کلمه جو
صفحه اصلی

قرارداد اجتماعی

فرهنگ فارسی

کتابی است بزبان فرانسوی تالیف روسو (۱۷۶۲ م . ) در باب طرز حکومت دموکراسی . بعقیده مولف زندگانی اجتماعی مبتنی برقردادی است : هر متعهدی آزادی خود را بجامعه وا میگذارد و تعهد میکند که از اراده عمومی پیروی نماید . این کتاب در انقلاب فرانسه موثر افتاده است .

دانشنامه عمومی

در فلسفه سیاسی، قرارداد اجتماعی یا قرارداد سیاسی، نظریه یا مدلی است که ریشه در عصر روشنگری دارد و در پی یافتن پاسخ خاستگاه اجتماع و مشروعیت تسلط حکومت بر اشخاص است.
ویکی پدیای انگلیسی
نظریهٔ قرارداد اجتماعی ناظر است بر تنظیم قراردادی میان افراد آزاد برای بنیاد نهادن اصول سیاسی، مدنی، یا اخلاقی در یک اجتماع. در این راستا، نظریهٔ قرارداد اجتماعی می کوشد با تکیه بر مفهوم توافق، به این اصول مشروعیت ببخشد. قرارداد به واسطهٔ این توافق مدعی نوعی اقتدار می گردد که از پیمان کسانی که متعهد شده اند به این قرارداد ملتزم بمانند نشات گرفته است. هابز، لاک و روسو نظریه هایی پیرامون قرارداد اجتماعی مطرح کردند، حال آنکه متفکرانی از قبیل هیوم، هگل و مارکس انتقادهایی به این دیدگاه بیان کردند.

دانشنامه آزاد فارسی

قرارداد اجتماعی (social contract)
در فلسفۀ سیاست، شالوده ای برای مشروعیت قدرت سیاسی. طبق این نظریه، اقتدار سیاسی از قرار داد اولیه ای مشتق می شود که در آن، انسان ها از تمام یا بخشی از حقوق طبیعی خود صرف نظر می کنند و در عوض، از امنیت و آزادی تحت لوای قانون برخوردار می شوند. قراردادها الزام آورند. اندیشۀ قرارداد اجتماعی در قرن ۱۷ با هابز، لاک و حقوق دانان اروپایی شکل گرفت و در قرارداد اجتماعی روسو به اوج خود رسید. حکومتِ برخاسته از قرارداد به منشأ تاریخی و واقعی شکل گیری جوامع دلالت ندارد و هیچ یک از فیلسوفان یادشده سرآغازی را نشان نداده اند که در آن افراد آگاهانه میان خود پیمانی برای تأسیس حکومت منعقد کرده باشند؛ بلکه آن را فرضی ضروری یا بنیان حقوقی مشروعیت حکومت می دانند که نبود آن پریشانی اجتماعی یا استبداد سیاسی را به همراه دارد. نظریه پردازان قرارداد اجتماعی با دیدگاه هایی چون دیدگاهی که حکومت را بی حساب و کتاب، فاقد حق و فقط برخاسته از عادات و رسوم و ناشی از اوضاع و احوال تاریخی می داند، با دیدگاه فیلسوفانی چون ارسطو که نظم اجتماعی را طبیعی و انسان را ماهیتاً حیوانی سیاسی می دانند و دیدگاه متفکرانی نظیر بوسوئه که برای قدرت سیاسی منشأ الهی قائل اند، مخالفت می ورزند. به عقیدۀ طرفداران قرارداد اجتماعی، منشأ قدرت نه در خدا بلکه در انسان و قرارداد میان آن هاست. این امر ضرورتاً بدان معنا نیست که خود مردم در اثر قرارداد، به گونه ای دموکراتیک اعمال قدرت می کنند (لاک و روسو) بلکه حتی نزد هابز نیز، که مردم با قراردادی میان خود تمامی قدرت و حقوق خود را به حکمران می سپارند و قدرتی قاهر (لویاتان) خلق می شود، باز هم منشأ حکومت به قرارداد برمی گردد. هیوم در مقاله ای به نام «دربارۀ قرارداد اجتماعی» با نقد این مفهوم نشان می دهد که وفاداری ما به قراردادها و وظایف ما در قبال جامعۀ مدنی، در بنیادهای ژرف تری ریشه دارند.

نقل قول ها

قرارداد اجتماعی (کتاب). قرارداد اجتماعی نام یکی از کتاب های ژان ژاک روسو است.
• « ژان ژاک روسو تنها کتابی است که به سفارش ناشر اقدام به ترجمه آن کردم. را قبلاً کسی ترجمه کرده بود که من برایش ارزش فوق العاده ای قائل بودم و هستم و این کتاب در تمام دوران دانشجویی کتاب بالینی من بود. آقای حسینخانی پیشنهاد ترجمه این کتاب را به من دادند و من گفتم ترجمه مجدد آن نوعی اهانت است به مترجم سابق – غلامحسین زیرک زاده – که من خودم را شاگرد ایشان می دانم... مدیر نشر آگه گفتند چون بعد از فوت ایشان کسی نیست که دنبال تجدید چاپ این کتاب را بگیرد و بعد هم کتاب های متعدد و مختلفی با تفاسیر گوناگون منتشر می شود که احتیاج به متن کتاب در جامعه وجود دارد. اگر ورثه یا وکیل آقای زیرک زاده بود و اجازه تجدید چاپ آن را می داد، لازم نبود مجدداً این کتاب را ترجمه کنیم.»مرتضی کلانتریان، ۱۳۹۵ -> قرارداد اجتماعی
• «از پنج عنوان کتاب منتشر شده بود با تفاسیر مختلف. مقالاتی در این کتاب ها چاپ شده بود که به لحاظ ارزش های علمی و ادبی باورکردنی نبود. آقای حسینخانی پنج چاپ مختلف از قرارداد اجتماعی که توسط پنج ناشر فرانسوی با پنج شیوه و شکل گوناگون و تفسیرهای مختلف منتشر کرده بودند برایم فرستاد که یکی از آنها را مطابق سلیقه خودم برای ترجمه انتخاب کنم. خود متن حدود ۳۰۰ صفحه است ولی دیدم یک کتاب ۵۰۰ – ۶۰۰ صفحه ای پر از مقالات و ارزیابی های مختلف چاپ کرده اند. بعد هم کلی تفسیرهای مختلف از این اثر بود.»مرتضی کلانتریان، ۱۳۹۵ -> قرارداد اجتماعی

پیشنهاد کاربران

قوانین و چارچوب های سازمان یافته بر پایه مقبولیت جامعه مدنی


کلمات دیگر: