کلمه جو
صفحه اصلی

تمهید القواعد

دانشنامه عمومی

التمهید فی شرح رسالة قواعد التوحید مشهور به تمهید القواعد نوشته صائن الدین بن ترکه اصفهانی است و شرح «قواعد التوحید» ابوحامد محمد اصفهانی (جد شارح) می باشد. این کتاب به عنوان یکی از منابع مهم در عرفان نظری به شرح و توضیح توحید وجود و اثبات آن و بیان مبانی عقلی و عرفانی در این مسئله و دفع شبهات و ایرادات از آن پرداخته است. تمهید القواعد مدت ها در حوزه های اصفهان و تهران و قم از متون آموزشی عرفان نظری بوده است. این کتاب، در سال ۱۳۹۶ ق، با تصحیح و تعلیق و مقدمه استاد سید جلال الدین آشتیانی و به همت انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران به چاپ حروفی رسید و در سال ۱۳۶۰ ش، تجدید چاپ گردید.
مباحث عمده کتاب را می توان در چهار محور معرفی نمود که عبارتند از:
کتاب یاد شده در حقیقت پلی است بین فلسفه و عرفان که سعی دارد حتی الامکان مبانی عرفانی را بر مبنا و مساق اهل نظر و استدلال تقریر و تبیین کند.
حسن حسن زاده آملی کتاب تمهید القواعد را در قم نزد محمد حسین طباطبائی فرا گرفت و خود نیز آن را طی سالیانی دراز در چهار دوره تدریس کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

تَمْهیدُالقواعد
از صائن الدین علی بن محمد بن تُرکه، مشهور به ابن تُرکه، شرحی است به عربی بر رسالۀ قواعدالتوحیدِ نیایَش ابوحامد محمد اصفهانی در حکمت و عرفان نظری اسلامی. وجود، مراتب، وحدت، شناخت و احاطه بر آن، و به طور کلی توحید خاصّ الخاصیّ عارفان موضوعِ مورد بحث این رساله است. تمهیدالقواعد از دو سه قرن پیش تاکنون، همواره درشمار متون درسیِ عرفان بوده است، و از این رو، حواشی چندی بر آن نگاشته اند. آیت الله جوادی آملی نیز تحریر شرح گونه ای به فارسی از آن به عمل آورده است. متن، شماری از حواشی و آن تحریر به چاپ رسیده اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تمهید القواعد، نوشته صائن الدین بن ترکه اصفهانی است و شرح «قواعد التوحید» تألیف افضل الدین محمد ترکه می باشد.
در مقدمه کتاب، در مورد عنوان و نام آن چنین آمده است: «و قد سمی بعد فراغه بکتاب التمهید فی شرح رسالة قواعد التوحید».بنابراین، عنوان اصلی کتاب، «التمهید فی شرح رسالة قواعد التوحید» است که بعدها به «تمهید القواعد» شهرت یافت.
عبارت مؤلف، حاکی از این است که این عنوان از ابتدای تألیف در نظرش نبوده و پس از پایان یافتن کتاب و مناسبتی که بین شرح و متن، پدیدار گشته، آن را به این نام نامیده است؛ هرچند، تعبیر «قد سمی بعد فراغه...»، روشن نمی سازد که مؤلف، خود، این نام را بر کتاب نهاده یا به پیشنهاد دیگران این عنوان انتخاب گردیده است.
انتخاب عنوان «التمهید» برای این کتاب از آن جهت است که در این شرح، اصول و قواعدی فراهم آمده و نکاتی از حکمت و عرفان بیان شده که فهم آنها زمینه ساز فهم دقیق رساله عمیق «قواعد التوحید» است.
این کتاب، شرحی غیر مزجی است به طریق «قال - أقول» بر رساله ارزش مند «قواعد التوحید» تألیف ابوحامد محمد اصفهانی، مشهور به تُرکه، مؤلف «الحکمة المنیعة و الحکمة الرشیدیة و الاعتماد الکبیر» که از حکمای بزرگ مشاء در عصر خود بوده و سرانجام به روش عرفان و تصوف روی آورده و آثار ارزش مندی در این رشته پدید آورده است که رساله «توحید القواعد» از آن جمله است.


کلمات دیگر: