کلمه جو
صفحه اصلی

برتولت برشت

دانشنامه عمومی

اویگن برتولت فریدریش برشت (به آلمانی: Eugen Berthold Friedrich Brecht) (زاده ۱۰ فوریه ۱۸۹۸ – درگذشته ۱۴ اوت ۱۹۵۶)، نمایشنامه نویس، کارگردان تئاتر و شاعر آلمانی با گرایش های سوسیالیستی و کمونیستی بود.
برشت شاعر جنگ و جهل_به بهانه سال مرگ برتولت برشت_حامد سعیدی راد_روزنامه سیاست روز
برتولت برشت
زنان زندگی برتولت برشت و نامه نگاری با همسر - BBC
برتولت برشت را بیشتر به عنوان برجسته ترین نمایشنامه نویس تئاتر روایی (که نقطه مقابل تئاتر دراماتیک است)، و به خاطر نمایشنامه های مشهورش می شناسند. اما برتولت برشت گذشته از این که نمایشنامه نویسی موفّق و کارگردانی بزرگ بود، شاعری خوش قریحه نیز بود و شعرها، ترانه ها و تصنیف های پرمعنا و دل انگیز بسیاری سرود. وی همچنین با ابداع سبک فاصله گذاری در تئاتر، انقلابی بزرگ را در زمینهٔ هنرهای نمایشی به پا کرد.کتاب (جلادان هم می میرند) از آثار این نویسنده است که در سال ۱۹۴۳ با کارگردانی فریتس لانگ به صورت فیلم سینمایی ساخته شد.داستان این فیلم حاصل کار مشترک فریتس لانگ و برتولت برشت با نام مستعار برت برشت (بدون ذکر در عنوان بندی) است. در نتیجه مؤلفه های شیوه برشت به ویژه نوع حضور مردم و تک گوئی های میهن دوستانه شخصیت ها به فیلم راه می یابند.برشت در آمریکا، لانگ را یافت و این دو جلای وطن کرده، در جلادان هم می میرند! فرصتی برای خلق اثری ضد نازی و ابراز وفاداری به اعتقادات و مرام خود را یافتند.
برشت سرودن شعرهایش را در ۱۵سالگی و پیش از نمایشنامه نویسی آغاز کرد. نخستین سروده هایش را بین سال های ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۷ سرود و آن ها را در نشریات محلی منتشر کرد. در سال ۱۹۱۸، هنگامی که به خدمت سربازی اعزام شد، افزون بر کار در بیمارستان نظامی پشت جبهه، سروده هایش را همراه با نواختن گیتار برای سربازان می خواند و آن ها را مجذوب نوای گرم و سرود دلنشین خود می کرد.
شعرهای نمایشی برشت را از مهم ترین آثار او دانسته اند. این ها شعرهایی هستند که به صورت سرود، تصنیف یا ترانه وارد نمایشنامه های او شده و به مناسبت های موضوعی خاص یا برای غنا بخشیدن به موضوع و افزایش اثرگذاری، به صورت پیش درآمد، میان پرده، مؤخره یا در میان متن آورده شده اند. این شعرها اغلب طنزآمیز یا هزل آمیز هستند و زیر پوستهٔ شوخ طبعی خود مفاهیم بسیار جدی و آگاه کننده داشته و پیام رسان ایده های نقادانه و اجتماعی برشت هستند. بیشتر نمایشنامه های برشت دربرگیرندهٔ یک یا چند سرود، ترانه و شعر است.

نقل قول ها

برتولت برشت، نمایشنامه نویس، کارگردان و شاعر آلمانی. (۱۰ فوریه ۱۸۹۸ - ۱۴ اوت ۱۹۵۶)
• «آن که حقیقت را نمی داند نادان است، آن که حقیقت را می داند ولی انکار می کند تبهکار است.» -> زندگی گالیله، ۱۹۳۸/ ۳۹ میلادی
• «ریشهٔ اعتقاد از آن جا خشک می شود که بخواهند تحمیلش کنند.» -> زندگی گالیله
• آندریا : «سرزمین فلاکت بار سرزمینی است که قهرمانی نپرورد.»• گالیله: «نه آندریا، سرزمین فلاکت بار سرزمینی است که در آنجا نیاز به قهرمان باشد.» -> زندگی گالیله، ۱۹۳۸/ ۳۹ میلادی
• «اول شکم بعد اخلاق.» -> اپرای صنارسی شاهی/ ۱۹۲۸
• «نظر من این است که هیچ کس نباید خوشحالی را از کسی بگیرد، حتی از خودش.» -> توران دخت
• «جایی که بی عدالتی جایگزین قانون شود، مبارزه به وظیفه ای مبرم تبدیل می گردد.»• «کسی که مبارزه کند، ممکن است شکست بخورد، ولی آنکه مبارزه نکند، شکست خورده هست.»• «هنر آینه ای نیست که با آن واقعیت ها را منعکس ساخت بلکه پتکی است که با آن باید واقعیت را شکل داد.»• «هنر را نمی توان با سفارش پدیدآورد، تنها چکمه را می توان سفارش داد.»• «من از ننگ خویش سخن می گویم. باشد که دیگران از ننگ هایشان بگویند.»• «خطای رایجی است که مردم عشق را بالاتر از دوستی می نشانند و آن را در حکم امری کاملاً متفاوت می نگرند. عشق تنها زمانی والا و ارزشمند است که دربر دارنده دوستی ای باشد که بتواند بازتولید شود. با عشق به شیوه معمول، اگر به دوستی منجر نشود فقط می توان لقمه بخور و نمیری به زندگی داد و دست به سرش کرد.»• اگر کوسه ها آدم بودند، در آنجا بی تردید مذهبی هم وجود داشت که به ماهیها می آموخت: «زندگی واقعی در شکم کوسه ها آغاز می شود».• «اول شکم، بعد اخلاق.»


کلمات دیگر: