کلمه جو
صفحه اصلی

خلاصه التواریخ

دانشنامه آزاد فارسی

خُلاصَة التَّواریخ
کتابی به فارسی در تاریخ عمومی هندوستان از منشی سَنْجان رای بنداری (قرن ۱۱ و ۱۲ق) از منشیان دربار اورنگ زیب. مؤلف این کتاب را طی ۱۱۰۵ تا ۱۱۰۷ق نوشته است. مطالب کتاب شامل خلاصۀ حوادث تاریخ هند تا اوایل سلطنت اورنگ زیب است ، که به ترتیب تاریخی و به سبکی ساده و روان نوشته شده است . این اثر به لحاظ اشتمال بر اطلاعات ارزشمند درخصوص جغرافیای قدیم هند، خاصه پنجاب، و اوضاع اجتماعی آن حائز اهمیت است . این اثر به کوشش خان بهادر ظفر حسن چاپ سنگی شد (دهلی ، ۱۹۱۸). بخش هایی از آن نیز به انگلیسی و اردو ترجمه و چاپ شده است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خلاصة التواریخ. خلاصة التواریخ، کتابی به فارسی ، درباره تاریخ سلسله های مسلمان هند ، تألیف سوجان رای بَهنداری در قرن دوازدهم می باشد. این کتاب مشهورترین تألیف مورخان هندو در دوره بابریان هند است.
سوجان رای در شهر بتاله در بخش گورداسپور در پنجاب به دنیا آمد. اجداد او دبیر بودند و عمویش، میرآنند، که استاد او نیز محسوب می شد، از منشیان دستگاه راجا بهاری مل (صاحب دیوان شاهزاده داراشکوه ) بود .احتمالا سوجان در دربار داراشکوه دبیری و منشیگری را آغاز کرد او متبحر در فارسی ، عربی ، هندی و سنسکریت ، خوشنویسی ممتاز، دبیری توانا و لایق و مردی دانشمند بود .سوجان بعد از قتل داراشکوه در ۱۰۶۹، به مدت ۲۲ سال ملازم نواب ا میرخان عالمگیری شد و پس از رفتن نواب به کابل ، سوجان از خدمات دیوانی دست شست و عزلت اختیار کرد.


کلمات دیگر: