کلمه جو
صفحه اصلی

هپتالیان

لغت نامه دهخدا

هپتالیان. [ هَِ ] ( اِخ ) هفتالیان. قومی بودند که از ایالت کانسوی چین به حدود تخارستان هجوم آوردند. پیروز پادشاه ساسانی که تازه از قلع و قمع کردن کیداریان پرداخته بود، به دفع آنان قیام کرد. اما مغلوب و اسیر شدو بناچار شهر طالقان را که قبل از غلبه او بر کیداریان شهر سرحدی مستحکمی بود بدیشان تسلیم کرد و متعهد شد که از آنجا تجاوز نکند و نیز مجبور شد با پرداخت غرامت جنگ ، آزادی خود را بخرد. پسرش کواذ دو سال به عنوان گروگان در دربار پادشاه هفتالیان ماند تا تمام مبلغ پرداخته شد. بعد از آن پیروز با وجود ممانعت سپاهبذ وهرام مجدداً با هفتالیان وارد جنگ شد. این لشکرکشی در سال 484 م. عاقبتی بس وخیم یافت ، زیرا سپاه ایران که در بیابانی پیش میرفت ، کاملاً مغلوب دشمن ، بلکه معدوم گشت و پیروزبه قتل رسید و جسد او هرگز به دست نیامد. به موجب روایات مورخین عرب و ایران ، این شاهنشاه با بسیاری ازسربازانش در حفره هایی که هفتالیان کنده بودند، افتادند. راست یا دروغ ، این روایت بسیار قدیم است زیرا لازار فرپی ، که از مؤلفین معاصر او بوده ، به آن قصه اشاره کرده است . یکی از دختران پیروز به دست پادشاه هفتالیان افتاد که او را به حرم خود فرستاد. هپتالیان داخل مملکت ایران شدند و چندین ایالت را با شهرهای مروالرود و هرات تصرف کردند و خراجی سالیانه بر ایرانیان تحمیل کردند. تسلط هفتالیان بر ایران موجد خواری و ذلت بسیار برای ایرانیان بود، و زیانها و خسارتهای مادی و معنوی جبران ناپذیری به بار آورد. بهمین مناسبت سردار ایرانی به نام گشنسپداذ ملقب به نخوارک که از طرف زرمهر مأمور مذاکره با ارمنیان شده بود، در ضمن صحبت خود با وهن رئیس ارمنیان چنین گفت : «او ( یعنی پیروز ) کشوری چندان بزرگ و آبادان و مستقل را تسلیم هفتالیان کرد و تا تسلط این طایفه باقی است ، کشور ایران از قید عبودیت و زنجیر هولناک اسارت نجات نخواهد یافت . بهترین افراد سپاه هلاک شده بودند و دولت در خزانه خود پولی که حقوق سپاهیان را کافی باشد نداشت. مورخان ایرانی نوشته اند که زرمهر از پادشاه هفتالیان انتقام کشید وعاقبت با آن طایفه صلحی شرافتمندانه کرد و پادشاه هفتالان تمام غنائمی را که در جنگ اخیر از پیروز گرفته بود پس داد و دختر او را نیز پس فرستاد. اما این موضوع درست بنظر نمی آید زیرا پادشاه هپتالیان از او دختری پیدا کرد که بعدها همسر قباد اول پادشاه ساسانی گردید . دولت هپتالیان تا حدود 560 م. دوام داشت. در بین سالهای 558 م. و 561 م. انوشیروان پادشاه ساسانی ، این دولت را که بر اثر حمله یک قبیله ترک به سرداری سین جیبو ( سیلزیبول ) متزلزل شده بود، برانداخت. ( از ایران در زمان ساسانیان ، کریستنسن ، ترجمه رشید یاسمی ). و رجوع به هپتال ، هفتال ، هفتالان ، هیتل ، هیتال ، هیطل و هیاطله شود.

دانشنامه عمومی

هپتالیان یا هفتالیان یا هونهای سفید قومی بودند که از ایالت گانسوی چین به حدود تخارستان هجوم آوردند. شروع قدرت هفتالیان از سال ۴۲۰ میلادی بود و در سال ۵۶۷ میلادی به دست قوای مشترک خسرو انوشیروان و ترکان از بین رفتند. دربارهٔ منشأ، زبان، تاریخ و فرهنگ و حدود دولت هپتالیان فرضیات و دیدگاه های متفاوتی بین دانشمندان وجود دارد و هنوز دانشمندان دربارهٔ زبان هفتالیان به نظریه واحدی نرسیدند اما بیشتر آن ها بر این باورند که زبان هفتالیان از زبان های ایرانی تبار شرقی بوده است.
پیروز یکم
خیون ها
ساسانیان
کتاب ·  رده:تاریخ افغانستان ·  درگاه
در منابع مختلف هیتالیان به جز نام هون های سفید باز نام های متعددی دارند که همین امر به تنهایی مشکلات زیادی را به وجود آورده است. در مآخذ سریانی نام آن ها اِپتالیت است در مآخذ یونانی زبان اِفتالیت در مآخذ ارمنی هَپتل در زبان فارسی میانه هِفتالان در زبان عربی هیطل در زبان تاجیکی و فارسی هِتل و هیتل در مآخذ چینی یِه- دَه و یِه- دی- یِن به جز این باید گفت که در مآخذ اوستایی خئیواونا (X’iiaona)، در پهلوی خیون (Xyōn)، در لاتین Chionitae, در هندی هونا نامیده اند و مآخذ عربی آن ها را با ترک ها و مآخذ ارمنی با کوشانیان آمیخته کرده اند.
در متون پهلوی و مآخذ هندی هم سرخ خیانیان و هم سفیدخیانیان وجود دارند. به باور دانشمندان سرخ خیانیان، از سرخ بودن کلاه، زره و جوشن و پرچم آن ها بر می آید. در تصاویر روی دیوار افراسیاب در سمرقند نیز دو رنگ متفاوت از هپتالیان دیده می شود، یکی سرخ روی و دیگری سفیدروی است و می توان دلیل آن را موجودیت سرخ خیانیان و سفیدخیانیان به شمار آوریم.


کلمات دیگر: