کلمه جو
صفحه اصلی

گنبد جبلیه

فرهنگ فارسی

یا گنبد کبر بنایی است تاریخی بشکل گنبدی منفرد در دامنه شیوشگان ( سید حسین کنونی کرمان ) که باحتمال قوی از ابنیه پیش از اسلام است .
یا گنبد گبر بنایی است تاریخی به شکل گنبدی منفرد در دامن. شیوشگان که باحتمال قوی از ابنیه پیش از اسلام بوده و احتمالا ابوعلی محمدبن الیاس در تعمیر آن دست داشته است .

لغت نامه دهخدا

گنبد جبلیه. [ گُم ْ ب َ دِ ج َ ب َ لی ی َ / ی ِ ]( اِخ ) گنبد گبر. بنایی است تاریخی به شکل گنبدی منفرد در دامنه شیوشگان ( سیدحسین فعلی در کرمان ) که به احتمال قوی از ابنیه پیش از اسلام بوده و احتمالاً ابوعلی محمدبن الیاس ( قرن چهارم هجری ) در تعمیر آن دست داشته است. ( مقدمه تاریخ کرمان چ باستانی پاریزی ص قیط ). و رجوع به راهنمای آثار تاریخی کرمان شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۰°۱۷′۳۲٫۴۵″ شمالی ۵۷°۷′۰٫۴۱″ شرقی / ۳۰٫۲۹۲۳۴۷۲°شمالی ۵۷٫۱۱۶۷۸۰۶°شرقی / 30.2923472; 57.1167806
کرمان
فهرست آثار تاریخی کرمان
گنبد جبلیه، در منتهی الیه شرقی کرمان در نزدیکی دو قبرستان صاحب الزمان و سید حسین گنبد بزرگ و عجیبی از سنگ و گچ بنا گردیده که دست تطاول روزگار در تخریب آن کوتاه آمده است. این گنبد هشت ضلعی که به گنبد گبری نیز شهرت دارد تماماً از سنگ است و عرض پی آن نیز در پایه به ۳ متر می رسد. در هشت طرف آن هشت در بعرض ۲متر قرار گرفته که اخیراً برای مستحکم ساختن بنا و جلوگیری از تخریب آن درگاه ها را با سنگ مسدود کرده اند و فقط یکی را باز گذاشته اند. قسمت بالای گنبد از آجر ساخته شده است و در داخل گنبد ظاهراً گچ بری ها و تزئین کاریهایی وجود داشته که قسمت بالا ریخته و قسمت پائین را تخریب کرده اند.
ایرانیان معتقدند که این محل آتشکده یا مقبره یکی از زرتشتیان بوده و برخی نیز عقیده دارند که مزار سید محمد تباشیری است؛ ولی نسبت اخیر را در بعضی نقاط تکذیب می کنند. بدیهی است در زمانی که این قبرستان را ویران کرده اند سنگ این مقبره را برداشته اند و برای نمایی بکار برده اند. پژوهشگران اروپایی نظیر هیلن براند این گنبد را متعلق به سلجوقیان می دانند. «جبلی» تحریف یافته کلمه «گبری» است و برطبق قواعد اشتقاقهای فارسی «گ» به «ج» بدل شده است. قدمت این گنبد را از این کلمه که آن را گنبد «گبر» نیز گفته اند می توان حدس زد که شاید مربوط به پیش از اسلام باشد و از بناهای زرتشتی و گبری است، گرچه سبک آن با سبک آتشکده تطابق ندارد. برخی احتمال داده اند که بنای مذکور مربوط به اواخر دوره ساسانی باشد که اوائل اسلام تعمیر و مرمت شده است یا اینکه در اوائل اسلام با الهام از معماری ساسانی بنا گردیده است. هر چند در دوره هایی (از جمله دوره سلجوقی به دستور محمد بن الیاس) تعمیر شده است. گفته می شود در ساخت این گنبد به جای آب از شیر شتر استفاده شده است که مورخان ومعماران دلیل استحکام این بنا را همین امر می دانند. در اطراف این بنا جنگل کاری شده و درختان سرو و کاج آن جنگلی با نام جنگل قائم را تشکیل داده اند که از تفرجگاه های کرمان است. این بنا در سال ۱۳۸۳ به موزه تبدیل شده است.
گنبد جبلیه رازش را درسینه پنهان کرده و سرگذشت واقعی خود را بیان نمی کند و موجب آن شده تا کارشناسان تاریخ های متفاوتی را از این بنا، عنوان کنند. تاریخ دقیق ساخت بنا مشخص نیست اما از ساختار آن می توان حدس زد که در اوخر دوره ساسانی ساخته و اوایل دوره اسلامی مرمت شده و یا معماران اوایل دوره اسلامی آن را با الهام از معماری دوره ساسانی بنا کرده اند.

دانشنامه آزاد فارسی


گُنبد جَبَلیِّه
گُنبد جَبَلیِّه
در کرمان با نام گنبد جَمَلیه هم شهرت دارد. قدمت این بنا به درستی معلوم نشده است. برخی منابع، آن را از آثار پیش از اسلام دانسته اند؛ اما بعضی کارشناسان، ازجمله اریک شرودر، آن را به سبب نوع گنبدسازی اش، از بناهای پس از اسلام و دورۀ سلجوقی می دانند. منابع قبل از قرن ۱۰ق این بنا را با نام های گنبد گَبْر و گنبد گَبْران یاد کرده اند. این بنا، گنبدخانه ای با قاعدۀ هشت ضلعی است، که دیوارهای آن از قطعات بزرگ سنگ ساخته شده است، به عقیدۀ دونالد ویلبر و کریستی ویلسون، گنبد این بنا دوپوش بوده، اما پوش دوم آن احداث نشده است، و امروز تنها پایۀ پوش خارجی دیده می شود که از آجر و سنگ است. تا ۱۳۳۳ش سنگ قبری درون این گنبدخانه وجود داشت. برخی مدفون این بنا را، سیدمحمد تباشیری، و برخی دیگر دانیال حکیم، مشهور به پیرمراد، می دانند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جَبَلیه، گنبد، بنایی در کرمان متعلق به دوره سلجوقیان می باشد.
این بنای هشت ضلعی در مشرق شهر کرمان و در امتداد خیابان تختی در نزدیکی مسجد صاحب الزمان قرار دارد.
وجه تسمیه
ظاهراً جبل سنگی یا جبل سنگ نامیده شدن آن، به سبب کاربرد بسیار زیاد سنگ در ساخت آن بوده است.
اولین استعمال
نام گنبد جبلیه نخستین بار در تذکرة الاولیاء یا مزارات کرمان محرابی کرمانی (تألیف در ۹۲۵ تا ۹۳۹) آمده است.
نام های دیگر
...


کلمات دیگر: