کلمه جو
صفحه اصلی

کیلان

فرهنگ اسم ها

اسم: کیلان (دختر) (فارسی) (تلفظ: ka(e)ilān) (فارسی: کیلان) (انگلیسی: kailan)
معنی: مرغ ماهی خوار، بوتیمار، حواصیل، [این واژه با کیلان ( kilān ) نام شهری در شهرستان دماوند در استان تهران هم نویسه می باشد]

فرهنگ فارسی

قصبه ایست از دهستان جمع آب رود بخش حومه شهرستان دماوند واقع در ۲۴ کیلومتری جنوب شهر دماوند . کوهستانی و سردسیر دارای ۳۵٠٠ تن سکنه محصول غله میوه سیب زمینی صنعت دستی جاجیم بافی .
ماهیخوار . حواصل . یا فتق و دبه خایه و خای. آماسیده . یا هر چیز خشک پر باد .

لغت نامه دهخدا

کیلان . [ ک َ / ک ِ ] (اِ) بوتیمار. (ناظم الاطباء). ماهیخوار. حواصل . (از اشتینگاس ). || فتق و دبه خایه و خایه ٔ آماسیده . || هر چیز خشک پرباد. (ناظم الاطباء) (از اشتینگاس ).


کیلان . (اِخ ) قصبه ای از دهستان جمعآبرود است که در بخش حومه ٔ شهرستان دماوند و در 24 هزارگزی جنوب دماوند واقع است .سردسیر و کوهستانی است و 3500 تن سکنه دارد. مسجد جامع آن قدیمی است . مزرعه ٔ برن هشت و دو مزرعه ٔ دیگر جزء این ده می باشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1).


کیلان. ( اِخ ) قصبه ای از دهستان جمعآبرود است که در بخش حومه شهرستان دماوند و در 24 هزارگزی جنوب دماوند واقع است.سردسیر و کوهستانی است و 3500 تن سکنه دارد. مسجد جامع آن قدیمی است. مزرعه برن هشت و دو مزرعه دیگر جزء این ده می باشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

کیلان. [ ک َ / ک ِ ] ( اِ ) بوتیمار. ( ناظم الاطباء ). ماهیخوار. حواصل. ( از اشتینگاس ). || فتق و دبه خایه و خایه آماسیده. || هر چیز خشک پرباد. ( ناظم الاطباء ) ( از اشتینگاس ).

دانشنامه عمومی

کیلان (به تاتی: کلون) نام شهر کوچکی واقع در بخش مرکزی شهرستان دماوند در استان تهران ایران است.
تپه های باستانی با محوطه های تاریخی که در واقع قلعه و دژهایی می باشند که در درون سلسله اساطیر کیلان و در عصر مادها بر روی تپه ها و خاکریزهای مصنوعی بنا گردیده و در طی دوره اول جنگ های آشور و ماد به کلی ویران شده اند.
مسجد جامع کیلان :این مسجد بین ۸۵۰ تا ۱۲۰۰ سال قدمت تاریخی دارد و به قولی بنا به فرمان حسن عسگری و به سبک مساجد دوره اولیه اسلامی بنا گردیده است. نمای دخلی این مسجد از نظر معماری و گچ بری های سر در و محراب آن قابل توجه است. در داخل این مسجد ،۱۵ ستون قطور به نام فیل پایه وجود دارد که بر ارزش و اعتبار این بنا می افزاید. در سال ۱۳۶۸، اداره کل میراث فرهنگی استان تهران به منظور حفظ این اثر ارزشمند و جلوگیری از تخریب احتمالی به ویژه ریزش و سقوط پوشش سقف و بام نسبت به مرمت آن اقدام نمود. این اقدامات شامل افزایش ارتفاع بنا از داخل و برداشت و تعویض پوشش بنا و ایجاد پوشش شیروانی به جای پوشش چوبی و گلی آن می باشد.
حسینیه کیلان :بنای اولیه این حسینیه جزء نخستین حسینیه هایی است که بعد از وقایع کربلا، در ایران ساخته شد. این ساختمان تاکنون سه بار تجدید بنا شده است.
حمام های تاریخی مثل حمام عمادین، حموم مشخدیجه ،شمس، علی جمال و چندین خانه تاریخی.
امامزاده های موجود در محله های کوهان، زیارت وساران.
آثار تاریخی موجود در روستاهای پراکنده مجاور کیلان.
جمعیت این شهر براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ ایران، ۲۸۸۲ نفر (۹۲۷ خانوار) شامل ۱۴۷۸ مرد و ۱۴۰۴ زن می باشد جمعیت کیلان در سال ۱۳۸۵ برابر با ۳۰۳۸ نفر بوده است.
تاتی زبان مادری مردم کیلان است. همچنین ساکنین دیگر شهرهای اطراف (مانند شهر دماوند، ایوانکی و آبسرد) را هم تات ها تشکیل می دهند که اصلی ترین و قدیمی ترین ساکنان شهرستان دماوند و ایوانکی می باشند.
مهمترین آثار و ابنیه تاریخی کیلان عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی

شهری در استان تهران، و بخش مرکزی شهرستان دماوند. با ارتفاع ۱,۷۰۰ متر، در منطقه ای کوه پایه ای در ۶۹کیلومتری شرق جنوبی تهران و ۲۰کیلومتری جنوب شرقی دماوند، سر راه دماوند به ایوانکی، قرار دارد. رودخانۀ جمع آبرود از کنار این شهر می گذرد. اقلیم آن معتدل مایل به سرد و نیمه خشکو جمعیت ۳,۲۶۳ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

کیلان نام شهری است 18000 ساله که شهرداری آن در سال 1332 تاسیس شد
ده نیست شهر است
قبل از انتشار مطلب سوادتان را بیفزایید



سردار شمس الدین کلون از سرداران نادرشاه افشار بود



کلمات دیگر: