کلمه جو
صفحه اصلی

حوزه علمیه


برابر پارسی : هیربدستان، هیربَدستان

فارسی به انگلیسی

seminary

دانشنامه عمومی

(واژۀ پیشنهادی کاربران) دینگاه. از "دین" و "گاه" چون "دانشگاه".


حوزهٔ علمیه نهادی آموزشی-مذهبی برای آموزش طلاب در زمینهٔ علوم دینی و آماده سازی آنان برای دریافت مقام علمی با عنوان روحانی می باشد.
مقدمات (دیپلم) = پایه ۱، ۲ و ۳
سطح ۱ (کاردانی) = پایه ۴، ۵ و ۶
سطح ۲ (کارشناسی) = پایه ۷ و ۸
سطح ۳ (کارشناسی ارشد) = پایه ۹ و ۱۰
سطح ۴ درس خارج (دکترا) = دروس خارج
در حوزهٔ علمیه اسلامی دروس سطح عالی در زمینهٔ مذهب ارائه می شود و بعضی از طلاب در داخل حوزه در خوابگاه هایی با عنوان اختصاصی «حجره» زندگی و تحصیل می کنند.در حوزه های علمیه شیعه علوم اسلامی و دروسی همانند:
به صورت تخصصی و فوق تخصصی و در سطوح عالی علمی در دوره ای ۱۰ ساله آموزش داده می شود؛ و در طول این مدت طلاب برای ورود به درس خارج که بالاترین تحصیلات علمی در حوزه و معادل دکتری دانشگاهی است آماده می شوند.در حوزه های علمیه پس از طی پایه ۶ مدرک کاردانی علوم انسانی، پس از طی پایه ۹ مدرک کارشناسی علوم انسانی، پس از طی پایه ۱۰ مدرک کارشناسی ارشد علوم انسانی، داده می شود.
در حوزه های علمیهٔ مسیحی، تأکید زیادی بر خواندن و فهمیدن انجیل و فراگیری مهارت های لازم برای انجام کار کشیشی صورت می گیرد.

دانشنامه آزاد فارسی

حوزۀ علمیّه (نظام آموزشی)
حوزه علمیّه
آموزش و پرورشِ حوزوی، ناظرِ بر تربیت متخصصان و مبلغان اسلامی برای حفظ و انتقال سنن، آداب، رفتارها، مهارت ها، و فرهنگ اسلامی به افراد جامعه است. در نظام آموزش و پرورش حوزوی، سه عنصر اساسی حاکم است: مدرس (استاد)، طلبه (شاگرد)، و کتاب درسی. آموزش حوزوی، در شکل سنتی، دو مرحله یا مقطع داشت: مرحلۀ مقدمات و سطح، و مرحلۀ خارج. اما با تغییراتی که اخیراً در حوزه های علمیه رخ داده است، آموزش در حوزۀ علمیه در مرحلۀ مقدمات و سطح به پنج دوره تقسیم می شود که هر یک از این دوره ها بر دوره های آموزشی و مدارک جدید آموزش و پرورش رسمی کشور منطبق است. این پنج دوره عبارت اند از مقدمات (سه سال): دروس ادبیات عرب و منطق؛ سطحِ یک (سه سال) برابر با مدرک کاردانی دروس شرح لمعه و اصول؛ سطحِ دو (سه سال) برابر با مدرک کارشناسی: دروس مکاسب و رسائل و کفایه؛ سطحِ سه (سه سال تحصیل در دورۀ خارج فقه و اصول که در آن مبانی فقه و اصول به صورت استدلالی مطرح می شود.) و نوشتن پایان نامه در پایان این سطح برابر با مدرک کارشناسی ارشد؛ و سطحِ چهار که مستلزم شرکت در آزمون تخصصی، گذراندن چهار سال درس این دوره در یکی از رشته های علوم اسلامی، و نوشتن پایان نامه ای به زبان عربی است و مدرک آن برابر با مدرک دکتری است. حوزۀ علمیۀ ایران عمدتاً حوزۀ علمیۀ شیعی است، ولی حوزۀ علمیه اهل تسنن نیز در نقاطی از کشور دایر است. سه پایگاه اساسی حوزه های علمیۀ شیعی ایران در شهرهای قم، مشهد، و اصفهان مستقر و حوزه های علمیۀ اهل سنت در کردستان، بلوچستان، و ترکمن صحرا متمرکز است. در بیشتر شهرهای ایران مدرسه های علمیه دایر است. علاوه بر حوزه های علمیۀ داخلی ایران و کشورهای اسلامی، سازمان حوزه ها و مدارس علمیۀ خارج از کشور به ایجاد و توسعۀ حوزه های علمیه در آسیا، افریقا، اروپا، و امریکا اقدام کرده است.
نیز،رجوع شود به:مدرسه علمیه

فرهنگ فارسی ساره

هیربدستان


نقل قول ها

حوزه علمیه مدرسهٔ دینی که در آن روحانیون شیعه تربیت می شوند.
• «قبل از آنکه نظام آموزشی مدرن در قالب دانشگاه ها وارد کشورهای اسلامی و ازجمله ایران شود، حوزه های علمیه تنها سازمان علمی جهان اسلام، تشیع و ایران قلمداد می شدند. امروز نیز حوزه ها رکن اساسی آموزش، تربیت نیرو، پژوهش و تولید معرفت در حوزهٔ دین قلمداد می شوند.» نشست خبری به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۹۳–۹۴، ۱۳۹۳/۰۶/۱۰ -> علی اکبر رشاد
• «خدمات تاریخی حوزه های علمیه خدماتی بی بدیل است. حوزه های علمیه در طی قرون متمادی در زمینه های مختلف، خدمات بی مانندی ارائه کرده اند که از هیچ دستگاه و نهاد علمی دیگری این خدمات برنمی آمد؛ بلکه می توان گفت که حوزه ها در گذشته هیچ دستگاه موازی و رقیبی نداشتند تا در این زمینه ها وارد عمل بشوند تا کارکرد آنها با حوزه ها سنجیده شود.» نشست خبری به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۹۳–۹۴، ۱۳۹۳/۰۶/۱۰ -> علی اکبر رشاد
• «این حوزه ها بودند که انواع علوم را در جهان اسلام تولید می کردند و آموزش می دادند، و حتی طرق کاربست آنها را ارائه می کردند. از منطق و فلسفه تا ادب عربی و ادبیات فارسی، تا طب و طبیعیات، ریاضی و فیزیک و شیمی، حتی هنر و معماری، همگی در حوزه های علمیه متمرکز بودند، و حوزه ها نیاز جوامع اسلامی را در زمینهٔ این علوم و فنون برآورده می کردند.» نشست خبری به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۹۳–۹۴، ۱۳۹۳/۰۶/۱۰ -> علی اکبر رشاد
• «تنها دستگاهی که تأمین کنندهٔ همه نیازهای دینی مردم از تحقیق در دین و تولید معرفت دینی تا آموزش دین و اداره شؤون دین را بر عهده داشته و همچنان نیز برعهده دارد حوزه ها هستند. بقا و دوام میراث انبیاء و توسعهٔ معنویت و تعمیق معرفت دینی مرهون حوزه های علمیه است.» نشست خبری به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۹۳–۹۴، ۱۳۹۳/۰۶/۱۰ -> علی اکبر رشاد
• «در زمینهٔ امنیت و استقلال ارضی کشورهای اسلامی، خاصه ایران، حوزه نقش بی بدیلی داشته است. در همهٔ تاریخ، حوزه های علمیه نگاهبان استقلال و امنیت کشورهای اسلامی و بخصوص ایران بودند. هرگاه کشور ما بنحوی به مخاطره افتاده و مورد هجوم بیگانگان و تعرض قرار گرفته است، این علمای شیعه و اصحاب حوزه بوده اند که هم شخصاً در میدان نبرد حضور پیدا می کرده اند و به تعبیر حضرت امام لباس جندی می پوشیدند و هم با فتواهای خود دیگر قشرها را به جهاد فرا می خوانده اند و برمی انگیختند.» نشست خبری به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۹۳–۹۴، ۱۳۹۳/۰۶/۱۰ -> علی اکبر رشاد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حوزه علمیه، عنوانی متأخر برای سازمان ها، نهادها و مراکز آموزش نظام مند علوم دینی در میان شیعه امامیه می باشد.
حوزه های علمیه در جامعه دینی ما از جای گاهی بس والا و مهم بر خوردار هستند. حوزه ها به مصداق آیه شریفه «الم تر کیف ضرب الله مثلا کلمه طیبه لشجره طیبه اصلها ثابت و فرعها فی السماء تؤتی الکها کل حین باذن و ربها...» چونان درختی ثابت و ریشه دار، در همیشه تاریخ گذشته، ملجأ جویندگان معارف الهی بوده و ثمراتی شیرین و گوارا عرضه داشته و در ساحت علم و تقوی آثاری پربها ارائه نموده اند.
معنای حوزه
حوزه در لغت عرب به معنای ناحیه، مجتمع و مکان ثقل آمده است و حوزة الاسلام به معنای حدود و ثغور و نواحی اسلامی است.کلمه حوزه یا حوزه های علمیه اصطلاحی است رائج در جهان به ویژه نزد شیعیان به معنای مرکز تحصیل علوم دینی و به اصطلاح دانشگاهی است برای آموزش و فراگیری علوم دینی و قدیمه، که با در اختیار داشتن گنجینه به یادگار مانده از خاندان نبوت و عترت، فرهنگ بی نظیری را در تمام زمینه های علمی، اجتماعی و بعضا سیاسی از خود به یادگار گذارده است.
تاریخچه
این نهاد مقدس نیز مانند همه نهادهای اجتماعی به تدریج و در طول سال های متمادی شکل گرفته است، که ریشه شکل گیری آن به صدر اسلام و آغاز بعثت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله باز می گردد.مطالعه سیر تحول و شکل گیری حوزه علمیه مستلزم نگاهی اجمالی به چهارده قرن تاریخ آموزش در اسلام است که باید در ضمن دو دوره جداگانه بررسی شود.
عصر حضور
...

پیشنهاد کاربران

دانشگاه عالی آیین پژوهی

مدرسه طلاب

مکانی برای بالا بردن اطلاعات عمومی

نهادی آموزشی


کلمات دیگر: