردند.
امام صادق علیه السلام فرموده است: «الحمدلله الذی جعل فی الناس من یفد الینا و یمدحنا و یرثی لنا»، خدا را سپاس که در میان مردم، کسانی را قرار داده که به سوی ما می آیند و ما را مدح و مرثیه می گویند.
و حضرت امام رضا علیه السلام در تشویق دعبل به مرثیه خوانی در ایام عزای حسینی فرمود: «یا دعبل! احب ان تنشدنی شعرا فان هذه الایام حزن کانت علینا اهل البیت » ای دعبل، دوست دارم برایم شعر بسرایی و بخوانی، چون این روزها، روزهای اندوه ما اهل بیت است.


کلمات دیگر: