کلمه جو
صفحه اصلی

ذوات الاوتار

فرهنگ فارسی

۱- زه تارها. ۲- سازهایی که بنیاد آنها بروترها ( تارها ) نهاده شده سازهای زهی آلات سیمی رود جامگان . یا ذوات الاوتار مطلق . سازهایی که در استخراج تغمات بوسیله مطلق یا دست باز عملی می گیردد مانند قانون سنتور و چنگ یا ذوات الاوتار مقید . سازهایی که دسته دارند و استخراج نغمات با انگشت نهادن بر روی سیمها عملی میشود ماند عود تار و سه تار . یا ذوات الاوتار غیر مقید . انواع سازهای بدون سیم .
زه وران . زه داران . رود جامگان .

لغت نامه دهخدا

ذوات الاوتار. [ ذَ تُل ْ اَ ] ( ع ص مرکب ، اِ مرکب ) زه وَران. زه داران. رودجامگان. آن آلات از موسیقی که در آن زه بود و زه اعم است از سیم و زه بمعنی الأخص یعنی وتر. مقابل ذوات النفخ. و آنها قسمی از آلات مُهتزّه باشند مانند عود، چنگ. نزهت. قانون. رباب. طنبور. تار. سه تار. سی تار. کمانچه و غیره . و رجوع به نغم و رجوع به آهنگ شود.

فرهنگ عمید

سازهای زهی، آلات موسیقی که دارای زه یا سیم هستند، مانند تار، سه تار، عود، و کمانچه.

دانشنامه عمومی

ذوات الاوتار در قدیم به آلات موسیقی سیمی و زهی می گفته اند. ذوات الاوتار دو نوع بوده یکی آن که مثل چنگ و قانون و سنتور برای هر صدایی یکی سیم روی ساز بسته می شده و در روی آن رشته ها انگشت نمی گذارده اند. نوع دوم آن هایی است که روی رشته ها که هر یک را وتر می نامیدند، انگشت های دست چپ تکیه می کرده، مانند عود، رباب، طنبور. به اصطلاح دیگر آن هایی که نغمهٔ آنها از مطلقات حاصل شود و نوع دیگر آنهایی که نعمهٔ به مطلق و گرفت ایجاد گردد.

پیشنهاد کاربران

ذوات الاوتار : [اصطلاح موسیقی ] به ساز های زهی ( سیم دار ) در موسیقی قدیم گفته می شده است .


کلمات دیگر: