کلمه جو
صفحه اصلی

روز واقعه

فرهنگ فارسی

روز مرگ

لغت نامه دهخدا

روز واقعه. [ زِ ق ِ ع َ / ع ِ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) روز مرگ :
به روز واقعه تابوت ما ز سرو کنید
که میرویم به داغ بلندبالایی.
حافظ.
به خاک پای تو ای سرو نازپرور من
که روز واقعه پا وامگیرم از سر خاک.
حافظ.

دانشنامه عمومی

روز واقعه فیلمی سینمایی به کارگردانی شهرام اسدی و تهیه کنندگی مرتضی شایسته می باشد که در سال ۱۳۷۳ از روی فیلمنامه روز واقعه بهرام بیضایی ساخته شده است.این فیلم توانست از سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم را دریافت کند.
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم (شهرام اسدی)
برنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن (مجید انتظامی)
برنده سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی (عبدالله اسکندری)
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم دوم (شهرام اسدی)
برنده سیمرغ بلورین بهترین صحنه آرایی (مجید میرفخرایی)
کاندید سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (بهرام بیضایی)
کاندید سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی (شهرام اسدی)
کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد (علیرضا شجاع نوری)
کاندید سیمرغ بلورین بهترین تدوین (مهدی رجاییان)
کاندید سیمرغ بلورین بهترین فیلم برداری (مازیار پرتو، اصغر رفیعی جم)
بیضایی فیلمنامهٔ روز واقعه را سال ۱۳۶۱ نوشت در و سال ۱۳۶۳ در انتشارات ابتکار چاپ کرد. این کتاب بعداً در انتشارات روشنگران چاپ شد.
عبدالله جوانی مسیحی است که تازه به اسلام روی آورده و دل در گرو عشق راحله دختر زید دارد. وی در جریان عروسی با راحله ندایی می شنود که او را به یاری فرا می خواند، عبدالله بیابان به بیابان، واحه به واحه به سمت کربلا می تازد و هنگام عصر عاشورا به آنجا می رسد و در آن زمان «حقیقت» را بر سر نیزه می بیند...
داستان بر اساس زندگی جوانی نصرانی (مسیحی) به نام وهب است، از داستان وهب، جوان تازه داماد و پیوستن او به سپاه امام حسین به دو صورت داستان نقل شده، یک آنچه در این فیلم دیده می شود، ناظر ماجرای کربلا می شود، و دیگری آنچه در سریال مختارنامه دیده می شود که از همسر تازه عروسش خداحافظی می کند و در رکاب امام حسین شهید می شود

دانشنامه آزاد فارسی

فیلمی ساختۀ شهرام اسدی در ۱۳۷۴ش. ازجمله فیلم های شاخص و معیارگونۀ مذهبی سینمای ایران است که فیلم نامه آن را بهرام بیضایی نوشته است. داستان فیلم دربارۀ جوانی نصرانی است که تازه اسلام آورده و در جریان مراسم ازدواج اش ندایی او را به یاری می خواند. او درپی ندا روان می شود و پس از گذر از بیابان ها سرانجام در عصر روز عاشورا به کربلا می رسد. جایی که تن های پاره پاره را بر خاک و سرهای قربانیان واقعه کربلا را بر سر نیزه می بیند. در سیزدهمین جشنوارۀ فیلم فجر (۱۳۷۳) جوایز بهترین فیلم، بهترین موسیقی متن، بهترین صحنه آرایی و بهترین چهره پردازی به روز واقعه اهدا شد.

نقل قول ها

روز واقعه (فیلمنامه). روز واقعه فیلمنامه ای از بهرام بیضایی است از سال ۱۳۶۱ که بر اساسش، با حذفیّاتی، فیلمی به همین نام به سال ۱۳۷۳ ساخته اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] روز واقعه یا مقتل مقرم، ترجمه ای است از کتاب «مقتل الحسین(ع)» سید عبدالرزاق مقرم که توسط محمدمهدی عزیزاللهی کرمانی به فارسی برگردانده شده است.
در ابتدای کتاب مقدمه ای به قلم عقیقی بخشایشی آمده که درباره امام حسین(ع) و قیام اوست. ایشان در این مقدمه به تعریف عزت نفس پرداخته، سپس با ذکر نمونه هایی از عزت نفس امام حسین(ع) و با برشمردن ده کتاب که در موضوع مقتل نوشته شده مقدمه را به پایان می برد.
مقتل الحسین (علیه السلام) (مقرم)


کلمات دیگر: