کلمه جو
صفحه اصلی

ارشاد القلوب

دانشنامه آزاد فارسی

اِرشادُالقُلوب
تألیف ابومحمد حسن بن ابی الحسن دیلمی، کتابی به عربی، در اخلاق و فضایل پیامبر(ص) و آل او. دو بخش دارد: ۱. پند و اندرز و نکوهش دنیاطلبی و اخبار پیامبر و امامان (ع)؛ ۲. فضایل حضرت فاطمه (س) و حضرت علی (ع) و اخبار گوناگون و بعضی وقایع تاریخی. از آثار مشهور شیعه است و بارها در ایران و عراق و هند و لبنان منتشر شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] ارشادالقلوب از تألیفات حسن بن ابی الحسن دیلمی (قرن نهم) است.
موضوع کتاب در مواعظ با استفاده از قرآن و سنت و ذکر فضائل امیرالمومنین علی و ائمه علیهم السلام و ذکر روایات آن ها می باشد.
این کتاب که در یک مجلد چاپ شده، در اصل دو جزء بوده که جزء اول کتاب در حکمت ها و مواعظ قرآن و سنت است و جزء دوم در فضائل امیرالمؤمنین و اولاد طاهرین آن حضرت علیهم السلام می باشد.
مصنف در مقدمه کتاب می فرماید: «چون دیدم سلطان شهوت و غضب بر مردم تسلط یافته و مردم مشغول به خود شده اند و آخرت را فراموش کرده اند، این کتاب را نوشتم و آن را «ارشاد القلوب الی الصواب» نام نهادم تا هر کس به آن عمل کند از عذاب الیم الهی در امان بماند».
دیلمی در کتاب خود روایات را به طور مستقیم از پیامبر و ائمه علیهم السلام نقل کرده و دلیل کار خود را شهرت داشتن این روایات در کتب روایی ذکر می کند ولی با این حال کسی روایات کتاب را مرسله ندانسته و تمام روایات آن را مسند می دانند. از آن جا که مؤلف روایات را بدون سند ذکر کرده، کاملاً مشهود است که قصد دیلمی تألیف کتاب روایی نبوده بلکه فقط قصد بیدارکردن خفتگان و غفلت زدگان را با ذکر مواعظ معصومین علیهم السلام داشته است.
مؤلف ابتدا مواعظی گرانبها از قرآن کریم نقل کرده پس از آن مواعظ پیامبر و ائمه علیهم السلام را آورده سپس ابواب کتاب را آغاز نموده است. عناوین باب ها طوری تنظیم شده که بیشترین اثر تذکاری و موعظه ای و اخلاقی را برای خواننده کتاب به دنبال داشته باشد.
در جزء اول ابتدا بحث موعظه سپس ذمّ دنیا و دنیاگرایی و امراض قلبی و رذائل اخلاقی را مطرح کرده و پس از آن به بحث توبه، خوف، رجاء و صفات حسنه از قبیل شکر، یقین و سایر موارد به طور مفصل پرداخته و در لابه لای فصول، بحث هایی با عنوان مواعظ یا احادیثی از امیرالمؤمنین علی علیه السلام و احادیث منتخبه را آورده است.


کلمات دیگر: