[ویکی اهل البیت] بلاذری می نویسد: چون عثمان به خلافت رسید نامه ای به
معاویه نوشت و او را به ولایت شام گمارد و عمیر بن سعد انصاری را والی جزیره و ثغور و هر دو ایالت را به معاویه واگذار کرد و او را دستور داد تا به غزای شمشاط رود که ارمینیه چهارم نامیده می شد. یکی از شهرهای مهم مرزی که مسلمانان در تصرف آن همت به خرج دادند، ملطیه بود.
این شهر که رومیان آن را ملیتین می نامیدند در زمان قدیم از مهمترین قلعه های مرزی در مقابل رومیان بود. در آغاز فتوحات اسلامی عیاض بن غنم، حبیب بن مسلمه فهری را از شمشاط به ملطیه فرستاد و او آن شهر را فتح کرد؛ سپس بار دیگر بدست رومیان افتاد تا زمانی که معاویه به ولایت شام و جزیره رسید.
معاویه، حبیب بن مسلمه را گسیل داشت و او ملطیه را به عنوه گشود و سپاهیانی از مسلمانان را در آنجا گمارد. بعدها معاویه به قصد روم به ملطیه آمد. وی پادگانی از مردم شام و جزیره... در آنجا گماشت... در ایام عبدالله بن زبیر مردم ملطیه از آنجا کوچ کردند و رومیان به شهر تاختند و آن را ویران کردند؛ سپس جماعتی از مسیحیان ارمنی و نبطی در آنجا منزل گزیدند.
در سال 76 محمد بن مروان از
ناحیه ملطیه به سرزمین روم حمله کرد. در سال 99 عمر بن عبدالعزیز به مسلمة بن عبدالملک که در سرزمین روم بود، فرمان داد تا به رومیان حمله کند. او مردم طرنده را مجبور کرد که به ملطیه کوچ کنند.
در سال 123 هجری قمری بیست هزار رومی به ملطیه تاختند. مردم شهر دروازه ها را بستند و زنان عمامه بسر نهادند و بر باروی شهر بالا رفتند و به جنگ پرداختند.
فرستاده ای از مردم شهر برای دریافت کمک به نزد هشام بن عبدالملک آمد، هشام کسانی را مأمور ملطیه کرد ولی خبر رسید که رومیان شهر را ترک کرده اند. در سال 133 هجری قمری طاغیه قسطنطین عازم ملطیه شد و پس از زد و خورد بسیار مردم ملطیه را امان داد و آنها را مجبور کرد که به جزیره کوچ کنند. آنها ملطیه را ویران کردند و از آن چیزی بر جای نگذاشتند.
در سال 138 قسطنطین پادشاه روم بار دیگر به ملطیه حمله کرد و باروی آن را ویران نمود. در سال 139
منصور عباسی به صالح بن علی نوشت تا ملطیه را بسازد و استوار کند. در سال 141 حسن بن قحطبه با سپاهیانی از مردم خراسان به جزیره و شام رفت و در ملطیه اردو زد. کارگران از همه شهرها گرد آمدند و ساختن شهر ملطیه را آغاز کردند.