نسخ می تواند به موارد زیر اشاره کند:
نسخ (تلفظ می شود/nosæx/)، جمع نسخه
نسخ (حقوق) (تلفظ می شود/næsx/)، لغو قانون
نسخ در قرآن (تلفظ می شود/næsx/) جایگزینی یک
حکم با حکم دیگر
خط نسخ (تلفظ می شود/næsx/) خطی ابداع شده در در اوایل قرن سوم هجری
wiki: تفسیر المیزان. قم: دفتر انتشارات اسلامی.
سید ابوالقاسم خویی تنها به نسخ یک آیه از قرآن (آیهٔ نجوی) معتقد بود. هرچند سیدهادی معرفت تعداد
آیات نسخ شده را بیست و اندی می داند. به عنوان مثال، تحریم شرب خمر در قرآن به صورت تدریجی و در چهار مرحله انجام شده است:
سید محمدحسین طباطبایی در المیزان ذیل بحث نسخ آیات بیان می دارد که نسخ آیات از جنس تناقض احکام نیست بلکه از نوع تکمیل است. به عنوان مثال می گوید:
آیه: فاعفوا و اصفحوا حتی یاءتی اللّه بامره، ترجمه: فعلاً عفو کنید و نادیده بگیرید تا خداوند امر خود را بفرستد، که بروشنی می فهماند: حکم عفو و گذشت دائمی نیست و بزودی حکمی دیگر می آید، که بعدها به صورت حکم جهاد آمد؛ و مانند حکم زنان بدکاره که فرموده: فامسکو هن فی البیوت، حتی یتوفیهن الموت اءو یجعل اللّه لهن سبیلا، ترجمه: ایشان را در خانه ها حبس کنید تا مرگشان برسد یا خدا راهی برایشان معین کند، که باز بوضوح می فهماند حکم حبس موقتی است و همین طور هم شد و آیه شریفه با آیه تازیانه زدن بزناکاران نسخ گردید، پس جمله: «حتی یاءتی اللّه بامره» در آیه اول و جمله «او یجعل اللّه لهن سبیلا» در آیه دوم خالی از این اشعار نیستند که حکم آیه موقتی است و بزودی دستخوش نسخ خواهند شد.»
نسخ (حقوق). نسخ قانون عملی است که قانون گذار به موجب آن به طور صریح یا ضمنی اعتبار قانونی را سلب می کند. به عبارت دیگر با وضع قانون جدید، اعتبار و قدرت قانون قدیم از بین می رود و قانون جدید جایگزین می شود. در اصطلاح حقوقی قانون جدید را
ناسخ و قانون قدیم را منسوخ می گویند. نسخ قانون را با ابطال آن نباید اشتباه گرفت. به طور مثال در حکومت جدیدی که حکومت سابق خود را نامشروع می داند و در نتیجه مجلس جدید ایجاد می کند و اعلام می کند که قوانین گذشته بر اساس قانون اساسی جدید درست نبوده است و آنها را ابطال می کند، آثار قوانین ابطال شده به کلی از بین می رود و نتیجه اش شامل گذشته نیز می شود. اما نسخ قانون به موردی اطلاق می شود که قانون گذار وجود قانونی را که تشریفات وضع آن درست بوده است را بنا به مصالحی زاید تشخیص می دهد. بنابراین، اثر قانون نسبت به آینده از بین می رود اما آثار گذشتهُ آن حفظ می شود.
جعفری لنگرودی، محمد جعفر (۱۳۹۰). ترمینولوژی حقوق. تهران: کتابخانه گنج دانش. شابک ۹۶۴-۵۹۸۶-۰۷-۹. پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)