کلمه جو
صفحه اصلی

حوزه علمیه قم

دانشنامه عمومی

مقدمات (دیپلم) = پایه ۱و ۲و ۳
سطح ۱ (کاردانی) = پایه ۴ و ۵ و ۶
سطح ۲ (کارشناسی) = پایه ۷ و ۸
سطح ۳ (کارشناسی ارشد) = پایه ۹ و ۱۰
سطح ۴ درس خارج (دکترا) = دروس خارج
حوزه علمیه قم بزرگترین حوزه های علمیه شیعیان است که در شهر قم قرار دارد.مکتب و حوزهٔ حدیثی قم (در کنار کوفه و بغداد) یکی از سه حوزهٔ حدیثی کهن در تاریخ علمی جهان تشیع بود و در قرن اخیر توسط عبدالکریم حائری یزدی در سال ۱۳۰۱ خورشیدی تجدید حیات شد به گونه ای وی را مؤسس حوزه علمیه قم نامیده اند.
این حوزه در دوران رضاشاه بر اثر تعطیلی حوزه علمیه تهران و انتقال علمای شیعه به شهر قم تأسیس شد.
حوزهٔ علمیهٔ قم، با تلاش های بزرگانی همچون میرزا محمد فیض قمی، محمد تقی بافقی یزدی، مهدی پایین شهری قمی، میرزا محمد ارباب قمی، محمدرضا شریعتمدار ساوجی و چند تن دیگر و در نهایت با استقرار عبدالکریم حائری یزدی (معروف به مجدد حوزهٔ قم) در این شهر، جانی دوباره گرفت.

نقل قول ها

حوزهٔ علمیّهٔ قُم بزرگترین حوزهٔ شیعیان، ساخته شده در سال ۱۹۲۲م بدست عبدالکریم حائری یزدی در قم.
• «همه افتخارم شاگردی در حوزه علمیه قم است و آن را با هیچ چیز دیگری عوض نمی کنم و هیچ چیز نمی تواند جای حوزه های علمیه بویژه حوزه علمیه قم را بگیرد.» -> حسن روحانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حوزه علمیه عنوانی متأخر برای مراکز آموزش علوم دینی در میان امامیه است و حوزه علمیه قم پررونق ترین و بزرگ ترین حوزه های علمیه در عصر حاضر می باشد.
ابوبکر بن عبداللّه بن سعد بن مالک بن عامر اشعری (زنده در اواخر قرن اول)، محدّث و صحابی امام صادق علیه السلام از جمله این افراد است که از نسل او دانشمندان بسیاری پدید آمدند. نیای ابوبکر بن عبداللّه، سعد بن مالک، سرسلسله مهاجران خاندان اشعری به قم بوده است. یازده تن دیگر از فرزندان عبداللّه بن سعد اشعری نیز از راویان و محدّثان سده دوم هجری بوده اند از جمله: موسی بن عبداللّه بن سعد اشعری (زنده در ۱۱۴)، صحابی امام صادق که پیش گام تبلیغ و ترویج مذهب شیعه در قم بود یَسَع بن عبداللّه (زنده در ۱۱۴) از راویان امام صادق علیه السلام یعقوب بن عبداللّه (زنده در ۱۱۴) صحابی امام صادق ادریس بن عبداللّه (زنده در ۱۸۳)، صحابی امام صادق علیه السلام. یکی دیگر از دانشمندان اشعری در قرن دوم عبدالعزیز بن مهتدی بن محمد (زنده در ۱۸۳) بود.وی از جانب امام رضا علیه السلام وکالت داشته و نامش در اسنادِ دست کم شانزده حدیث در کتب اربعه حدیثی شیعه آمده است.
علمای شیعه قرن سوم
شمار علمای شیعه در قرن سوم هم چنان روی به افزایش داشته، چنان که بنا بر فهرست پیش گفته، ۴۴ تن در این قرن می زیسته اند.این رقم اگر در کنار شمار دانشمندان خاندان های دیگر از قرن سوم به بعد، مانند خاندان برقی، حِمْیَری، ابراهیم بن هاشم قمی، ابن مَتّیل/ مُتَّیْل، ابن بابویه و دیگر خاندان های دانش پرور نهاده شود، گسترش سریع حوزه قم را در قرون سوم به بعد به خوبی نشان می دهد.
← خاندان برقی
...


کلمات دیگر: