کلمه جو
صفحه اصلی

ژان پل دوم

فارسی به انگلیسی

John Paul II


دانشنامه عمومی

پاپ ژان پل دوم (به لاتین: Ioannes Paulus PP. II) با نام کارل جوزف وتیولا (به لهستانی: Karol Józef Wojtyła) در سال ۱۹۲۰ در لهستان به دنیا آمد. وی در ۱۶ اکتبر ۱۹۷۸ به رهبری کلیسای کاتولیک و حاکم واتیکان برگزیده شد و تا زمان مرگش در ۲ آوریل سال ۲۰۰۵ در این سمت بود. او اولین و تنها پاپ اسلاو و لهستانی و اولین پاپ غیر ایتالیایی بعد از پاپ آدریان ششم هلندی در ۱۵۲۲ میلادی بود. او در کل ۲۶ سال و ۵ ماه و ۱۶ روز در این مقام بود. او پس از پطرس مقدس (۳۳ سال) و پیوس نهم (۳۱ سال) رتبه ۳ را در بین کل پاپ های تاریخ براساس میزان سال هایی که در این مقام بود را داشت. به همین دلیل او از جمله پاپ هایی محسوب می شود که بیشترین مدت تصدی این مقام را در تاریخ داشته اند. او ۲۶۴مین پاپ بود. پاپ ژان پل دوم یکی از جهانی ترین پاپ های عصر حاضر بود، به او لقب پاپ خانواده داده بودند.
Auxiliary Bishop of Kraków, Poland (1958–64)
کوم امبو (۱۹۵۸–۶۴)
Archbishop of Kraków, Poland (1964–78)
Cardinal-Priest of San Cesareo in Palatio (1967–78)
ژان پل دوم به عنوان یکی از پرنفوذترین رهبران سده بیستم میلادی شناخته می شود. این باور گسترده وجود دارد که او همچنین نقش مهمی در پایان کمونیسم در کشور خود لهستان و به تدریج در اروپا داشته است. وی هم چنین در بهبود رابطه کلیسای کاتولیک با اسلام، یهودیت و کلیسای ارتدکس شرقی تأثیر به سزایی داشته است.
او اولین پاپ کاتولیک بود که در ۶ مه ۲۰۰۱ وارد مسجدی در دمشق شد و در آن به نیایش پرداخت.
از سال ۱۹۸۱ میلادی، دربار واتیکان به دستور ژان پل دوم، برای خاتمه دادن به حدس و گمان ها در مورد میزان ثروت و درآمد کلیسا، حساب های مالی خود را منتشر می کند.

دانشنامه آزاد فارسی

ژان پل دوم (۱۹۲۰ـ۲۰۰۵)(John Paul II)
(نام اصلی: کارول یوزف وویتیلا) پاپ(۱۹۷۸ـ۲۰۰۵)، نخستین پاپ غیرایتالیایی از ۱۵۲۲. در حوالی کراکولهستان به دنیا آمد. سنّت اعتقاد به عصمتپاپ را حفظ کرد و روش های مصنوعی پیشگیری از بارداری، کشیش شدن زنان، ازدواج کشیشان، و تغییر لباس راهبانو راهبگانرا محکوم کرد ـ اقدامی که با انتقاد طرفداران رفع محدودیت ها در کلیسا روبه رو شد. ژان پل دوم در اعلامیۀ مارس ۱۹۹۵ خود صریحاً مخالفتش را با سقط جنین، جلوگیری از بارداری، لقاح مصنوعی، دستکاری ژن ها، و آسان میری بیماران مرگ مغزی اعلام کرد و با مؤکدترین بیانی که کلیسا تا آن روز به خود دیده بود خواستار لغو مجازات اعدام شد. در مارس ۲۰۰۰ به زیارت ارض مقدسرفت و از اردن و اسرائیل و مناطق فلسطینی دیدن کرد. در مه ۲۰۰۱ سفری تاریخی به یونان کرد که با اعتراض کشیشان ارتدوکس روبه رو شد؛ هرچند قصد او پوزش خواهی از بابت گناهان کاتولیک های رومی در حق ارتُدوکس ها بود. سپس به سوریه رفت و از مسجد امویدمشق بازدید کرد. او نخستین پاپی است که قدم در مسجدی گذاشت. در ۱۹۳۹ و در آغاز جنگ جهانی دوم، آلمان ها وویتیلارا به کار اجباری واداشتند و از این رو مدتی در معادن سنگ و یک کارخانۀ شیمیایی به کار پرداخت؛ ولی از ۱۹۴۲ مخفیانه در کراکوف درس کشیشی خواند. پس از جنگ، در دانشگاه های لوبلینو کراکوف اخلاقو الهیاتتدریس کرد و در ۱۹۶۴ سراسقفکراکوف شد. در ۱۹۶۷ به رتبۀ کاردینالیارتقا یافت و در ۱۹۸۱ در سوء قصد یک ترک به جانش زخمی شد. او گرچه کشیشان را از دخالت در سیاست برحذر داشته است، خود مخالفتش را با جنگ خلیج فارس در ۱۹۹۱ اعلام کرده و تولید اسلحه را گناه خوانده است.


کلمات دیگر: