کلمه جو
صفحه اصلی

تفسیر الکشف و البیان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] الکشف و البیان عن تفسیر القرآن اثـر احمد بن ابراهیم نیشابوری ادیب نحوی لغوی محدث مقری، متکلم، خطیب و از فقهای زمان خود می باشد.
الکشف و البیان عن تفسیر القرآن (تفسیر ثعلبی) اثـر ابـواسـحاق احمد (م ۴۲۷ ق) فرزند ابراهیم نیشابوری معروف به ثعالبی یا ثعلبی ادیب نحوی لغوی محدث مقری، متکلم، خطیب و از فقهای زمان خود.
معرفی تفسیر
ثعالبی تفسیر خود را به شیوه روائی تالیف نموده است و شامل جمله ای از اشارات و معانی لطیف و اعراب کلمات و وجوه قرائات و همچنین اخبار و روایاتت امامیه و فضائل خاندان عصمت و طهارت (علیه السّلام) است. بدین جهت از منابع مهم مفسران شیعه بوده است.چنانکه علامه مجلسی این تفسیر را یکی از مصادر بحارالانوار خود قرار داده است. و نیز حدیث معروف من مات علی حب آل محمد را از همان تفسیر روایت می کنند. امـروزه چـنـدیـن نـسخه نفیس از این تفسیر در کتابخانه های مختلف جهان معرفی می کنند که کـهن ترین این نسخه ها نسخه ملا محمد صالح برغانی حائری است که تمامی فضائل و روایات این تفسیر در حق خاندان عصمت و طهارت را در تفسیر خود کنز العرفان نقل نموده است.و از دیـگـر نـسخه های آن نسخه کتابخانه موزه بریطانیا به شماره ۸۲۱ و واتیکان به شماره ۱۳۹۴ است. همچنین نسخه ای در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی به شماره ۱۲۴۲ محفوظ است. و نـیـز ایـن تفسیر توسط ابوبکر محمد بن الولید طرطوشی معروف به ابن ابی الدقه تلخیص شده است.
تفاسیر دیگر ثعالبی
دو تـفـسیر دیگر برای ابواسحق احمد ثعالبی ذکر کرده اند که عبارتند از:۱) تفسیر ثعالبی، تفسیر مـزبـور در یـک جـلد به شیوه روائی تدوین یافته که یک نسخه از آن نزد سید بن طاووس موجود بوده و در کتاب سعد السعود خود از آن بسیار نقل کرده است.۲) عرایس المجالس، در شرح قص قرآن و به زبان عربی است که در چند مجلس و هر مجلس در چند باب ترتیب یافته است.از ایـن تـفـسیر نسخه های قدیمی در کتابخانه دانشگاه تهران (شماره ۸۳) و در کتابخانه آستان قدس رضوی (شماره ۴۱۴۴) موجود است. چاپ و نشر این تفسیر نخست در بولاق سپس در بمبئی و مصر و بیروت بارها انجام شده است.


کلمات دیگر: