کلمه جو
صفحه اصلی

جغرافیای بلوچستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] جغرافیای بلوچستان، تألیف سال 1288ق احمد علیخان وزیری با ترجمه فارسی محمدرضا نصیری است. وی در بیان انگیزه خود از ترجمه کتاب چنین می گوید: «علاوه بر اهمیّت و غنای اثر، آنچه سبب ترغیب راقم این سطور به پرداختن به اثری در موضوع جغرافیا و تاریخ بلوچستان شد، اعتقاد به احیاء تاریخ های محلّی است. تاریخ های محلّی گنجینه تاریخ، جغرافیا، فرهنگ، آداب و رسوم، زبان، گویش و همه عناصر متعلّق به هویت بومی یک منطقه است».
شامل یک آغاز، چهار فصل و یک انجام است. فصل های اوّل تا سوم؛ شامل «جغرافیای بلوچستان» و فصل چهارم مربوط به «تاریخ بلوچستان و عمدتا کرمان» مشتمل است بر خدمات اسماعیلخان وکیل الملک و شرح حال مختصری از خود مؤلف است.
احمد علی خان وزیری در تألیف جغرافیای بلوچستان نیز همانند اثر دیگرش جغرافیای کرمان، به اختصار و موجز به بیان مطالب پرداخته است؛ امّا همین اثر کم حجم فواید عمده ای دربر دارد که در بررسی مسائل مربوط به بلوچستان بسیار مفید است.
جغرافیای بلوچستان در زمان ناصرالدّین شاه نگارش شده و از نظر تاریخ نگارش مقدم بر جغرافیای کرمان است؛ اما با توجّه به هم مرز بودن کرمان و بلوچستان، این دو اثر از نظر بررسی مسائل اجتماعی، سیاسی، جغرافیایی و تاریخی این حوزه می توانند مکمل یکدیگر باشند. خاصّه این که مؤلّف در جغرافیای بلوچستان مطالبی را درج کرده است که در جغرافیای کرمان نیامده است.
مؤلّف در جغرافیای بلوچستان، صرف نظر از مسائل جغرافیایی و ذکر دهات و فواصل آن، به موضوعات اجتماعی نیز توجّه کرده و از آداب و رسوم و سنن اجتماعی؛ مانند عروسی، طلاق، عزاداری در میان طوایف، از جمله طوایف جوسی و جالق سخن رانده است که از نظرگاه پژوهش های اجتماعی می تواند، مورد توجّه قرار گیرد.


کلمات دیگر: