کلمه جو
صفحه اصلی

سنن ابن ماجه

دانشنامه عمومی

سنن ابن ماجه ششمین کتاب از کتب صحاح سته است که توسط محمد ابن ماجه (۲۰۷ _ ۲۷۵ هجری) نوشته شده است. ابن ماجه مانند همه نگارندگان صحاح سته ایرانی و اهل قزوین بوده که این شهر از مشهورترین شهرهای عراق عجم در آن زمان محسوب می شده است. او به علوم حدیث تسلط داشته و برای طلب حدیث به بصره، کوفه، بغداد، مکه، شام، مصر و ری سفر نموده است. او در تاریخ و تفسیر نیز دارای معلوماتی بود.
از مذاهب اسلاماهل سنت
مذاهب فقهی
حنفی · مالکی · شافعی · حنبلی

دانشنامه آزاد فارسی

سُنَنِ ابْن ماجه
کتابی به عربی، از مجموعۀ احادیث نبوی، تألیف محمد بن یزید بن ماجۀ قزوینی. این اثر از صحاح ستۀ اهل سنّت به شمار می آید و به حُسن ترتیب ممتاز است. مکرر چاپ شده، شروح و حواشی متعدد نیز دارد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] یکی از 6 کتاب حدیثی معتبر نزد اهل سنت که با عنوان صحاح سته شناخته می شوند.
ابوعبدالله محمّد بن یزید بن عبدالله بن ماجه قزوینی، معروف به ابن ماجه از محدّثان بزرگ اهل سنّت در قرن سوم است. او در سال ۲۰۹ هجری به دنیا آمد. وی برای فراگیری حدیث، به مکان هایی هم چون بصره، کوفه، بغداد، شام، مصر و ری سفر نمود و از اساتیدی هم چون داوود بن رشید، ابراهیم بن منذر حزامی، عبدالله بن معاویه و هشام بن عمار استفاده نمود وی متوفای ۲۷۵ هجری است.
این کتاب یکی از 6 کتاب حدیثی اهل سنت است که با عنوان صحاح سته شناخته می شوند. به اعتقاد بسیاری از عالمان اهل سنّت، کتاب ابن ماجه مملوّ از احادیث موضوع و ضعیف است! شیخ البانی احادیث ضعیف این کتاب را در کتابی به نام ضعیف سنن ابن ماجه جمع کرده است. حافظ سندی، نویسنده حاشیة سنن ابن ماجه معتقد است که در کتاب ابن ماجه حدود چهارصد حدیثِ ضعیف الاسناد وجود دارد روایات ضعیف و موضوع به قدری در کتاب ابن ماجه فراوان است که برخی از بزرگان اهل سنّت این کتاب را از جرگه صحاح ستّه خارج دانسته اند و معتقدند سنن ابن ماجه لیاقت آن را ندارد که از صحاح به شمار آید. از این رو کسانی که سنن ابن ماجه را از دایره صحاح خارج ساخته اند، کتاب موطّأ مالک را به عنوان یکی از صحاح شش گانه معرفی می کنند. سنن ابن ماجه در بین صحاح به حسن ترتیب ممتاز است.
بر این کتاب،سیوطی و جمعی دیگر شرح نوشته اند. شرح سیوطی «مصباح الزجاجة علی سنن ابن ماجه» نام دارد.


کلمات دیگر: