کلمه جو
صفحه اصلی

ریان بن صلت

دانشنامه عمومی

ابوعلی ریان بن صلت اشعری قمی معروف به ریان بن صلت از محدثان برجسته شیعی در سده دوم و سوم هجری بود. وی خراسانی یا بغدادی الاصل بود و دوران امامت موسی بن جعفر، علی بن موسی، محمد بن علی و علی بن محمد را درک کرد. وی دو فرزند به نام های محمد و علی داشت که هر دو آنها از راویان موثق و مورد اعتماد و از اصحاب و شاگردان علی بن محمد بودند.
علی بن ریان بن صلت اشعری قمی
عبدالله بن جعفر حمیری
ابراهیم بن هاشم قمی
می گویند او از سخنوران دستگاه خلافت مأمون و از نزدیکان و خواص و صاحب سرّ وی بود. مأمون و فضل بن سهل نیز او را برای انجام کارهای خود مأمور می کردند. در حدیثی آمده است:
حضور ریان در دستگاه خلافت به خاطر تقیه بود؛ زیرا بنی عباس علویان و شیعیان را مورد آزار قرار داده، اموال آنها را ضبط و برخی را از شهرهایشان آواره کرده بودند.
درباره جایگاه و مقام فقهی ریان، کشی روایتی را به نقل از علی بن محمد قتیبی در کتاب رجال خود آورده است که دلیلی آشکار به منزلت فقهی اوست. بر اساس این حدیث، ریان به مذمت کسانی پرداخته است که مدعی فقاهت بوده اند و آنها را تشویق به تحصیل علم و فهم مسایل و احکام دین کرده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ابوعلی ریان بن صلت اشعری قمی معروف به ریان بن صلت از محدثان برجسته شیعه در قرن دوم و سوم هجری قمری. وی خراسانی یا بغدادی الاصل بود و دوران امامت امام کاظم (ع)، امام رضا (ع) ، امام جواد (ع) و امام هادی (ع) را درک کرد. دو فرزند به نام های محمد و علی داشت که هر دو از راویان موثق و مورد اعتماد، و از اصحاب و شاگردان امام هادی و امام حسن عسگری (ع) بودند.
از دیدگاه علمای شیعه، ریان فردی مورد اطمینان است. نجاشی در کتاب رجال خود می نویسد:


کلمات دیگر: