کلمه جو
صفحه اصلی

خیوه

فرهنگ فارسی

یا خوارزم شهری در آسیای مرکزی (ازبکستان ) . پایتخت قدیم حکومتی نیرومند ۲٠٠٠٠ سکنه .
شهریست از جمهوری شوروی ازبکستان که در سال ۱۹۵۶ میلادی ۱۵۴٠٠ تن جمعیت داشته است و در ناحیه خوارزم نزدیک بیابان قرا قورم بفاصله ۴٠ کیلومتری غرب آمودریا و ۳۲ کیلومتری جنوب غربی ایستگاه راه آهن اورگنج قرار دارد .

لغت نامه دهخدا

خیوه. [ وَ ] ( اِخ ) شهریست از جمهوری ازبکستان که در سال 1956 م. 15400 تن جمعیت داشته است و در ناحیه خوارزم نزدیک بیابان قراقورم بفاصله 40 کیلومتری غرب آمودریا و 32 کیلومتری جنوب غربی ایستگاه راه آهن اورگنج قرار دارد.
محل خیوه احتمالا از پیش از اسلام مسکون و در قرن 4 هَ. ق. شهرکی از خوارزم بوده است. شیخ نجم الدین کبری در آنجا متولد شد و پس از دوره امیرتیمور خیوه بتدریج گرگانج را تحت الشعاع قرار داد و کرسی خوارزم گردید و نام خود را بعنوان خانات خیوه به همه آن سرزمین داد خانات خیوه عنوان مشهور دولتی بوده است که در دهه دوم قرن دهم هجری قمری در خوارزم تشکیل شد و تا1873 م. استقلال خود را حفظ کرد و سپس تحت الحمایه روسیه گردید و تا انقلاب کبیر روسیه تابع دولت روسیه بود. سلسله اول خانهای خیوه معروف به سلسله عربشاهیه است که بوسیله ایلبارس از خاندان شیبانی از اعقاب جوجی خان تأسیس گردید. پس از او فرزندان او حکومت کردند تا آنکه این حکومت برافتاد و فرمانروائی خوارزم بدست ایناق بزرگ خاندان قنقرات افتاد و اگر چه در ظاهر کسانی را از خاندان چنگیزخان بتخت خانی می نشانیدند ولی فرمانروائی اینها جز در موارد استثنائی اسمی بیش نبود. در قرن 17 م. پطر کبیر با خانات خیوه روابطی برقرار کرد ولی با حمله نادر و از بین بردن ایلبارس دوم مدتی این حکومت بدست گماشته نادر اداره میشداما این تحت الحمایگی نادر طولی نکشید و باز خانی ازخانات خیوه حاکم آنجا گردید. بعد از چندی در نتیجه ٔمهاجمات و دستبردهای ترکمانهای یموت خیوه ویران گردید ولی در سال 1770 م. محمدامین بزرگ خاندان قنقرات ترکمانها را مقهور کرد و رونق شهر و خانات خیوه را تجدید نمود. در سال 1219 هَ. ق. ایناق وقت بنام ایلتوزر که از نوادگان محمدامین بود خود را عنوان خان داد و سلسله ایناق را تأسیس کرد و آن دومین سلسله خانهای خیوه است که تا سال 1873 م. که حکومت آنها تحت الحمایه روسیه شد دوام داشت و آنها بدینقرار است ایلتوزر ( 1219 - 1221 هَ. ق. )، محمدرحیم خان ( 1221 - 1249 هَ. ق. )، اﷲ قلی خان ( 1249 - 1258 هَ. ق. )، رحیم قلیخان ( 1258 - 1261 هَ. ق. )، ابوالغازی محمدامین خان ( 1261 - 1271 هَ. ق. )، عبداﷲخان ( 1271 - 1272 هَ. ق. )، قتلغ محمدخان ( 1272 - ؟ )، سیدمحمدخان ( 1272؟ - 1282 هَ. ق. )، سید محمدرحیم خان ( 1282 - 1290 هَ. ق. ). در دوره سیدمحمدرحیم خان روسیه لشکر عظیم بخیوه فرستاد و بدون جنگ خان خیوه تسلیم شد و سید محمدرحیم خان تا سال 1910 م. حکومت کرد ولی دست نشانده روسها بود. بعد از انقلاب روسیه در 26 آوریل 1920 م. جمهوری خلق خوارزم تشکیل شد و خیوه جزء آن درآمد. ( از دایرة المعارف فارسی ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۴۱°۲۳′۰″ شمالی ۶۰°۲۲′۰″ شرقی / ۴۱٫۳۸۳۳۳°شمالی ۶۰٫۳۶۶۶۷°شرقی / 41.38333; 60.36667
خانات خیوه
خیوه (به ازبکی: Xiva / Хива)، (به روسی: Хива) نام شهری است با حدود نیم میلیون نفر جمعیت در استان خوارزم ازبکستان، واقع در ۲۵ کیلومتری جنوب گرگانج.شهر خیوه در حدود هزار کیلومتری شمال غرب تاشکند، پایتخت ازبکستان، و در ۶۰۰ کیلومتری شمال بخارا واقع شده است و اقتصاد آن برپایه کشاورزی است.
زمانی خیوه مرکز سرزمین خوارزم بود و امروز در کشور ازبکستان جای گرفته است و مرکز استان خوارزم در این کشور است. بازرگانان خاورمیانه در سده دهم میلادی از این شهر نام می برند هر چند که باستان شناسان پیشینه آن را به سده شش میلادی می رسانند. تا پیش از چیرگی روس ها بر خوارزم خان هایی بر این سرزمین با مرکزیت خیوه فرمان می راندند.
خیوه شهری است با مجموعه ای از بناهای تاریخی که در حصاری از خشت و گل به نام «ایشان قلعه» یا «ایچان قلعه» قرار گرفته اند. این بناها که به سبک معماری اسلامی و ایرانی ساخته شده، شامل دروازه ها، مسجدها، مدرسه ها، آرامگاه ها، گرمابه ها، کاخ ها و خانه های سنتی است و همواره مورد توجّه باستان شناسان و تاریخ دانان بوده و جهانگردان بسیاری را به خود جذب کرده است.

دانشنامه آزاد فارسی

شهری با جمعیت ۴۱.۳۰۰ نفر (۱۹۹۱)، در ناحیة خوارزم، در غرب رود آمودریا و در کانال پالوان. از جنوب به بیابان قراقوم و در شمال شرق به بیابان قزل قوم محدود می شود. محل خیوه احتمالاً از پیش از اسلام مسکون بوده است. در قرن ۴ق شهر کوچکی از ولایت خوارزم بود. پس از دورة امیرتیمور گورگانی، خیوه به تدریج گرگانج را تحت الشعاع قرار داد و مرکز خوارزم شد و نام خود را به همة آن سرزمین داد. خانات خیوه، عنوان مشهور دولتی بوده است که در دهة دوم قرن ۱۰ق در خوارزم تشکیل شد و تا سال ۱۸۷۳ استقلال خود را حفظ کرد. در این سال روسیه لشگر بزرگی به خیوه فرستاد و خیوه بدون مقاومت اشغال شد، سپس تحت الحمایة روسیه شد و تا انقلاب کبیر روسیه، خان های خیوه تابع دولت روسیه بودند. به دنبال انقلاب ۱۹۱۷ روسیه، خانات خیوه عملاً از میان رفتند و دولت شوروی سابق بر این ناحیه مسلط شد. در سال ۱۹۲۰م جمهوری شوروی خلق خوارزم اعلام گردید. شهر خیوة کنونی پس از تخریب خیوه کهن در کنار آن بنا شده است. آثار باستانی متعددی مانند مسجد جامع شهر، مدرسة شیرغازان خان و مدرسة اسلام خواجه، آرامگاه پهلوان محمود، مهم ترین بناهای تاریخی شهر هستند. در اطراف خیوه میادین مهم گاز طبیعی وجود دارد. نیز ← خوارزم


کلمات دیگر: