کلمه جو
صفحه اصلی

جالق

فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای چهار گانه شهرستان سروان این بخش در شمال شرقی سروان و کنار مرز پاکستان واقع است هوای آن بسیار گرم و مالاریایی است بادهای گرم تابستان آنجا طاقت فرساست . بخش جالق مجموعا ۷۵٠٠ تن سکنه دارد . شغل عمده مردم گله داری و کشاورزی است .
از بخشهای چهارگانه شهرستان سراوان

لغت نامه دهخدا

جالق. ( اِخ ) یکی از بخش های چهارگانه شهرستان سراوان. این بخش در شمال خاوری سراوان و کنار مرز پاکستان واقع و حدود آن بشرح زیر است : از طرف شمال و خاور به مرز پاکستان و از طرف جنوب و جنوب باختری به بخش حومه سراوان و از طرف باختر به شهرستان زاهدان محدود است و از نظر طبیعی به دو قسمت تقسیم میشود:
1- قسمت کوهستانی معروف به کوه بند که از جنوب این بخش عبور میکند و بسمت شمال باختر امتداد دارد و خط الرأس آن بخش جالق را از بخش حومه جدا میسازد. 2- قسمت جلگه که مرکز و شمال بخش و قسمت عمده آن لوت و کویر بوده و در برخی نقاط دارای چاه میباشد. هوای دهستان بسیار گرم و مالاریائی است و بادهای گرم تابستان آنجاطاقت فرساست. آب قراء این بخش از قنات و چشمه و چاه تامین میگردد. محصول عمده آنجا غلات ، خرما و لبنیات است. شغل اهالی زراعت و گله داری است. بخش جالق جزء شهرستان سراوان و دارای 20 آبادی بزرگ و کوچک میباشدو مجموعاً 7500 تن سکنه دارد. راههای این بخش مالرواست و فقط یک راه فرعی دارد که از راه فرعی سراوان به کوهک از اسفندک منشعب میشود و پس از عبور از گردنه وداف علی به جالق منتهی میشود. طائفه گمشادزائی که در حدود 5000 تن میباشند بطور سیار در این بخش زندگی میکنند و شغل عمده آنها گله داری و زراعت است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ). این محل را زالق. ژالق. جالق. صالق. صالقان. جالقان نیز ضبط کرده اند و ظاهراً دو جالق بود یکی جالق نو و دیگری جالق کهنه و بهمین جهت آن را جالقان گویند. ( از تاریخ سیستان و حاشیه آن ). رجوع به کتاب فوق ص 22، 28، 29، 30، 80، 182 و زالق شود ). صاحب مرآت البلدان آرد: جالق یکی از بلوک سرحدی بلوچستان است. ( مرآت البلدان ج 4 ص 78 ).

دانشنامه عمومی

جالق (به بلوچی: جالک) شهری در بخش جالق شهرستان سراوان استان سیستان و بلوچستان ایران است.
جالق که اسم اصلی آن گلشن می باشد یکی از مکانهای تاریخی و دیدنی استان سیستان و بلوچستان می باشد که از شرق به کشور پاکستان از غرب به سردشت و نهایتاً گشت و از جنوب و جنوب غرب به سراوان و از شمال غرب به خاش و میرجاوه منتهی می شود و دارای هشت قنات از جمله خوشاب وگوگن کشان دهمیر. از همه مهم تر اینکه قناتی به اسم سیوگی داشته که اگر همه آب قناتها جمع شوند به اندازه سیوگی نمی شدند متأسفانه در زمان حمله مغول به گلشن قنات سیوگی را از بین برد و نام جالق هم از آن زمان به بعد به آن اطلاق شد چون مغول ان شهر را تار و مار کرد.یکی از مهمترین حوادث تاریخی جالق در دوران قاجار و جنگ معروف سردارهندو و فرزندان یاراحمدخان است که با کشته شدن سردارهندو بدست فرزندان یاراحمد، لشکر هندوها سردار یاراحمد و همسرش را در اطراف گُشت به تنهایی یافته و به قتل رساندند. ازاین پس باهجوم فرزندان یاراحمد ومتحدانشان به قلعه جالق لشکر هندوها شکست سختی خورد که منجر به فرار از شهر و تصرف آن بدست بلوچها شد و این ماجرا سینه به سینه در میان بلوچها نقل می شود. (سردار بزرگ)
از طوایف مشهور شهر جالق می توان به طوایف: نعمت اللهی، بزرگزاده، ارباب، سپاهی، گمشادزهی، رئیسی، امراء، ملکزاده، فاضلی، ریگی، سالاری، ملازهی، ملازاده، چاکری و … اشاره کرد.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۱۸٬۲۰۰ نفر (در ۳٬۵۶۶ خانوار) بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی

جالْق
شهری در استان سیستان و بلوچستان، شهرستان سراوان، و مرکز اداری بخش جالق. با ارتفاعی حدود ۸۵۰ متر، در سرزمینی تپه ماهوری در ۲۷۲کیلومتری جنوب شرقی زاهدان و ۴۴کیلومتری شمال شرقی سراوان، سر راه مرزی سراوان به میرجاوه و زاهدان، قرار دارد. اقلیم این شهر گرم و خشک و جمعیت آن ۱۳,۹۹۹ نفر است (۱۳۸۵). بادهای گرم تابستانی آن طاقت فرساست. این شهر در ۱۴کیلومتری مرز ایران و پاکستان واقع شده است.


کلمات دیگر: