کلمه جو
صفحه اصلی

لوزالمعده

فارسی به انگلیسی

sweetbread, pancreas

pancreas


sweetbread


مترادف و متضاد

pancreas (اسم)
لوزالمعده

sweetbread (اسم)
لوزالمعده، تیموس حیوانات جوان، دنبلان

فرهنگ فارسی

پانکراس
( اسم ) غده بزرگی است بشکل جکش که در عقب معده در حدود دومین مهره کمری قرار دارد . سر آن در نینم دایره ای که اثنا عشر تشکیل میدهد قرار می گیرد . طولش در انسان بین ۱۵ تا ۲٠ سانتیمتر و ضخامتش بین ۲ تا ۳ سانتینتر است و مجرایش موسوم به مجرای و پرسونگ است که از سر تا دم غده بشکل محوری عبور می کند و پایین تر از مجرای کلدوک بسطح داخلی دومین قسمت اثنا عشر باز می گردد و بیشتر همراه با کلدوک در آمپول واتر میریزد. شیره لوزالمعده که در هضم غذا دخالت کلی دارد دارای سه دیاستاز مهم است که عبارتند از : تریپسین لیپاز و آمیلاز . اولی در هضم مواد پروتیدی و دومی در هضم مواد چربی و سومی در هضم مواد گلوسیدی دخالت دارند . نسج لوزالمعده دارای غدد مخصوصی است بنام جزایر لانگر هانس که دارای ترشحات داخلی اند یعنی ترشحات خود را بخون می ریزند . عامل مهم ترشحات داخلی این غدد موسوم به انسولین است که در متابولیسم گلوکز در بدن دخالت تامه و عدم آن سبب بروز مرض قند میشود پاکر آس .
خوش گوشت . لوزه بطنی که وظیفه آن ریختن مایعی بیرنگ و لزج در امعائ است .

فرهنگ معین

(لُ زُ لْ مِ دِ ) [ ع . ] (اِ. ) اندام غده ای شکل بادامی که در زیر و پشت معده قرار دارد و ترشح خارجی آن شیرة لوزالمعده و ترشح داخلی آن انسولین است .

لغت نامه دهخدا

( لوزالمعدة ) لوزالمعدة. [ ل َ زُل ْ م ِ دَ ] ( ع اِ مرکب ) خوش گوشت. لوزه بطنی که وظیفه آن ریختن مایعی بیرنگ و لزج در امعاء است.

لوزالمعدة. [ ل َ زُل ْ م ِ دَ ] (ع اِ مرکب ) خوش گوشت . لوزه ٔ بطنی که وظیفه ٔ آن ریختن مایعی بیرنگ و لزج در امعاء است .


فرهنگ عمید

= پانکراس

پانکراس#NAME?


دانشنامه عمومی

لوزالمعده، پانکراس (به انگلیسی: Pancreas) یا خوش گوشت غده ای پهن و دراز است که در قسمت فوقانی شکم و پشت معده قرار گرفته است. لوزالمعده متشکل از سه قسمت سر، تنه و دم است. قسمت سر آن در مجاورت قسمت دوم (دوازدهه) یا دئودنوم قرار گرفته است در واقع قسمت سر آن مجاورت داخلی قسمت دوم دئودنوم محسوب می شود. تنه لوزالمعده در پشت معده قرار دارد و دم آن تا نزدیک طحال امتداد دارد. وزن پانکراس حدود صد گرم است
لوزالمعده هم یک غده درون ریز (غده ای که ترشحات آن با نام هورمون وارد جریان خون می شوند) و هم یک غده برون ریز (غده ای که ترشحات خود را از طریق مجرایی به سطح یا حفرات بدن می ریزد) است که آنزیمها و مواد دیگری ترشح می کند که مستقیماً وارد محیط روده شده و به هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات کمک می کنند.
مجرای لوزالمعده اغلب با اتصال به مجرای صفراوی، از طریق مجرای مشترک صفرا (CBD) صفرا و شیرهٔ پانکراس را به درون قسمت دوازدهه (قسمت ابتدایی روده باریک) تخلیه می کند. ترشح ترشحات برون ریز لوزالمعده توسط دستگاه خودگردان پاراسمپاتیک (شاخه ای ازعصب واگ) که به سلولهای ترشحی ختم می گردند و همچنین هورمون سکرتین و هورمون کوله سیستوکینین کنترل می گردد. این هورمونها پس از ترشح کیموس معدی به دوازدهه از سلولهای انترو اندوکرین اپیتلیوم دوازدهه ترشح می شوند.
آنزیمهای لوزالمعده مانند آمیلاز، فسفولیپاز، لیپاز، ریبونوکلئاز و پروتئاز (مانند تریپسینوژن، کیموتریپسینوژن و کربوکسی پپتیداز) و الاستاز به تجزیه شیمیایی غذا کمک می کنند.

دانشنامه آزاد فارسی

لوزُالمعده (pancreas)
لوزُالمعده
(پانکرآس) در مهره داران، غدۀ ضمیمۀ دستگاه گوارش، در نزدیکی دوازدهه. هنگامی که هورمون سکرتین لوزالمعده را تحریک کند، این غده آنزیم هایی را به دوازدهه می ریزد و نشاسته ها، پروتئین ها، و چربی ها را هضم می کند. در انسان، طول لوزالمعده هجده سانتی متر است و در پشت و زیر معده قرار دارد. لوزالمعده یاخته هایی با نام جزایر لانگرهانس دارد که هورمون انسولین و گلوکاگون را برای تنظیم سطح قند خون ترشح می کنند.

پیشنهاد کاربران

خوش گوشت


کلمات دیگر: