کلمه جو
صفحه اصلی

عبدالله بن جعفر

دانشنامه عمومی

عبدالله بن جعفر بن ابوطالب برادرزاده علی بن ابی طالب بود. پدرش جعفر از اولین اسلام آورندگان بود و جزو مسلمانانی بود که به حبشه مهاجرت کردند. او همسر دختر علی، زینب کبرا می باشد.
عبدالله در زمانی که پدرش در حبشه بود، متولد شد. مادرش اسما بنت عمیس خثعمیه بود که بعد از کشته شدن جعفر، با ابوبکر ازدواج کرد و محمد بن ابی بکر را به دنیا آورد. بعد از چند سال در هنگامی که جعفر به مدینه بازگشت، عبدالله را نیز با خود آورد. عبدالله به خاطر بخششهایش مشهور شد و لقب بحر الجود را کسب کرد.
به نظر می رسد که وی فعالیت سیاسی مهمی نداشته، گرچه نامش در زمان خلافت علی و پس از آن در چندین جا در تاریخ آمده است. وقتی که معاویه با چو انداختن شایعاتی در صدد تخریب وجهه قیس بن سعد والی شجاع علی در مصر بود، عبدالله بن جعفر به علی پیشنهاد داد که قیس را بردارد و محمد بن ابی بکر را به جایش به مصر بگمارد. علی بالاخره راضی شد و این کار را کرد. اما انتخاب محمد بن ابی بکر در سال ۳۶ هجری/۷–۶۵۶ میلادی، باعث شد که مصر در مدت کوتاهی دچار کشمکش و آشوب گردد.
در سال ۶۰ هجری/۶۸۰ میلادی پس از روی کار آمدن یزید و در هنگامی که مردم کوفه به حسین نامه نوشتند تا به آنجا بیاید و زمام امورشان را در دست بگیرد، عبدالله تلاش کرد حسین را از این کار بازدارد، اما موفق نشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
همسر زینب کبری و داماد علی علیه السلام و پسر جعفر طیار. وی، نخستین نوزاد مسلمان در حبشه بود. در ایامی که پدرش جعفر بن ابی طالب به حبشه هجرت کرده بود، در آن کشور به دنیا آمد. مادرش «اسماء بنت عمیس » بود. اسماء، پس از شهادت جعفر طیار در جنگ موته به همسری ابوبکر سپس علی بن ابی طالب درآمد. عبدالله بن جعفر، مورد عنایت خاص پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بود، به ویژه که پدرش سردار بزرگ شهید جبهه اسلام به شمار می آمد.
همچنین مورد علاقه امیرالمومنین بود و ارادتی شایان به امام حسن و امام حسین علیهم السلام داشت. مردی سخاوتمند و اهل جود و بخشش بود.
عبدالله جعفر، از جمله کسانی بود که به سیدالشهدا نامه نوشت و از او خواست که از سفر به عراق منصرف شود. گرچه خود در کربلا حضور نداشت، اما دو پسرش عون و محمد را همراه مادرشان حضرت زینب سلام الله علیها به کربلا فرستاد و این دو فرزند، در رکاب سالار شهیدان روز عاشورا به شهادت رسیدند.
او از این که نتوانسته بود در واقعه کربلا شرکت کند تاسف می خورد. پس از حادثه عاشورا و شهادت حسین بن علی علیه السلام وی در مدینه به سوگ نشست و مردم برای تسلیت گویی نزد او می آمدند.
وی در سن 90 سالگی، در سال 80 هجری در مدینه درگذشت و در بقیع به خاک سپرده شد. برخی هم درگذشت او را در شام و قبر وی را در «باب الصغیر» دمشق، کنار قبر بلال می دانند.
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.

[ویکی فقه] عبدالله بن جعفر (ابهام زدایی). عبدالله بن جعفر ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • عبدالله بن جعفر بن ابی طالب، از اصحاب رسول اکرم (صلوات الله علیه) و امام علی و امام حسن (علیهم السلام)• عبدالله بن جعفر حمیری، عالم و محدّث امامی قرن سوم و چهارم• عبدالله بن جعفر بن عقیل، از اصحاب امام حسین (علیه السلام) و از شهدای کربلا
...

[ویکی شیعه] عبدالله بن جعفر (ابهام زدایی). عبدالله بن جعفر ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:


کلمات دیگر: