کلمه جو
صفحه اصلی

واج شناسی

فارسی به انگلیسی

phonemics, phonology

مترادف و متضاد

phonemics (اسم)
صوت شناسی، واج شناسی، علم شناسایی تلفظ کلمات و صداها

فرهنگ فارسی

مطالعۀ دستگاه واجی زبان


دانشنامه عمومی

واج شناسی یا فونولوژی (به انگلیسی: phonology) یکی از زیرشاخه های زبانشناسی است که به بررسی نظام آوایی زبان می پردازد و جایگاه عناصر آوایی زنجیری و زبرزنجیری را در نظام زبان مشخص می کند. در این حوزه، مسائلی مانند آوا، واج، واج گونه، گام یا پایه، هجا، تکواژ، تکیه، آهنگ، رکن و وزن شعر مورد بررسی قرار می گیرند.
واجشناسی خطی
واجشناسی خودواحد
نظریه بهینگی
واجشناسی کارکردگرا
در دانش زبانشناسی به دو آوا که جانشین کردن یکی با دیگری در معنی واژه تغییر بدهد واج می گویند. برای نمونه /پ/ و /ب/ در واژه هایی مانند «پاک» و «باک» باعث دگرگونی معنایی می شوند. در اینجا /پ/ و /ب/ را واحدهای صوتی تمایزبخش یا بعبارتی واج می گویند. دو آوا که در یک زبان خاصیت تمایز بخشیدن دارند ممکن است در زبان دیگر این خاصیت را نداشته باشند. برای نمونه در زبان فارسی /v/ و /w/ یک واج به حساب می آیند ولی در زبان انگلیسی این طور نیست. بررسی عملکرد واج ها و تنظیم آنها در یک شبکه یا دستگاه، واجشناسی نام دارد.
هجاها بر اساس اصل توالی رسایی (Sonority Sequencing Principle) ایجاد می شوند. معمولاً یک واکه در مرکز هجا و چند همخوان در آغازه و پایانه هجا قرار می گیرند.

دانشنامه آزاد فارسی

واج شناسی (phonemic)
(یا: نظام آوایی) مطالعۀ الگوهای صوتی در درون زبان ها. واج شناسیِ در زمانی (تاریخی) تغییرات در اصوات گفتار و نظام صوتی ورای زمان (در همه زمان ها) را ردیابی و تحلیل می کند (مثلاً فرآیندی که به سبب آن «خواست» و «خاست» که قبلاً با اصوات صدادار مختلف تلفظ شده اند، این بار مشابه هم تلفظ می شوند.) واج شناسی همزمانی (توصیفی) الگوهای صوتی را در یک مرحلۀ خاص در سیر تحول زبانی به منظور مشخص کردن این که کدامیک از آن ها می توانند ظاهر شوند و آن هم در چه شرایطی (مثلاً در انگلیسی nt و rk در وسط یا در انتهای کلمات ظاهر می شوند و نه در ابتدا)، بررسی می کند.

فرهنگستان زبان و ادب

{phonology, phonemics} [زبان شناسی] مطالعۀ دستگاه واجی زبان

پیشنهاد کاربران

واج شناسی یا فونولوژی ( به انگلیسی: phonology ) یکی از زیرشاخه های زبانشناسی است که به بررسی نظام آوایی زبانمی پردازد و جایگاه عناصر آوایی زنجیری و زبرزنجیری را در نظام زبان مشخص می کند. در این حوزه، مسائلی مانند: آ وا، واج، واج گونه، گام یا پایه، هجا، تکواژ، تکیه، آهنگ، رکن و وزن شعر مورد بررسی قرار می گیرند.
( ( بر گرفته از ویکی پدیا ) )


کلمات دیگر: