کلمه جو
صفحه اصلی

مفاتیح الحیات

دانشنامه عمومی

مفاتیح الحیات، کتابی حدیثی-رفتاری از عبدالله جوادی آملی است که به جلد دوم و مکمل مفاتیح الجنان، شهره شده است و تأکید آن، بیشتر بر روایاتی است که به رفتارهای فرهنگی-اجتماعی و حوزۀ اخلاق و حقوق اجتماعی، مربوط می شود. این کتاب در بهار سال ۱۳۹۱ به کوشش نشر اسراء منتشر شد.
بخش اول، تعامل انسان با خود می باشد. برخی فصل های این بخش: تفکر، یادگیری، حفظ تن، نظافت، خوردن، لباس، آراستگی، مسکن، مسافرت، خواب، تفریح، ورزش و... است. بر اساس بخش اول این کتاب تعامل انسان با خود مورد توجه قرار گرفته است. در این بخش به آبادانی زمین توسط انسان اشاره شده است. همچنین به اهمیت تفکر و تدبر در بیان امامان شیعه پرداخته شده است. برای نمونه عبادت واقعی، تفکر در کار خداوند دانسته شده است. در ادامه به بحث اجتناب از تکلف و دشواری اشاره شده است که بر اساس آن روایاتی نقل می شود که متکلفان مورد بی مهری پبامبر اسلام قرار می گیرند و به سختی نکوهش می شوند.
بخش دوم، تعامل انسان با همنوعان است که شامل فصل های خویشاوندان، مسلمانان، بیگانگان، مستضعفان، دشمنان، شهروندان و... است.
بخش سوم، تعامل مردم و نظام اسلامی است که شامل: نظام سیاسی، نظام اجتماعی، شهرداری، امور اقتصادی و... است.
بخش چهارم، تعامل انسان با حیوان است که شامل نگهداری حیوان، بهره گیری از حیوان، حقوق حیوان، و... می باشد.
بخش پنجم، تعامل انسان با محیط زیست است که شامل محیط زیست، خاک، درختکاری، فضای سبز، باد و باران، دریاها، راه ها، مواد سوختی، گردشگری و... است.
بخش خاتمه، شامل کارها در روزهای ماه قمری، سنت ها و... است.
این کتاب به قلم گروهی از نویسندگان حوزۀ علمیۀ قم، تحت نظارت جوادی آملی، به نگارش درآمد.
جوادی آملی در خطبۀ نماز جمعۀ ۲۱ تیرماه ۱۳۸۷ بر ضرورت نگارش جلد دوم مفاتیح با تمرکز بر تبیین مسائل روزمره زندگی مردم این گونه تأکید کرده بود: «جلد دوّم مفاتیح الجنان جایش خالی است که إن شآءَ الله یک عدّه ای باید بنویسند تا معلوم بشود دین تنها این نیست که ما زیارت بکنیم و ذکری بگوییم... امّا دین تنها اینها نیست!... گوشه دیگر هم همین ائمه فرمودند... در باب اطعمه و اشربه ملاحظه بکنید... از این روایات که مفاتیحِ حیات ماست، فراوان است...»
این کتاب به کوشش مرکز نشر اسراء قم در بهار ۱۳۹۱ به چاپ رسید و در اولین عرضۀ آن در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در تابستان ۱۳۹۱ با استقبال بسیار زیادی مواجه شد. انتشار آن در طی دو سال اول با بیش از ۱۵۰ بار تجدیدچاپ و نزدیک به ۷۵۰ هزار نسخه (۱۴۹ چاپ و هر چاپ در شمارگان ۵۰۰۰ نسخه) آن را در ردیف یکی از پرفروش ترین کتاب ها قرار داد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مفاتیح الحیات (کتاب). مَفاتیحُ الحَیات، کتابی حدیثی درباره سبک زندگی اسلامی ، اثر جمعی از نویسندگان حوزه علمیه قم با نظارت عبدالله جوادی آملی است.محققان برای تالیف این اثر، با بررسی بیش از ۶ هزار روایت، کوشیده اند احادیث را به صورت کاربردی برای استفاده عموم مردم و برای معنابخشی به زندگی انسانی و تصویر سبک زندگی اسلاکی در ابعاد مختلف اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در این کتاب بگنجانند.
نویسندگان این اثر گروهی از محققان و مدرسان حوزه علمیه قم شامل محمدحسین فلاح زاده، یدالله مقدسی، سیدکمال الدین عمادی، محمود لطیفی و جعفر آریانی هستند که تحت نظارت عبدالله جوادی آملی به تالیف این اثر اشتغال داشتند.
هدف کتاب
هدف جوادی آملی و محققان این اثر، ارایه کتابی کاربردی برای عموم مردم برای معنابخشی به زندگی انسانی در ابعاد مختلف اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بوده است. محققان برای تالیف این اثر بیش از ۶ هزار روایت را دیده و بررسی کرده اند. از امتیازات این کتاب می توان به مختصر و مفید بودن و همچنین فصل بندی خاص آن اشاره کرد.جوادی آملی در بیان هدف کتاب گفته است: ::یک وقت رابطۀ انسان با خدا در حدّ مناجات، دعا و این هاست، آن می شود
مفاتیح الجنان. یک وقت سفر چهارم از اسفار اربعه را شما می خواهید بگویید که سفر مِن الخلق إلی الخلق بالحق ما باید داشته باشیم، این می شود
مفاتیح الحیات. جوادی آملی همچنین در مقدمه کتاب، پیام آن را چنین بیان کرده است: ::پیام کتاب مفاتیح الحیات تنها گشودن راه زندگی متمدنانه و متدینانه بشر نیست بلکه بازکردن راز مهرشده کیفیت زندگی هر چیزی است که از هستی سهمی دارد هر چند ظاهرا جامد و خاموش یا نامی بالنده بدون ادراک وهمی و خیالی باشد.
محتوا
جوادی آملی در مقدمه مفاتیح الحیات معتقد است این کتاب بر مبنای مباحث جهان شناسی، معرفت شناسی، تکالیف الهی انسان و بایدها و نبایدهای زندگی انسان الهی بوده است. وی با در نظر گرفتن مرحله چهارم از سیر عرفانی، بیان می کند که تمدن هر جامعه در آینه تدین آن ظهور می کند، سپس این ظهور را در ساحت مسائل روزمره اجتماعی و سیاسی در ترازوی تحلیل قرار می دهد.نویسنده، در ادامه با بیان ضرورت حق مداری و نگاه عدالت مدارانه در پایه ریزی و بنیان گذاری یک تمدن متدینانه، زندگی الهی را شامل سه بخش جهان دانی، جهان داری و جهان آرائی عنوان نموده و این سه مرحله را مورد تبیین قرار می دهد. وی همچنین بنیان گذاری و پایه ریزی تمدن و جامعه دین مدار را متوقف بر سلامت و عدالت سه عنصر قانون گذار، هیات حاکم و مردم می داند و با اشاره به اصل جهان شمولی دین مبین اسلام از حیث کلیت و دوام، اقتضای برآورده شدن انتظار در این سه شأن را بررسی می نماید.متن اصلی این کتاب شامل پنج بخش کلی است: # تعامل انسان با خود # تعامل انسان با هم نوعان # تعامل مردم و نظام اسلامی # تعامل انسان با حیوان # تعامل انسان با خلقت زیست محیطی
← تعامل انسان با خود
...

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
با سلام ، کتابی در خصوص سبک و سیاق یک زندگی اسلامی ، برای عموم که به سادگی توسط حضرت ایت الله جوادی املی نگاشته شده و به چندین زبان نیز ترجمه گردیده و چاپ ۲۵۰را نیز رد کرده است.
با تشکر

هو العلیم
با سلام، حوادث این چند روزه ، که همه از جمله حقیر را از توجه به دیکسیونری وزین ابادیس که بسیار مورد علاقه این حقیر بیسواد هست ، معطوف کرده بود ، به هر حال در خصوص مفاتیح الحیات و یا سایر مسایل بسته به سواد ناچیز خود و الطاف گردادنندگان این دیکسیونری ارزنده که مطالب بنده را ثبت میفرمایندو جای بسی تشکر و امتنان را دارد، کتاب وزین مفاتیح الحیات که اثر ارزنده آیت الله العظمی جوادی آملی هست و موضوع ان را بنده مفید و مختصر که همانا شناخت یک زندگی اسلامی و خداپسندانه هست خلاصه وار عرض کردم. در ضمن این کتاب در ردیف کتبی نظیر حلیه المتقین، معراج السعاده، مفتاح الفلاح و کتاب دیگری از مرحوم ابن طاووس اعلی الله مقامه مقامه میباشد . در ضمن انطور که بنده میدانم تیراژ یا شمارگان ان از ۲۵۰ به بالاست و در عرض یکروز در نمایشگاه شنیدم فروش ان از سی هزار جلد فراتر رفته!! و واقعا ارزش انرا دارد . به چند زبان خارجی ترجمه شده، و ترکیه مجوز ترجمه و چاپ انرا از ناشر محترم گرفته است.
با تشکر


کلمات دیگر: