اُقیانوس، در سیاره ما، به پیکره های بزرگی از آب های شور گفته می شود که جزوی از مجموعه آب های کرهٔ زمین است و مرز آبی میان چند خشکی بزرگ کرهٔ زمین را می سازد.
اقیانوس آرام یا اقیانوس کبیر
اقیانوس اطلس
اقیانوس هند
اقیانوس منجمد جنوبی
اقیانوس منجمد شمالی
این واژه گاهی به قسمت های بزرگی از آنچه اقیانوس جهانی خوانده می شود، گفته می شود. واژه دریا و اقیانوس گاهی به جای یکدیگر به کار برده می شوند اما دریا پیکره ای از آب های شور است (غالباً بخشی از اقیانوس جهانی) که به خشکی ها نزدیک است.
اقیانوس زمین بزرگترین اقیانوس سطحی تأیید شده سیاره های قابل رویت است. تقریباً ۷۱ درصد از سطح کره زمین (که مساحتی حدود ۳۶۱ میلیون کیلومتر مربع را شامل می شود) را آب های شور پوشانده اند که به طور کلی به چند اقیانوس و تعدادی دریا تقسیم می شوند. حجم کلی اقیانوس ها حدود ۱٫۳ میلیارد کیلومتر مکعب با عمق متوسط ۳۷۹۰
متر است. در اقیانوس ها حدود ۲۳۰٬۰۰۰ گونهٔ جانوری شناخته شده وجود دارد، البته قسمت عمده ای از ژرفای اقیانوس ها کشف نشده باقی مانده و تخمین زده می شود که بیش از دو میلیون گونهٔ جانوری آبزی وجود داشته باشد. منشأ اقیانوس های زمین ناشناخته باقی مانده است، البته دانشمندان معتقد هستند که نخستین بار در دوران هادئن تشکیل یافته و ممکن است که منشأیی برای آغاز حیات در زمین بوده باشند.بیش از نیمی از این اقیانوس ها دارای عمقی بالغ بر ۳۰۰۰ متر (۹۸۰۰ فوت) هستند. میزان شوری آب اقیانوس ها غلظتی حدود ۳۵ نقطه از هزار را دارا هستند و در نزدیکی دریاها این غلظت شوری به میزان ۳۰ الی ۳۸ نقطه تغییر پیدا می کند.
آب همه اقیانوس ها شور است. علت آن هم این است که رودهای جهان پیوسته به اقیانوس می ریزند. قسمتی از این آب ها هنگامی که در رودها جریان دارند از سنگ های بستر رودها نمک در خود حل می کنند. اما این نمک کند چندان نیست که آب رودها شورمزه شود، ولی همین رودها میلیون ها سال است که نمک به اقیانوس ها می برند و در تمام این سال ها مقداری از آب اقیانوس بخار شده و نمک به جای گذارده است و قرن به قرن آب اقیانوس ها شورتر شده است. در اقیانوس ها کانی های دیگر هم وجود دارد و برخی برآوردها حاکی از وجود ۸۳۰ میلیون تن طلا در اقیانوس جهانی است که بهره برداری از این کانی ها البته با دشواری زیادی روبروست. حجم مواد غذایی به دست آمده از اقیانوس ها بسیار زیاد است که بیشتر آن را ماهی ها تشکیل می دهند و میگو و خرچنگ و صدف ماهی خوراکی نیز از آن جمله هستند. روغن
نهنگ، اسفنج، و مروارید از دیگر کالاهای به دست آمده از اقیانوس ها است.
wiki: مستند طبیعت به کارگردانی ژاک پرن است که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به ژاک پرن و پیرس برازنان اشاره کرد.
۱۷ اکتبر ۲۰۰۹ (۲۰۰۹-10-۱۷) (جشنواره بین المللی فیلم توکیو)
۲۷ ژانویه ۲۰۱۰ (۲۰۱۰-01-۲۷) (France)