کلمه جو
صفحه اصلی

قاعده لاضرر

دانشنامه عمومی

این قاعده از مشهورترین قواعد فقهیه است که بوسیلهٔ آن در بسیاری از ابواب فقه چه از عبادات و چه از معاملات استدلال می شود. این قاعده دلیل واحدی است که برای مسایل عدیده مورد استفاده واقع می گردد. به همین علت فقها آن را جداگانه مورد بحث قرار داده اند و بسیاری از بزرگان علماء متاخر در مورد آن رسالات مستقلی نوشته اند که در آن رسالات وضعیت قاعده را از حیث معنا و مفهوم، مدرک، فروع و نتایج روشن سازند.
معنای قاعده ضرر این است که در اسلام هیچ ضرر و اضراری وجود ندارد. از این قاعده با عناوین دیگری نیز یاد شده است. تعابیری همچون قاعده ضرر، قاعده ضرر و ضرار، قاعده لا ضرر و لا ضرار و قاعده نفی ضرر.
یکی از مهمترین مسایلی که قاعده ضرر در آن کاربرد دارد مساله ی عسر و حرج است. یعنی هر آنچه برای انسان مشقت بسیار و عجز و ناتوانی به همراه داشته باشد طبق این قاعده از نظر اسلام ممنوع خواهدبود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قاعدة لاضرر (شیخ الشریعه اصفهانی). قاعده لا ضرر، تالیف فتح الله بن محمد جواد مشهور به شیخ الشریعه اصفهانی است. وی از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم هجری و متوفای سال ۱۳۳۹ هجری قمری می باشد.
این کتاب به سبک فقه استدلالی به بررسی قاعده لا ضرر می پردازد.مؤلف در ابتداء به بررسی ماخذ قاعده می پردازد و آن را گرفته شده از حدیث نبوی مشهور میان شیعه و سنی که لا ضرر و لا ضرار است می داند. وی می فرماید: این حدیث در منابع شیعه در سه موضع آمده است. در قضیه سمره، خبر شفعه و حدیث فضل الماء .


کلمات دیگر: