کلمه جو
صفحه اصلی

ثعلبیه

فرهنگ فارسی

یکی از منازل راه مکه است که سابق قریه بود و اکنون خرابه است و مشهور

لغت نامه دهخدا

ثعلبیة. [ ث َ ل َ بی ی َ ] (اِخ ) یکی از منازل راه مکه است که سابق قریه ای بود و اکنون خرابه است و مشهور. (مراصد الاطلاع ). این موضع به سه منزلی کوفه بین شقوق و خزیمیه است . (معجم البلدان ) :
گرمگاهی کافتاب استاده در قلب اسد
سنگ و ریک ثعلبیه بید و ریحان دیده اند.

خاقانی .



ثعلبیة. [ ث َ ل َ بی ی َ ] (ع اِ) رفتار اسب که برفتار سگ ماند.


( ثعلبیة ) ثعلبیة. [ ث َ ل َ بی ی َ ] ( ع اِ ) رفتار اسب که برفتار سگ ماند.

ثعلبیة. [ ث َ ل َ بی ی َ ] ( اِخ ) یکی از منازل راه مکه است که سابق قریه ای بود و اکنون خرابه است و مشهور. ( مراصد الاطلاع ). این موضع به سه منزلی کوفه بین شقوق و خزیمیه است. ( معجم البلدان ) :
گرمگاهی کافتاب استاده در قلب اسد
سنگ و ریک ثعلبیه بید و ریحان دیده اند.
خاقانی.

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ثَعلبیه، داستانی منظوم به ترکی آذربایجانی سروده محمدباقر خلخالی می باشد.
خلخالی در ۱۲۵۰ در شیخدرآباد، از توابع گرمْرود خلخال، زاده شد. پدرش آخوند ملاحیدر، به کاغذکنان رفت و در قریه قره بُلاغ اقامت گزید. محمدباقر نزد پدرش، مقدمات دانش و صرف و نحو را فرا گرفت و در چهارده سالگی به زنجان و از آن جا به قزوین رفت و در آن شهر، در محضر ملاعلی قارپوزآبادی فقیه سده سیزدهم، درس خواند و به زنجان بازگشت و مراتب عالی علمی را در همین شهر، نزد آخوند ملاقربانعلی زنجانی، از علمای بزرگ زنجان، آموخت. خلخالی، مدتی در خلخال به امر قضا مشغول و مَرجع استفاده طلاب گرمرود، خلخال و خمسه بود. به سبب استغنای طبعش، همه طبقات مردم به او احترام می گذاشتند. طبع شعری روان داشت و به زبان های فارسی و ترکی اشعار نغز می سرود. در بدیهه گویی و تمامی فنون شعر ، دستی توانا داشت. مهمترین اثر او مثنوی ثعلبیه است.
وفات
تاریخ درگذشت وی را به اختلاف، ۱۳۱۱ و ۱۳۱۶ نوشته اند.
درباره منظومه
ثعلبیه منظومه ای است تمثیلی و انتقادی از زبان جانوران، در بحر هَزَج مسدّس مقصور (مَفاعیلُن، مَفاعیلنُ، فَعولُن) در ۱۵۰۰ بیت. کتاب با عبارت «هذا کلیات کتاب ثعلبیه» و بسمله آغاز می شود و در مجموع ۸۳ عنوان دارد که جملگی به فارسی است. آخرین عنوان مثنوی، «خاتمه کتاب» است که شاعر در آن خود را محمدباقر خلخالی معرفی نموده و اشاره کرده که در آخرین بیت، تاریخ نوشتنِ کتاب آمده است. با توجه به این مطلب، کوچرلی، کلمه خلخالیم را در بیت ماقبل آخر مثنوی، مادّه تاریخ تلقی کرده که به حروف جُمل عدد ۱۳۱۱ از آن به دست می آید.
معنای ثعلبیه
...


کلمات دیگر: