کلمه جو
صفحه اصلی

دعای کمیل

دانشنامه عمومی

دعای کمیل از دعاهای رایج شیعیان است. مشهور است که دعای کمیل آن دعایی است که جبرائیل به خضر آموخت پس علی آن را به کمیل بن زیاد که از خواص وی بود آموخت.
دعای ندبه
دعای توسل
دعای مجیر
دعای عهد
دعایجوشن کبیر
دعایجوشن صغیر
این دعا، حاوی مضامین بلند عرفانی است و شامل مجموعه هایی از سری جملات هم آهنگ است که خواننده دعا در آنها از خداوند طلب بخشایش گناهانش را می نماید.دعای کمیل در شب های نیمه شعبان و در هر شب جمعه خوانده می شود. به باور شیعیان برای آسودگی از شرّ دشمنان و گشایش روزی و آمرزش گناهان سودمند است.
منبع دعای کمیل کتاب مصباح المتهجد شیخ طوسی است. شیخ طوسی این دعا را به نام دعای خضر در ضمن اعمال ماه شعبان آورده است. وی می گوید: «روایت شده که کمیل بن زیاد نخعی امیرالمؤمنین (ع) را دید که در شب نیمه ماه شعبان در حال سجده این دعا را می خواند» سپس دعای مشهور کمیل را نقل می کند. سید بن طاووس در اقبال الاعمال، علامه مجلسی در زاد المعاد و کفعمی در ضمن اعمال نیمه شعبان این دعا را آورده اند. شیخ عباس قمی نیز در مفاتیح الجنان دعای کمیل را به نقل از مصباح المتهجد آورده است. علامه مجلسی دعای کمیل را بهترین دعا معرفی کرده است
این دعا با درخواست از خدا شروع می شود. مضمون دعا بدین شرح است:

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دعای کمیل از دعاهای معروف و از بهترین دعاها و دعای حضرت خضر است که امیر مؤمنان علیه السّلام آن را به کمیل بن زیاد نخعی، از یاران خویش آموخت. از دعای کمیل، به مناسبت در باب طهارت و حج نام برده اند.
۱) خواندن دعای کمیل در شب نیمه ی شعبان و نیز شب جمعه ،مستحب است. ۲) خواندن دعاهای طولانی، مانند دعای کمیل در قنوت نماز، جایز است. ۳) جمله ی «أَ فَمَنْ کٰانَ مُؤْمِناً کَمَنْ کٰانَ فٰاسِقاً لٰا یَسْتَوُونَ» در دعای کمیل، از آیات سوره ی سجده است که دارای سجده ی واجب می باشد. ۴) بنابر قول به حرمت خواندن سوره های عزائم بر جنب و حائض، خواندن این فراز از دعا بر ایشان حرام است.


کلمات دیگر: