معنی: ترکیب دو اسم علی و اکبر ( بلندقدر و بزرگتر )، ( علیِ اکبر به اضافه کسره ) علی بزرگتر، ( اَعلام ) فرزند حسین ابن علی ابن ابی طالب، پسر جوان امام حسین ( ع ) که در واقعه ی کربلا [ هجری] در جنگ با سپاهیان یزید شهید شد، نام پسر امام حسین ( ع )
علی اکبر
فرهنگ اسم ها
معنی: ترکیب دو اسم علی و اکبر ( بلندقدر و بزرگتر )، ( علیِ اکبر به اضافه کسره ) علی بزرگتر، ( اَعلام ) فرزند حسین ابن علی ابن ابی طالب، پسر جوان امام حسین ( ع ) که در واقعه ی کربلا [ هجری] در جنگ با سپاهیان یزید شهید شد، نام پسر امام حسین ( ع )
(تلفظ: ali akbar) (عربی) (در اعلام) علیِ اکبر به اضافه کسره (علی بزرگتر) ، فرزند حسین بن علی بن ابی طالب ، پسر جوان امام حسین (ع) .
فرهنگ فارسی
( اسم ) نامی است از نامهای مردان مسلمان .
ابن محمود نجفی شروانی شماخی
لغت نامه دهخدا
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن محمدباقر ایجی اصفهانی شیعی . رجوع به علی اکبر ایجی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن محمدجعفر حسنی حسینی یزدی . رجوع به علی اکبر یزدی شود.
علی اکبر. [ ع َ ی ِ اَ ب َ ] (ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) علی بزرگتر در مقابل علی اصغر وعلی اوسط. این ترکیب متداول فارسی به سکون یاء تلفظمی شود و بصورت یک کلمه برای نام کسان بکار می رود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) (امیر...) مشهور به امیر مهین . وی از سادات و نقبای مشهد مقدس رضوی و معاصر سلطان حسین بایقرا بود. (از حبیب السیر چ خیام ج 4 ص 641).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن اسماعیل بن خلیل خراسانی (علی اکبر نواب ...). رجوع به علی اکبر خراسانی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن رجب علی دیزجی . رجوع به علی اکبر دیزجی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن شیران همدانی ، ملقّب به صدرالاسلام . رجوع به علی اکبر همدانی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن محمد همدانی ، ملقّب به صدرالاسلام . رجوع به علی اکبر همدانی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن محمود نجفی شروانی شماخی . رجوع به علی اکبر شروانی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان صوفیان ، بخش شبستر، شهرستان تبریز. واقع در 9 هزارگزی جنوب باختری شبستر، و 2 هزارگزی راه شوسه ٔ صوفیان به سلماس . ناحیه ای است جلگه و دارای آب و هوای معتدل . سکنه ٔ آن 315 تن است . آب آن از چشمه تأمین می شود. و محصول آن غلات و حبوب است . اهالی به زراعت و گله داری اشتغال دارند. و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان دروفرامان ، بخش مرکزی شهرستان کرمانشاهان ، واقع در 27 هزارگزی جنوب خاوری کرمانشاه و 4 هزارگزی شمال فرامان. ناحیه ای است کوهستانی و سردسیر. و دارای 300 تن سکنه. آب آن از قنات تأمین می شود. و محصول آن غلات و چغندرقند و لبنیات است. اهالی به زراعت و گله داری اشتغال دارند. راه آن مالرو است ، و در تابستان از طریق باغ ملک و کرانی میتوان اتومبیل برد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] ( اِخ ) ( خان زاده... ) وی ازجمله بزرگانی است که در روز چهارشنبه دوازدهم ماه رمضان سال 771 هَ. ق. در وقت جلوس امیرتیمور گورکانی بر تخت سلطنت حضور داشت و بر سلطنت او با دیگر بزرگان اتفاق کرد. ( از حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 419 ).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] ( اِخ ) ( امیر... ) مشهور به امیر مهین. وی از سادات و نقبای مشهد مقدس رضوی و معاصر سلطان حسین بایقرا بود. ( از حبیب السیر چ خیام ج 4 ص 641 ).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] ( اِخ ) ابن اسماعیل بن خلیل خراسانی ( علی اکبر نواب... ). رجوع به علی اکبر خراسانی شود.
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] ( اِخ ) ابن حسین بن علی بن ابی طالب قرشی هاشمی علیهم السلام. وی فرزند امام حسین ( ع ) و مادر او لیلی بنت ابی مرةعروةبن مسعود ثقیفة بود. تولد او در عهد خلافت عثمان روی داد و در واقعه کربلا ( سال 61 هَ. ق. ) هجده ساله بود و در این واقعه پس از شهادت عباس بن علی ( ع ) به جنگ دشمنان رفت و آنگاه که تعداد بسیاری از آنان رابه قتل رساند با شمشیر شخصی به نام مرةبن منقذبن نعمان عبدی ، از بنی عبدالقیس شهید گشت. و قاتل بلافاصله به دست اصحاب حسین ( ع ) قطعه قطعه گردید. برخی از مورخان «علی اکبر» را نخستین کسی دانند که در واقعه کربلاشهید گشت. وی را لقب «اکبر» دادند تا با برادر کهترش ( زین العابدین ) اشتباه نشود. ( از حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 54 و 61 ) ( الاعلام زرکلی بنقل از مقاتل الطالبین ص 80. نسب قریش ص 57. البدایة و النهایة ج 8 ص 185 ).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) (خان زاده ...) وی ازجمله ٔ بزرگانی است که در روز چهارشنبه دوازدهم ماه رمضان سال 771 هَ . ق . در وقت جلوس امیرتیمور گورکانی بر تخت سلطنت حضور داشت و بر سلطنت او با دیگر بزرگان اتفاق کرد. (از حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 419).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) ابن حسین بن علی بن ابی طالب قرشی هاشمی علیهم السلام . وی فرزند امام حسین (ع ) و مادر او لیلی بنت ابی مرةعروةبن مسعود ثقیفة بود. تولد او در عهد خلافت عثمان روی داد و در واقعه ٔ کربلا (سال 61 هَ . ق .) هجده ساله بود و در این واقعه پس از شهادت عباس بن علی (ع ) به جنگ دشمنان رفت و آنگاه که تعداد بسیاری از آنان رابه قتل رساند با شمشیر شخصی به نام مرةبن منقذبن نعمان عبدی ، از بنی عبدالقیس شهید گشت . و قاتل بلافاصله به دست اصحاب حسین (ع ) قطعه قطعه گردید. برخی از مورخان «علی اکبر» را نخستین کسی دانند که در واقعه ٔ کربلاشهید گشت . وی را لقب «اکبر» دادند تا با برادر کهترش (زین العابدین ) اشتباه نشود. (از حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 54 و 61) (الاعلام زرکلی بنقل از مقاتل الطالبین ص 80. نسب قریش ص 57. البدایة و النهایة ج 8 ص 185).
علی اکبر. [ ع َ اَ ب َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان دروفرامان ، بخش مرکزی شهرستان کرمانشاهان ، واقع در 27 هزارگزی جنوب خاوری کرمانشاه و 4 هزارگزی شمال فرامان . ناحیه ای است کوهستانی و سردسیر. و دارای 300 تن سکنه . آب آن از قنات تأمین می شود. و محصول آن غلات و چغندرقند و لبنیات است . اهالی به زراعت و گله داری اشتغال دارند. راه آن مالرو است ، و در تابستان از طریق باغ ملک و کرانی میتوان اتومبیل برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).
دانشنامه عمومی
علی میر، محمد (۱۳۸۷). «علی بن حسین». دانشنامه جهان اسلام. بایگانی شده از اصلی در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۳. دریافت شده در ۱۶ تیر ۱۳۹۳.
الــلــهمحمد • علی • فاطمه • حسن • حسینسجاد • باقر • صادقکاظم • رضا • جواد • هادیعسکری • مهدی
در این که لقب علی اکبر متعلق به اوست یا سجاد اختلاف وجود دارد. بیشتر منابع تاریخی لقب علی اکبر را متعلق به او می دانند، در مقابل برخی به او لقب علی اصغر داده و لقب علی اکبر را جزء القاب سجاد برشمرده اند. البته منابع شیعی لقب علی اصغر را به عبدالله بن حسین، فرزند نوزاد حسین بن علی نسبت داده اند.
در این که سن او هنگام کشته شدن چقدر بوده است بین ۱۸، ۱۹، ۲۳ و ۲۵ سال اختلاف وجود دارد، اما از آنجا که سجاد در کربلا ۲۳ سال سن داشت و علی اکبر از او بزرگ تر بوده می توان گفت علی اکبر در سن ۲۵ سالگی کشته شده است؛ بنابراین نقل تاریخی چون واقعه کربلا در سال ۶۱ هجری قمری بود می توان گفت او در سال ۳۶ هجری قمری متولد شده است.
این روستا در دهستان دورود فرامان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۶۹ نفر (۶۱خانوار) بوده است.شغل مردم روستا بیشتر کشاورزی و دامداری است.
قبل از اصلاحات ارضی زمین های روستا در اختیار مالکان بود و مردم روستا یا اجاره پرداخت میکردند یا به صاحب ملک سهم می دادند،آخرین صاحب ملک روستای علی اکبر حاج حسن کاشانی بوده و از این مالکان آثار دو قلعه باقی مانده و آن طور که افراد مسن تعریف می کنند موقع غارت تمام گوسفندان این روستا در این دو قلعه جا داده شده اند که از این یورش در امان بمانند.
روستای علی اکبر از شمال به روستای کرانی،از جنوب به فرامان،از شرق به روستای پایروند و از غرب به روستای قمشه مشرف است.