کلمه جو
صفحه اصلی

کمیل بن زیاد نخعی

دانشنامه آزاد فارسی

کُمَیْل بن زِیادِ نَخَعی (قرن ۱ق)
مقبره کمیل بن زیاد
مقبره کمیل بن زیاد
مقبره کمیل بن زیاد
مقبره کمیل بن زیاد
مقبره کمیل بن زیاد
مقبره کمیل بن زیاد
از ثقات و یاران خاص امام علی (ع). او را صاحب سرّ آن حضرت برشمرده اند و برخی عرفا سلسلۀ خود را به او نسبت می دهند. دعای کمیل، که شب نیمۀ شعبان و شب های جمعه خوانده می شود، از طریق او رسیده است. عامل امام علی (ع) در هیت بود. حجّاج او را به شهادت رسانید. آرامگاهش بین نجف و کوفه زیارتگاه شیعیان است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] کُمَیل بن زِیاد بن نَهِیک نَخَعی صُهبانی کوفی(۱۲-در ۸۲ق) از تابعین و یاران برجسته امام علی(ع) و امام حسن(ع). وی از نخستین کسانی بود که پیشنهاد خلع عثمان و خلافت علی (ع) را مطرح کرد. در دوران حکومت امام علی(ع)، مدتی فرماندار منطقه هیت بود. هنگامی که سپاه معاویه، هیت را غارت کرد، امام علی(ع) او را به سبب کوتاهی در دفاع از شهر سرزنش کرد. در منابع شیعه، روایات بسیاری از او نقل شده که دعای کمیل مشهورترین آنها است، اما در منابع اهل سنت قلیل الحدیث شمرده و بعضاً از وی بدگویی شده است. از او در زمره زُهاد و عُباد کوفه یاد کرده اند.
کمیل پسر زیاد بن نَهِیک و از قبیلهٔ نَخَع است. رسول خدا (ص) درباره قبیله نخع فرموده است: «اَللّهمَ بارِک فِی النَخَع؛ خداوندا به قبیله نخع برکت ده» محمد دشتی از حارث بن زیاد، قاتل طفلان مسلم و از یاران عبیدالله بن زیاد به عنوان برادر کمیل یاد می کند.
در منابع تاریخی از تاریخ ولادت کمیل یاد نشده است، اما زِرِکْلی تاریخ ولادت او را ۱۲ق ذکر کرده است.


کلمات دیگر: