کلمه جو
صفحه اصلی

عبدالله مامقانی

دانشنامه عمومی

شیخ عبداله مامقانی درگذشته به ۱۳۵۱ قمری، فرزند محمدحسن مامقانی فقیه اصولی سدهٔ چهاردهم و از دانشمندان بزرگ دانش رجال در میان شیعه است. مهم ترین کتاب اش، تنقیح المقال فی علم الرجال، را در شش جلد تدوین کرده است که از پرارجاع ترین منبع ها در این دانش است
نهایة المقال فی تکملة غایة الآمال (حاشیه بر مبحث خیارات مکاسب شیخ انصاری)
مناهج المتقین فی فقه الأئمة الحق و الیقین
القلائد الثمنیة علی الرسائل الستة السنیه (حاشیه بر رساله های ششگانه ملحق به مکاسب)
مناسک الحج
منهج الرشاد (پرسش و پاسخ در مسائل عبادی)
الاثنی عشریه که دوازده رسالهٔ فقهی است که به پیشوایان شیعه تقدیم شده است به نام های:
عبداله در ۱۵ ربیع الاول سال ۱۲۹۰ در نجف زاده شد. در پنج سالگی خواندن و نوشتن قرآن را آموخت و مقدمات را نزد پدر اش شیخ محمدحسن مامقانی فراگرفت که از شاگردان شیخ مرتضی انصاری و سید حسین کوه کمره ای و از مراجع بزرگ تقلید در عصر خویش بود. عبداله در تحصیل دانش، جدیتی شگفت داشت و همهٔ روزهای سال را به تحصیل اشتغال داشت و تنها روز عاشورا را تعطیل می کرد. از این رو، دوره سطح را به سرعت و در دو سال و نیم گذراند.
در ربیع الأول سال ۱۳۰۸ هـ. ق به درس خارج اصول و در محرم سال ۱۳۰۹ هـ. ق به درس فقه پدر حاضر شد و تقریرات آن ها را نگاشت و تا زمان فوت پدرش در سال ۱۳۲۳ هـ. ق این کار ادامه داشت.
تنقیح المقال فی علم الرجال، مهم ترین کتاب شیخ عبداله است که در زمینه رجال نوشته شده است. آقا بزرگ تهرانی در ستایش از تنیح المقال آورده است: «کتاب تنقیح المقال مفصل ترین و جامع ترین کتب رجالی شیعه است. مدت تحقیق و تهذیب و چاپ این کتاب، که سه جلد است، از سه سال تجاوز نکرد و هیچ رجالی ای چنین توفیقی نداشته است». در برابر شیخ محمدتقی شوشتری، قاموس الرجال را در انتقاد از برخی کاستی های تنقیح المقال نوشته است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وی یکی از برجسته ترین دانشمندان شیعه در علوم متعدد خصوصاً در علم رجال بوده است. آقا بزرگ تهرانی می فرماید: «کتاب تنقیح المقال مفصل ترین و جامع ترین کتب رجالی شیعه است. مدت تحقیق و تهذیب و چاپ این کتاب، که سه جلد است، از سه سال تجاوز نکرد و هیچ رجالی ای چنین توفیقی نداشته است».
مقیاس الهدایة فی علم الدرایهمرآة الکمالسراج الشیعة فی آداب الشریعةتلخیص مقیاس الهدایة تنقیح المقال فی علم الرجال


کلمات دیگر: