کلمه جو
صفحه اصلی

اسرار البلاغه

فرهنگ فارسی


دانشنامه عمومی

اسرار البلاغه با عنوان کامل «أسرار البلاغة فی علم البیان» اثر عبدالقاهر جرجانی؛ کتابی است دربارهٔ علم بیان و بلاغت به زبان عربی. نگارنده در دیباچه بیان کرده که علم بلاغت را تدوین کرده، از گوشه و کنار گردآورده و اصول آن را از میان دیگر آثار درآورده است. اسرار البلاغه را از آثار اصلی و مرجع علم بیان دانسته اند.

دانشنامه آزاد فارسی

اَسرارُالبَلاغه
کتابی به عربی، در علم بیان، نوشتۀ عبدالقاهر جرجانی. با نگارش این کتاب، مباحث علم بیان، که پیش تر با علم معانی و بدیع آمیخته بود، استقلال نسبی یافت و بدین سان علم بیان تدوین شد. این اثر به همراه دلائل الاعجاز، کتاب دیگر مؤلف در علم معانی، از کتاب های مادر در علوم بلاغت عربی است. آرای خاص جُرجانی، در این دو کتاب، همچنان در پژوهش های نقد ادبی و زبان شناسی مطرح است. بسیاری از محقّقان عرب و غیرعرب به تحقیق، ترجمه و چاپ این کتاب پرداخته اند، ازجمله چاپ محققانۀ هلموت ریتر (استانبول، ۱۹۵۴).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسرار البلاغة (کتاب). «اسرار البلاغة»، تألیف عبدالقاهر جرجانی، کتابی است که در موضوع علم بیان نگاشته شده است.
«اسرار البلاغة» کتابی است که در موضوع علم بیان نگاشته شده است. بیان علمی است که به واسطه آن شناخته می شود که یک معنا را چگونه به طرق مختلف می توان ادا کرد تا به حسب وضوح و خفا با یکدیگر فرق داشته باشند. یعنی گاهی جمله را طوری می آورند که معنی مقصود آشکار و واضح باشد و گاهی مراد را به صورت مجاز و استعاره و کنایه می آورند. به عبارت دیگر فنّ بیان این است که بفهمند معانی دقیق و لطیف را چگونه در عبارات واضح بگنجانند که فهم آن برای مخاطب ممتنع نباشد. نویسنده کتاب «عبد القاهر جرجانی» متوفای ۴۷۱ هجری از ادیبان و نحویان ایرانی و از پایه گذاران دو علم از علوم بلاغی یعنی معانی و بیان است. او برای سروسامان بخشیدن به این علوم، قرآن کریم را کانون توجه و تحقیق خود قرار داد و کتاب دلائل الاعجاز را در علم معانی و اسرار البلاغة را در علم بیان تدوین کرد. کتاب اسرار البلاغه را باید به سبب دربر داشتن یک دوره کامل علم بیان با درون مایه ای غنی یکی از کتب زیرساز این دانش دانست.


کلمات دیگر: