کلمه جو
صفحه اصلی

ملا فتح الله کاشانی

دانشنامه عمومی

ملا فتح الله شریف کاشانی فرزند ملا شکرالله شریف کاشانی از اعلام تفسیری قرن دهم هجری شیعه می باشد. از محل و تاریخ تولد و کیفیت نشو و نمای وی اطلاعی در دست نیست، ولی با توجه به این که اهل کاشان بوده و مقبره وی نیز در کاشان می باشد، احتمال می رود که تولد و محل تحصیل و رشد وی نیز کاشان بوده باشد. وی انسانی مهذب و عفیف و باحیا بوده و نسبت به ثروت و مناصب دنیوی (مال و مقام) زهد و ورع خاصی داشته، و از تملق و چاپلوسی ثروت و قدرت، پرهیز داشته است و به سبب همین دوری و پرهیز بین عامه مردم مشهور نشده است. در سال ۹۸۸ ه. ق. رحلت نموده و در کاشان دفن شد.
ترجمه قرآن به فارسی
تنبیه الغافلین و تذکرة العارفین در شرح نهج البلاغه به فارسی
خلاصه منهج (مختصر تفسیر منهج الصادقین) به فارسی
شرح احتجاج طبرسی
ترجمه کشف الغمة در تاریخ
استنساخ کتاب استبصار شیخ طوسی از اساتید خود
منهج الصادقین به فارسی
مرحوم میرزا عبدالله افندی در ریاض العلماء می نویسد:
مرحوم مدرس تبریزی در ریحانة الادب می نویسد:
سید محسن امین در اعیان الشیعه، عمررضا کحاله در معجم المؤلفین، عادل نویهض در معجم المفسرین، شیخ عباس قمی در فوائد رضویة، حبیب الله شریف کاشانی در لباب الالقاب و آقابزرگ طهرانی در طبقات اعلام الشیعه او را بسیار ستوده اند. وی شاگرد ابوالحسن علی بن الحسن زواره ای (یکی از مفسرین قرآن) که شاگرد محقق کرکی بوده است، می باشد و نیز از مقدس اردبیلی با واسطه، روایت نقل می کنند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ملا فتح اللّه کاشانی. ملا فتح الله کاشانی، مفسر بزرگ عهد صفوی، در یکی از دهه های آغازین قرن دهم هجری قمری در کاشان به دنیا آمد. پدرش شکرالله نام داشت. ملا فتح الله بعد از رشد و ازدواج با فقر و نداری زندگی را می گذراند. در کتب تراجم از این شخصیت بزرگ با عناوین گوناگونی یاد شده که برخی از آن ها چنین است: المولی المفسر، فقیه، متکلم، عالم کامل جلیل، متبحر در تمام علوم دینی، عالم به لغات و ادبیات و اصول و جامع معقول و منقول. وی انسانی مهذب و عفیف و باحیا بوده و نسبت به ثروت و مناصب دنیوی (مال و مقام) زهد و ورع خاصی داشته، و از تملق و چاپلوسی ثروت و قدرت، پرهیز داشته است و به سبب همین دوری و پرهیز بین عامه مردم مشهور نشده است.
در عصری که ملا فتح الله زندگی می کرد، به دلیل همزمانی با دگرگونی عظیم تاریخی و رویکرد صفویان به گسترش مذهب تشیع، عالمان زیادی فرصت رویش یافتند. برخی از این عالمان که معاصر ملا فتح الله و اهل کاشان بودند، عبارتند از:ابراهیم کاشانی، سلطان کاشانی، میر تقی الدین کاشانی، جعفر بن محمد باقر کاشانی، جلال الدین مسعود بیدگلی، ملاحافظ کاشانی، قاضی حبیب الله کاشانی، حسن بن شمس الدین کاشانی، حسن بن بهاء الدین (تاج الدین) قاسانی، حسین ملا مسعود کاشانی، شمس الدین بن بهاء الدین کاشانی، صدر الدین علوان کاشانی، علی (غیاث الدین) بن کمال الدین حسینی کاشانی، علی (قاضی ضیاء الدین) کاشانی، سید علی بن سید فخر الدین حسینی کاشانی، محمد بن محمد حسین شقایی کاشانی، و یحیی عماد الدین کاشانی.


کلمات دیگر: