[ویکی فقه] به معنای راه راست است. به
دین و
ولایت اهل بیت (ع) نیز «صراط» می گویند؛ زیرا راه رسیدن به
کمال و
سعادت است .
صراط در قیامت پلی است بر جهنم که تنها با گذر کردن از آن می توان به بهشت رسید.همه انسان ها باید از آن بگذرند.
نیکان به سلامت به بهشت می رسند و بدان می لغزند و به دوزخ می افتند .
کیفیت صراط و عبور از آن
چگونگی صراط و عبور از آن، بسته به ایمان و عمل آدمی است. در روایت است که صراط از مو باریک تر و از شمشیر تیزتر است .برخی مانند برق از آن می گذرند و برخی همانند اسبِ تیزرو و برخی همچون پیادگان و برخی به آن می آویزند و گاه آتش آنان را فرامی گیرد و گاه رها می سازد .صراط، در حقیقت، تجسّم راهی است که آدمی در حیات دنیوی پیش گرفته است.او باید از جهنّم سوزان
شهوات و هوا و هوس بگذرد تا به بهشت پرهیزگاری برسد دین حق و راه پیامبر (ص) و خاندانش (ع) صراط مستقیم دنیوی است
اقسام صراط
در روایتی آمده است که صراط عبارت از راه معرفت
خدا است و دو راه را شامل می شود: یکی در دنیا و دیگری در آخرت.صراط دنیا همان امام معصوم است که باید از او فرمان بُرد. هر کس او را به ولایت بشناسد و به هدایتش اقتدا کند، از صراط اخروی نیز می گذرد و هر کس او را نشناسد، بر صراط می لغزد و به دوزخ می افتد
wikifeqh:
شیعیان مهم ترین سوال بر روی صراط سوال از ولایت
امامان است.
در قرآن کریم سه کلمه «صراط»، «طریق» و «سبیل» معنایی نزدیک به هم دارند، که معمولاً هر سه به «راه» ترجمه می شود.
راغب اصفهانی تفاوت اساسی این سه واژه را چنین بیان می کند: «صراط» به معنی شاهراه، راه اصلی و راه روشن، «سبیل» به معنی راه آسان و هموار، و «طریق» به معنای راهی است که تنها پیاده می توان در آن حرکت کرد.
علامه تهرانی در کتاب معاد شناسی می نویسد:
[ویکی اهل البیت] یک راه در روز قیامت وجود دارد که بر جهنم کشیده شده است و از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است. بهشتیان درگذر از آن هیچ اندوهی به آنها نمی رسد و کافران بر آن می گذرند تا کیفری برای آنها باشد و آن صراط است و صراط المستقیم همان "دین قیم الهی" است که عهده دار هدایت انسانهاست.
برخی از عالمان لغت ریشه "صراط" سراط می دانند که در اصل لغت به معنای بلعیدن است و تبدیل سین به صاد ناشی از تناسب آن با طاء است.
و راز این که به بزرگراه صراط می گویند آن است که به جهت فراخی و وضوحی که دارد گویا سالک در خود می کشد گویا که او را می بلعد «و بعض اهل العلم یقول ان السرط مشتق من ذلک لان الذاهب فیه یغیب غیبة الطعام المسرط».
مؤلف التحقیق واژه صراط را مستقل از سراط می داند: «والظاهر ان کلمة الصراط مستقلّة فی نفسها غیر مبدلة فی السراط» دلیلش آن است که صراط مشتقات ندارد اما سراط مشتقات دارد.
به هر حال آنچه که در آن تردید نیست آن است که معنای این واژه راه روشن و وسیع است چه آنکه مادی باشد یا معنوی و الزاماً معنای استقامت در آن نیست که اگر به معنای آن بود وصف مستقیم برای آن تأکید می شد. گرچه تأکید بودن مانعی ندارد لکن تأسیس بهتر از تأکید است.
برخی گفته اند یک راه در روز قیامت وجود دارد که بر جهنم کشیده شده است و از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است. بهشتیان درگذر از آن هیچ اندوهی به آنها نمی رسد و کافران بر آن می گذرند تا کیفری برای آنها باشد و آن صراط است و آیات از قرآن در آخرت دو راه را نشان می دهد یکی به بهشت و دیگری به جهنم.
«سَیَهْدِیهِمْ وَیُصْلِحُ بَالَهُمْ × وَیُدْخِلُهُمُ الْجَنَّةَ عَرَّفَهَا لَهُمْ». (سوره محمد، آیه 5و6) بزودی آنان را راه می نماید و حالشان را نیکو می گرداند و در بهشتی که برای آنان وصف کرده آنان را درمی آورد و درباره دوزخیان می فرماید: «فَاهْدُوهُمْ إِلَی صِرَاطِ الْجَحِیمِ». (سوره صافات، آیه23) پس به روی جهنم رهبریشان کنید.
در روایات چنین آمده است که صراط از مو باریک تر، از شمشیر برنده تر و از آتش سوزان تر است. مؤمنان خالص در نهایت آسانی و به سرعت از آن می گذرند، برخی به دشواری می گذرند و سرانجام نجات می یابند، بعضی از مردم نیز به جهنم می افتند.
[ویکی الکتاب] معنی
صِرَاطِ: راه روشن ( از ماده ( ص ر ط )گرفته شده ، که بمعنای بلعیدن است ، و راه روشن مثل اینکه رهرو خود را بلعیده ، و در مجرای گلوی خویش فرو برده ، که دیگر نمیتواند این سو و آن سو منحرف شود ، و نیز نمیگذارد که از شکمش بیرون شود )
معنی
مُّسْتَقِیم: راست - مستقیم (کلمه ی مستقیم بمعنای هر چیزی است که بخواهد روی پای خود بایستد ، و بتواند بدون اینکه بچیزی تکیه کند بر کنترل و تعادل خود و متعلقات خود مسلط باشد ، مانند انسان ایستادهای که بر امور خود مسلط است ، در نتیجه برگشت معنای مستقیم به چیزی است ک...
معنی
فُجَّارِ: گنهکاران پرده در - کافران هتاک(کلمه تفجیر به معنای آن است که آب آنقدر زیاد شود که سد و مانع جلو خود را بشکند و گناه را هم اگر فجور میگویند ، برای این است که گناهکار ، پرده حیا را پاره میکند ، و از صراط مستقیم خارج گشته ، به بسیاری از گناهان مبتلا می...
معنی
فُجِّرَتْ: شکافته شوند - آبشان آنقدر بالا بیاید که سد و موانع پیش رویش را بشکند (کلمه تفجیر به معنای آن است که آب آنقدر زیاد شود که سد و مانع جلو خود را بشکند لذا عبارت "وَإِذَا ﭐلْبِحَارُ فُجِّرَتْ " را مفسرین این گونه ترجمه کرده اند که "وقتی که دریاها به هم ...
ریشه کلمه:
صرط (۴۵ بار)
راه . صحاح و قاموس و اقرب آن را طریق گفته. طبرسی فرموده:راه آشکار وسیع. راغب گوید: راه راست. المیزان فرماید: صراط، سبیل، طریق قریب المعنب اند. باید دانست: آن در اکثر نزدیک به تمام آیات قرآن در معنای راه خدا یعنی آیات قرآن در معنای راه خدا یعنی دین حق و شریعت حق به کار رفته است و در بعضی از آیات میشود گفت مراد از آن راه معمولی است مثل . و مثل . و نحو صراط و با صاد و سین خواندهاند و. هر دو به یک معنی است. سرط در اصل به معنی بلعیدن است «سرطه سرطاً:ابتلعه» مجمع در علت تسمیه راه به صراط فرموده که: راه رهگذر را بلع میکند. در اقرب گوید: راه رهگذر را بلع میکند. دراقرب گوید: راه رونده در آن غایب میشود مثل لقمه در شکم. در خاتمه، قول مجمع کهآن را راه آشکار وسیع گفته به واقع نزدیکتر است از قول راغب که راه راست گفته زیرا در بیشتر آیات وصف مستقیم با صراط ذکر شده و تأسیس از تأکید بهتر است و اگر مثل صحاح و غیره مطلق مترادف میشود و اصل عدم آن است .