کلمه جو
صفحه اصلی

ملا منوچهر کولیوند

دانشنامه عمومی

منوچهر کولیوند با نام خانوادگی نورمحمدی (زادهٔ ۱۲۲۹ هـ. ق در الشتر یا دره شهر) از شاعران معروف لک زبان است. دیوان اشعار وی به دو زبان فارسی و لکی است.
گلزار ادب لرستان، اسفندیار غضنفری امرایی، شابک: ۹۶۴-۵۵۲۳-۵۶–۷
دیوان ملا منوچهر خان کولیوند، منوچهر نورمحمدی، چاپ اول، افلاک، ۱۳۸۱
ملا منوچهر خان کولیوند، فرزند خسرو خان،در سال ۱۲۲۹ هـ. ق در منطقهٔ غربیِ الشتر یا شهرستان دره شهر، که منطقهٔ گرمسیرِ ایل کولیوند است، به دنیا آمد. ملا منوچهر خان از نسل خوانین نورمحمدی طایفه کولیوند می باشد؛)خوانین کولیوند از خانواده های نورمحمدی، چنگیزی،فرخشاهی فیروزی و سالاری می باشند)و از ابیات اشعار آن بر می آید که وی پیرو مذهب شیعه جعفری بوده است. دیوان ملا منوچهر مشتمل بر بیش از ۱۰ هزار بیت بوده است که در سال های دور بر اثر غارت کزازی های. اراک به تاراج رفته است؛ و شاعر با وجود تلاش های فراوان نتوانسته است به اشعار به سرقت رفتهٔ خود دست یابد. برخی از صاحب نظران اهل ادب، سوز و دل تنگی وی را در اشعارش را ناشی از این اتفاق می دانند.نقل است که ملا در بازگشت از سفر عتبات عراق در بین راهِ خرم آباد به الشتر در دل سفیدکوه بیمار می شود و فوت می کند. جنازهٔ وی در روستای بتکی، از توابع بخش فیروزآباد شهرستان سلسله به خاک سپرده شد.
اشعار ملا منوچهر دارای وزن عروضی و آهنگ زیبا و دلنشین است. از این شاعر چندین مثنوی، غزل، دوبیتی و قصیده به جا مانده است، که بیشینهٔ آن ها شرح حال شاعر و سختی ها و رنج های زندگی اوست. همچنین، عناصر مرتبط با فرهنگ عشایری و آداب و احوال مردم لک در اشعار وی موج می زند.اشعار فراوانی نیز در مدح ائمهٔ شیعه از او به یادگار مانده است؛ به همین سبب، وی به شاعر و مداح اهل بیت نیز شهرت دارد.ملا منوچهر در بین مردم لک دارای جایگاه و مقام والایی است.
.mw-parser-output .nastaliq{line-height:200%;font-size:150%;font-family:IranNastaliq,"Urdu Emad Nastaleeq","Noto Nastaliq Urdu","Urdu Typesetting","Jameel Noori Nastaleeq","Nafees Nastaleeq","Nafees Nastaleeq v1.01",Nafees,"Pak Nastaleeq","PDMS_Jauhar",sans-serif;text-justify:inter-word;font-weight:normal}.mw-parser-output .nastaliq .b{text-justify:inter-word}شعر «شمس زرین»


کلمات دیگر: