کلمه جو
صفحه اصلی

علی اکبر صنعتی

دانشنامه عمومی

علی اکبر صنعتی (۱۰ فروردین ۱۲۹۵ - ۱۳ فروردین ۱۳۸۵) نقاش و مجسمه ساز ایرانی. «او تنها هنرمند ایرانی است که دو موزه به نامش ثبت شده است: موزه صنعتی (کرمان) و موزه صنعتی (تهران) یا همان موزه هلال احمر در میدان توپخانه تهران.» صنعتی یکی از مجسمه سازان قدیمی عصرجدید ایران است او شاگرد ابوالحسن خان صدیقی بود. صنعتی تا پایان عمر عضو پیوستهٔ فرهنگستان هنر ایران باقی ماند. فیلم مستند "او مثل هیچ کس نیست" کاری از سید هادی موسوی به بررسی زندگی و آثار استاد صنعتی پرداخته است. این مستند از 22 آبان ماه 1397 در گروه هنر و تجربه اکران شده است و به دلیل استقبال مخاطبان در تهران و شهرستان ها اکران آن ادامه دارد. پیش از این در سال ۱۳۷۷ نیز به سفارش صدا و سیمای مرکز کرمان، فیلم مستندی از زندگی و آثار استاد سید علی اکبر صنعتی به کارگردانی و تهیه کنندگی علیرضا سرباز ساخته شد که بارها از شبکه های مختلف تلویزیونی پخش گردید.تندیس مرد بیکار، تهران موزه هلال احمر   نقاشی آبرنگ دکتر محمد مصدق، تهران موزه هلال احمر   تندیس شاه عباس بزرگ، تهران موزه هلال احمر   تندیس نادرشاه افشار، تهران موزه هلال احمر   تندیس زندانیان، تهران موزه هلال احمر
علی اکبر صنعتی در ۱۲۹۵ در کرمان به دنیا آمد. پدرش در پایان جنگ جهانی اول به دلیل ابتلا به بیماری طاعون درگذشت و مادرش که توانایی تأمین مخارج زندگی او را نداشت علی اکبر را به پرورشگاه صنعتی کرمان سپرد. مؤسس این پرورشگاه، حاج علی اکبر صنعتی زاده، برای اینکه بچه های پرورشگاه بتوانند تحصیل کنند نام خانوادگی خود را به روی آن ها می گذاشت و نام سیدعلی اکبر صنعتی نیز به همین دلیل نام قانونی علی اکبر شد.
وی دوره های تخصصی، مجسمه سازی و نقاشی را در مدرسهٔ صنایع مستظرفه و مدرسهٔ صنایع قدیم زیر نظر طاهرزاده، حسین بهزاد (مینیاتوریست)، ابوالحسن صدیقی (مجسمه ساز) و حیدریان گذرانده بود. وی در سال ۱۳۷۹، منتخب فرهنگستان هنر در بزرگداشت نام آوران بود.
در ۲۸ مرداد تمام مجسمه های او توسط مزدوران خشمگین تخریب شد، اما این تنها باری نبود که مجسمه های وی در هم شکسته می شد. نمایشگاهی که در میدان راه آهن در ملک پسر حاج علی اکبر به طور دایم برپا بود هم در انقلاب ۵۷ نابود شد. علی اکبر صنعتی طی چند دهه فعالیت هنری بیش از ۲۰۰۰ تابلوی رنگ و روغن، آبرنگ، موزاییک از سنگ و حدود ۴۰۰ مجسمه پدید آورد که در دو موزه به نام وی در کرمان و تهران و سایر موزه های داخل و خارج از کشور و مجموعه های خصوصی نگهداری می شود.از مشهورترین کارهای او فرشته عدالت است که در ورودی کاخ دادگستری تهران به همراه ابوالحسن صدیقی و ارژنگ رحیم زاده آن را طراحی و ساختند.موزه صنعتی (کرمان) علاوه بر نمایش آثار با ارزش صنعتی زاده آثار هنرمندان بزرگ دیگری از جهان را هم داراست. موزه صنعتی (تهران) در میدان امام خمینی قرار دارد و در آن مجسمه های بسیار مهمی از وی به نمایش گذاشته شده است.


کلمات دیگر: