کلمه جو
صفحه اصلی

باتری


مترادف باتری : پیل، قوه، آکومولاتور، انباره

برابر پارسی : انباره

فارسی به انگلیسی

battery, cell

cell


مترادف و متضاد

battery (اسم)
باتری، باطری، ضرب و جرح، اتشبار، صدای طبل، حمله با توپخانه، انباره

پیل، قوه


آکومولاتور، انباره


۱. پیل، قوه
۲. آکومولاتور، انباره


فرهنگ فارسی

( اسم ) باطری یک یا چند پیل یا آکومولاتور یا انباره که محل ذخیر. نیروی الکتریسیته است و معمولا در اتومبیلها و واگنهای راه آهن بکار میرود و در تلگرافخانه ها و زیر دریاییها ( هنگامی که زیر آب هستند ) از آن استفاده مینمایند.

منبع ولتاژ جریان مستقیم از یک یا چند واحد تشکیل شده است و انرژی شیمیایی یا گرمایی یا هسته‌ای یا خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند


فرهنگ معین

[ فر. ] ( اِ. ) = باطری : مجموعه ای است از چند واحد الکتروشیمیایی یا انباره که محل ذخیرة نیروی الکتریسته است .

لغت نامه دهخدا

باتری. [ ] ( اِخ ) نام ناحیتی از خوار ورامین.

فرهنگ عمید

۱. (برق ) دستگاهی متشکل از چند پیل و دارای صفحه های مثبت و منفی که در محلول اسیدسولفوریک قرار دارد و برای تولید قوۀ برق در اتومبیل و بعضی ماشین های دیگر به کار می رود.
۲. (نظامی ) [منسوخ] واحد شمارش توپ خانه.

دانشنامه عمومی

باتری یا پیل الکتریکی (ولتاییک) منبعی از انرژی پتانسیل الکتریکی است که در درون آن با انجام واکنش های شیمیایی، انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل می شود، این انرژی در قطب های باتری قابل دریافت است. انرژی قابل دریافت در قطب های باتری به ازای یکای بار الکتریکی را نیروی محرکه الکتریکی (Electromotive force یا emf) باتری می گویند و آن را با یکای ولت اندازه گیری می کنند. قطب مثبت باتری را کاتد و قطب منفی آن را آند می نامند. (در فرهنگ عامیانه به قطب ها، سر مثبت و سر منفی نیز گفته می شود).
باتری های خورشیدی که شارژ آن ها تابع قوانین خاص است.
باتری های مورد استفاده در. ups و لپ تاپ و موبایل که توانایی تأمین یک جریان ثابت برای مدت زمان طولانی را دارند.
باتری های اتومبیل، لیفتراک و موتورسیکلت که می توانند جریان زیادی را در مدت زمان کوتاه جهت استارت تأمین کنند.
باتری های سامانه های حفاظتی، روشنایی، امنیتی و سامانه های کنترل که باید دارای عمر و پایداری بالایی باشند.
باتری های قلمی و نیم قلمی و…(باتری که برای مصارف عمومی ساخته شده اند) این باتری ها باید ارزان باشند.
باتری ها سکه ای و باتری های پشتیبان که می توانند جریان کمی را برای مدت زمان خیلی طولانی تأمین کنند.
و…
معمولاً هر باتری از یک یاچند سلول کوچک داخلی تشکیل شده است، در باتری ها ممکن است سلول ها برای افزایش جریان با هم موازی شده یا برای افزایش ولتاژ با هم سری شوند، هر سلول شامل دو نیم سلول است که به صورت سری توسط ماده ای الکترولیت -شامل یون های مثبت و یون های منفی - که رسانای الکتریکی می باشد به هم متصل اند. با اتصال باتری به مصرف کننده یون های منفی از طریق سیم هادی به مصرف کننده وارد شده و بعد از ایجاد انرژی در آن (انرژی گرمایی بر اثر عبور از یک مقاومت یا انرژی جنبشی بر اثر القا یا انرژی نور بر اثر پرتاب و…) به سمت یون های مثبت حرکت می کنند و به تدریج یون های مثبت (که در اینجا حفره ها هستند) را خنثی می کنند.با گذشت زمان یون های مثبت بیشتری خنثی شده و به تدریج انرژی باتری کم شده و مقاومت داخلی آن افزایش می باشد در این حالت بعد از گذشت مدت زمانی که معمولاً با آمپر ساعت باتری مشخص می شود باتری به صورت کامل تخلیه می شود. مثلاً یک باتری ۶۰ آمپر ساعت می تواند ۶۰ آمپر را تا یک ساعت تأمین کند، این باتری بعد از گذشت یک ساعت و با کشیدن جریان ۶۰ آمپر از ان به صورت کامل تخلیه می شود.با کاهش جریان دریافتی از باتری می توان مدت زمان کارایی آن را افزایش داد، در این حالت باید پارامترهای مانند دما، لزرش و مقدار تنش موجود در جریان را نیز در زمان نهایی لحاظ کرد. به عنوان مثال باتری ۶۰ آمپر ساعتی در حالت تئوری باید جریان ۲۰ آمپر را برای مدت زمان ۳ ساعت تأمین کند در حالی که با توجه به ساختار باتری و همچنین دمای محیط ممکن است این زمان تا نیم ساعت نیز کاهش یابد.
بر اساس شرایط محیطی و شرایط الکتریکی مورد استفاده بایستی از باتری های متفاوت استفاده کرد که دارای مشخصات گوناگون تحت شرایط دشارژ می باشندانواع باتری از نظر کاربرد عبارت اند از:
بطور کلی باتری ها به دو دسته قابل شارژ و غیرقابل شارژ تقسیم بندی می شوند.

دانشنامه آزاد فارسی

باتری (battery)
اسبابی برای ذخیرۀ انرژی. این وسیله در وقتِ لزوم انرژی را به شکل الکتریسیته آزاد می کند. از یک یا چند سلّولالکتریکی ساخته شده است و الکتریسیته براثر واکنش شیمیایی در سلول ها تولید می شود. دو نوع باتری وجود دارد: پیل ساده که یک بار مصرف است، و باتری های بارشدنی یا انباره که قابل پُر شدن اند. شکل تولیدِ انرژی در پیلِ ساده اصلاً باصرفه نیست، زیرا فقط دو درصد از انرژیی را که در ساخت شان به کار رفته است تولید می کنند. تلاش برای پُر کردن پیل های ساده هم خطرناک است.پیل ساده. پیل خشکمعمول ترین نوع پیل ساده است که براساس پیل لکلانشهساخته می شود. پیل خشک باتریی است که برای برق رساندن به چراغ قوه ها، اسباب بازی های الکترونیکی، دستگاه های استریوی کوچک و مانند آن ها به کار می رود. پیل خشک متشکل از پوسته ای از فلز روی است که الکترودمنفی به شمار می آید، هسته ای میله ای از کربن که در مرکز پوسته کار گذاشته شده است و الکترودِ مثبت است، و خمیری از دی اکسید منگنز و کلرید آمونیوم که الکترولیتپیل است و بین پوسته و هسته را فراگرفته است. تولید الکتریسیته در پیل به اختلاف الکترونگاتیویتۀبین کربن و روی بستگی دارد: کربن الکترون های خود را با قدرت حفظ می کند و الکترونگاتیوتر است. روی الکترون هایش سست ترند و الکترونگاتیویتۀ کمتری دارد. روی در کلرید آمونیوم حل می شود و هر اتم آن دو الکترون ازدست می دهد. این الکترون ها به سمت الکترود کربن حرکت می کنند:
Zn →Zn۲++ ۲e-
به این ترتیب، مقدار اندکی بار ایجاد می شود. روی بارمنفی و کربن بار مثبت می گیرد. وقتی اتصالی خارجی بین پایانۀ کربن مثبت و پایانۀ روی منفی ایجاد شود، الکترون ها از الکترودِ روی به سمت کربن جریان می یابند. به این ترتیب، بار هردو الکترود خنثی می شود و فلز روی بیشتری در الکترولیت حل، و الکترون های بیشتری نیز تولید می شود. پیل خشک آن قدر جریان الکتریسیته تولید می کند تا الکترود روی کاملاً مصرف شود.
باتری های بارشدنی. انباره یا پیل های بارشدنی در زمانی کوتاه، انرژی زیادی ایجاد می کنند و قابلیت آن را دارند که دوباره پُر (شارژ) شوند. باتری سرب اسید اتومبیل باتری بارشدنی ای با الکترولیتِ اسید سولفوریک (اسید باتری) است. پراکسید سرب الکترود مثبت، و سرب الکترود منفی آن را تشکیل می دهند. باتری معمولی سرب اسید از شش سلول سرب اسید در یک پوسته تشکیل شده است. هر سلول دو ولت برق، و بنابراین کل باتری جمعاً دوازده ولت برق تولید می کند. از ۱۹۹۶، استفاده از سلول های هیدروژنی و باطری های سدیم گوگرد توسعه یافت. اتومبیل هایی که همه نیروی خود را از این نوع باتری می گیرند تا ۱۶۰ کیلومتر کار می کنند. عرضۀ باتری های پُرشدنی نیکل کادمیوم انقلابی در دستگاه های الکترونیکی قابل حمل خبرنگاری، ازجمله ضبط صوت، ویدیو و نیز در داده پردازی و محاسبۀ رایانه ای ایجاد کرد. این باتری ها منبع انرژی پایدار، بی نوسان، کوتاه مدت، بی صدا و بدون مخاطرات دیگر الکتریکی اند. برخی از ماشین های الکترونیکی اکنون به باتری هائی با آندِ لیتیوم مجهزند. این باتری ها حدود پنج سال دوام می آورند، اما نمی توان آن ها را دوباره پُر کرد. در مقابل، باتری های جدید لیتیوم یونی، آند کربنی و کاتدهایی از ترکیب لیتیوم، کبالت، نیکل و منگنز دارند و الکترولیتشان آمیزه ای از کربنات پروپیلین و دی اتیل کربنات است. این باتری ها، در مقایسه با باتری های نیکل کادمیم که۱.۲ ولتی اند،۳.۶ ولت برق تولید می کنند و می توانند حدود ۱۲۰۰ مرتبه پُر شوند. اولین باتری پُرشدنی که از مواد جامد سبک وزن ساخته شده بود، در ۱۹۹۵ به راه انداخته شد. شرکت امریکایی اولترا لایفاین باتری را تولید کرد که شامل الکترودهایی با پایۀ لیتیوم و الکترولیت بسپار جامد با ساختاری فاش نشده است. این باتری برای استفاده در تجهیزات قابل حمل مانند، رایانۀ روزانوییو تلفن های همراه، طراحی شده است و از آن جا که اجزاء جامد آن نشت نمی کنند ایمن تر است. در ژوئیه ۱۹۹۶ اولین باتری کاملاً پلاستیک در امریکا ساخته شد. در ۱۹۷۷، مخترع امریکایی این باتری ها گونه ای باتری پلاستیکی با اندازۀ کارت اعتباری را در بالتیمور مریلند عرضه کرد. این باتری۲.۵ ولت الکتریسیته تولید می کند و فاقد مواد سمّی ای است که ممکن است از باطری های معمولی نشت کنند. نیز ← انباره_(فیزیک)

باتری (موسیقی). باتری (موسیقی)(batterie)
در موسیقی، اصطلاحی از قرن ۱۸ برای فیگورهای شکستۀهمراهی کنندۀ سریع. نیز واژه ای کلّی برای گروه سازهای کوبه ای در ارکستر.

فرهنگستان زبان و ادب

{battery} [فیزیک] منبع ولتاژ جریان مستقیم از یک یا چند واحد تشکیل شده است و انرژی شیمیایی یا گرمایی یا هسته ای یا خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند

جدول کلمات

انباره

پیشنهاد کاربران

باطری
باتری
. ۞ ( فرانسوی ، اِ ) بمعنی دستگاهی که از یک سری پیل ۞ و آکومولاتور ۞ تشکیل شده است و برای ذخیره و تولید الکتریسته در اتومبیل و وسائل دیگر بکار رود. دستگاهی که در حکم مخزن الکتریسته و عبارت از ابزاری الکتروشیمی است . در هر خانه از این دستگاه چند صفحه ٔ مثبت و بهمان تعداد صفحه های منفی قرار گرفته و جنس صفحه ها از سرب یا از ترکیبات فلز مزبور است . این صفحه ها بوسیله ٔ صفحات عایقی که معمولاً از چوب ، لاستیک و شیشه ساخته شده از یکدیگر جداگشته اند، تمام صفحات منفی و مثبت با همدیگر متصل اندو با علامت ( + ) یا ( - ) مشخص میباشند. مجموع صفحه های مثبت و منفی در داخل ظرف محتوی اسید سولفوریک و آب قرار دارند. این محلول الکترولیت نام دارد. هنگام پرکردن باطری ( بوسیله ٔ منبع الکتریکی ) بین اسید و ترکیبات سرب فعل و انفعالی صورت میگیرد و انرژی الکتریکی به صورت انرژی شیمیایی در داخل باطری ذخیره میشود. بدین ترتیب اگر پس از پرکردن باطری ، دو سر مثبت و منفی آنرا به یک ابزار مصرف برق وصل کنیم ، اسید سولفوریک و صفحه های سربی فعل و انفعالی در جهت عکس انجام می دهند و انرژی شیمیایی ذخیره شده در باطری بصورت انرژی الکتریکی در می آید و در دستگاه برقی مذکور مورد استفاده قرار میگیرد. پس از اینکه مدتی این عمل انجام گرفت البته انرژی شیمیایی ذخیره شده تمام می شود و باصطلاح معروف باطری دشارژ ۞ یعنی خالی میگردد و ناچار دوباره باطری را با دستگاه مولد برق پر و به اصطلاح شارژ ۞ می کنند. اسید در ضمن شارژ باطری به مصرف میرسد، یعنی با ماده ٔ سربی صفحه ها ترکیب میشود و سولفات سرب تولید میکند اما در حین دشارژ اسیدسولفوریک مصرف شده دوباره در الکترولیت بوجود می آید. مقدار ظرفیت باطری بستگی به سطح صفحه های باطری و تعداد آنها دارد.

پیل

باتری
باربَرق، باربَرغ، بارگی ( - گی ریشه واژه به مینهء
قَوی که خود قَوی از گَوی و گیو و گیاه گرفته شده و در مجموع نیرو می میند ( معنی میدهد )
بَرغانه

کلمات باتری و پیل فرانسوی، کلمه ی قوه عربی و کلمه ی انباره فارسی است.

واژه ی پارسی_آریایی باتری ( با تری ) همتای battery در لاتین و به معنای برقدان یا بارکننده روشنایی است که ساخته شده از با ( همخانواده با بامداد و فانوس=بانوس ) به معنای روشنایی و تری ( همخانواده با طریق=تریک و طرف=ترف ) که معنای آن باربر باربردار است. واژه باتری در سنسکریت به شکل बैटरी baiTarI آمده است. این نامگذاری بدان سبب است که از باتری روشنایی میگرفته اند. دانستنی است که واژه battery در لاتین از ریشه beat به معنای زدن ساخته شده و ازینرو واژه باتری ساخته شده در سنسکریت - اوستایی دارای معنای نزدیکتر و بهتری برای این ابزار است.

باتری/باطری:
این کلمه از واژه ی فرانسوی batterie گرفته شده است و البته بهتر است که با حرف "ت " و به صورت باتری نوشته شود هرچند که معمولاً آن را به صورت باطری می نویسند.
( غلط ننویسیم ، ابوالحسن نجفی ، چاپ نهم ۱۳۷۸ ص ۵۴. )


باطری _ طبق یافته های باستانی، باتری برای نخستین بار به دست پارتی ها ساخته شده و آثار آن در عراق پیدا شده است


کلمات دیگر: