[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب
فرهنگ عاشورا است
مداحان اهل بیت، که با ذکر مصیبت و ذکر فضایل خاندان وحی مجالس حسینی راگرم و اشک عاشقانه شیعیان آل الله را جاری می سازند، از عوامل مهم بقاء فرهنگ عاشورایند.
مداح، در اصطلاح شیعی به کسانی گفته می شود که در ایام ولادت ها و
شهادت های
ائمه اطهار علیهم السلام در مجالس جشن و عزا به خواندن اشعاری در فضایل و
مناقب محمد و آل محمد، یا در مظلومیت آنان می پردازند ولی اغلب، به مرثیه خوانان حسینی گفته می شود که با خواندن شعر مرثیه و ذکر مصیبت، اهل مجلس را می گریانند.
«مداح: روضه خوانی که ایستاده در پیش منبر به شعر، مدایح اهل بیت و مصائب آنان را خواند، آن که ایستاده در کنار منبر در مجالس روضه خوانی یا روان در کوی و بازار، اشعار مدایح اهل بیت را به آواز بخواند».
مداحی اهل بیت و
نوحه خوانی در سوگ آنان، از جمله کارهایی است که حادثه
عاشورا را زنده نگه داشته است.
ائمه نیز از مداحان و ذاکران، تقدیر و تشویق می کردند، صله می دادند، دعا می کردند و برای این کار، فضیلت و ثواب بسیار می شمردند.
امام صادق علیه السلام فرموده است: «الحمدلله الذی جعل فی الناس من یفد الینا و یمدحنا و یرثی لنا»، خدا را سپاس که در میان مردم، کسانی را قرار داده که به سوی ما می آیند و ما را مدح و مرثیه می گویند.
و حضرت
امام رضا علیه السلام در تشویق
دعبل به مرثیه خوانی در ایام عزای حسینی فرمود: «یا دعبل! احب ان تنشدنی شعرا فان هذه الایام حزن کانت علینا اهل البیت » ای دعبل، دوست دارم برایم شعر بسرایی و بخوانی، چون این روزها، روزهای اندوه ما اهل بیت است.