کلمه جو
صفحه اصلی

دانشگاه الزهرا

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۵°۴۶′۰۳″شمالی ۵۱°۲۳′۳۳″شرقی / ۳۵٫۷۶۷۶۰۳°شمالی ۵۱٫۳۹۲۳۸۰۴°شرقی / 35.767603; 51.3923804
زبان و ادبیات فارسی (دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
زبان شناسی همگانی (دورهٔ کارشناسی ارشد و دکتری)
زبان و ادبیات انگلیسی (دورهٔ کارشناسی ادبیات انگلیسی، دورهٔ کارشناسی ارشد و دکتری آموزش انگلیسی)
زبان و ادبیات عربی (دورهٔ کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
مترجمی زبان فرانسه (دورهٔ کارشناسی و کارشناسی ارشد)
تاریخ (دورهٔ کارشناسی تاریخ، کارشناسی ارشد در سه گرایش تاریخ اسلام و تاریخ ایران و تاریخ اسلام در شمال آفریقا و دورهٔ دکتری در چهار گرایش تاریخ جاهلیت و صدر اسلام، تارخ ایران در قرون میانه، تاریخ ایران در دورهٔ معاصر و تاریخ فرق و مذاهب اسلامی)
زبان و ادبیات روسی (دورهٔ کارشناسی)
دانشگاه الزهرا، که تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، دانشگاه فرح پهلوی نام داشت، در سال ۱۳۵۴ رسماً شروع به کار کرد. این دانشگاه ویژه دختران است و در منطقهٔ ده ونک تهران واقع شده است. این دانشگاه در سال ۱۳۴۳ با پذیرش ۹۰ دانشجو فعالیت خود را تحت عنوان «مدرسه عالی دختران» آغاز کرد و علاوه بر رشته های مترجمی زبان های خارجی، منشی گری و روانشناسی رشته هایی تحت عنوان فنون خانه داری و تغذیه را در برنامه فعالیت های آموزشی خود قرار داد (در رشته اخیر، از سال دوم تأسیس ۴۵–۱۳۴۴، پذیرش دانشجو صورت گرفت). از سال تحصیلی ۱۳۵۴ به دانشگاه تبدیل شده و پس از آن در سال ۱۳۵۶ در قالب مجموعه ای از ۴ دانشکده: علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی، علوم مدیریت و اقتصاد به فعالیت خود ادامه داد.
در سال ۱۳۶۵ چهار دانشکده مزبور به دانشکده های: علوم پایه، علوم اجتماعی و اقتصادی، ادبیات و هنر تغییر یافت. در سال ۱۳۷۳ دانشکده های: علوم تربیتی و روانشناسی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، فنی مهندسی به صورت مجزا موجودیت یافتند و در سال ۱۳۸۰ نیز دانشکده الهیات و ادبیات با دریافت موافقت اصولی وزارتخانه، به دو دانشکده ادبیات، زبان ها و تاریخ و دانشکده الهیات تبدیل گردید. در سال ۱۳۹۳ و با تفکیک دانشکده علوم پایه دانشگاه به سه دانشکده علوم ریاضی، علوم زیستی، فیزیک و شیمی تعداد دانشکده ها به ۱۰ مورد افزایش یافت. دانشگاه الزهرا (س) با وسعتی معادل ۱۴هکتار، افزون بر فضای فیزیکی دانشکده و پژوهشکده ها، دارای: آزمایشگاه ها، سایت ها و کارگاه های تخصصی، آمفی تئاتر، استخر، رستوران، سالن های ورزش، بانک، پست و مهد کودک می باشد.
دانشگاه الزهرا موفق شد در نخستین رتبه بندی 'اثرگذاری' مؤسسه تایمز (University Impact Ranking) بین 460 دانشگاه جهان رتبه بین 300–201 دانشگاه برتر جهان را به خود اختصاص دهد. طبق همین رتبه بندی، دانشگاه الزهرا بعد از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رتبه دوم دانشگاه های کشورقرار گرفت.

دانشنامه آزاد فارسی

دانشگاه الزّهرا (س)
دانشگاه الزّهرا
دانشگاهی ویژۀ زنان، واقع در تهران. این دانشگاه، در ۱۳۴۳ش و با نام مدرسۀ عالی دختران فعالیت خود را شروع کرد. رشته های موجود در این مدرسه، در بدو امر، عبارت بود از رشته های مترجمی زبان های خارجی، منشیگری، روان شناسی و فنون خانه داری. در سال های ۱۳۵۴ـ۱۳۵۵، مدرسۀ عالی دختران تبدیل به دانشگاه شد و از ۱۳۵۶، مجموعه ای از چهار دانشکده را دربر گرفت که عبارت بودند از دانشکده های علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی، علوم اقتصاد، و مدیریت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نام دانشگاه تغییر یافت، ولی ترکیب آن حفظ شد و دانشکده های مذکور، در ۱۳۶۵، به دانشکده های علوم پایه، علوم اجتماعی و اقتصادی، ادبیات و هنر تبدیل شدند. در ۱۳۷۳، دانشکده های علوم تربیتی و روان شناسی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، فنی و مهندسی تأسیس یافتند و در ۱۳۸۰، دانشکدۀ الهیات و ادبیات به دو دانشکدۀ ادبیات، زبان ها و تاریخ، و دانشکدۀ الهیات تبدیل شد. بدین ترتیب، تعداد دانشکده های موجود در این دانشگاه، به هشت دانشکده افزایش یافت و تعداد رشته های آموزشی در ۱۳۸۴، به ۸۳ رشته رسید. دانشگاه الزهرا، در مساحت نُه هکتار بنا شده است و علاوه بر فضای مربوط به دانشکده ها، دارای سالن آمفی تئاتر، استخرها، رستوران ها، غذاخوری های آماده، سالن ورزش، بانک، پست و مهد کودک است. همچنین، پردیس آموزشی راه آهن نیز، به مساحت پنج هکتار، به مالکیت دانشگاه درآمده است که در آینده مجموعۀ عظیم فرهنگی دانشگاه در آن احداث خواهد شد. ساختمان خوارزمی، که ساختمان طرح عمرانی دانشکده علوم انسانی محسوب می شود، نیز در ده طبقه و با وسعت ۱۸هزار متر مربع در ۱۳۸۲ افتتاح شده است. علاوه بر این، در ۱۳۸۴، کتابخانۀ ویژۀ نابینایان در خوابگاه دانشگاه افتتاح شد و متعاقباً، در همان سال، کتابخانۀ دیگری در جنب کتابخانۀ مرکزی برای نابینایان تأسیس گردید. همچنین، این دانشگاه از مجموعۀ علمی، فرهنگی، هنری مشتمل بر نگارخانه، کلینیک مشاوره و روان شناسی، کتاب فروشی، کلاس های آزاد کوتاه مدت علمی و هنری، سالن های برگزاری همایش، تالار اجتماعات، سفره خانۀ سنتی، جهاد دانشگاهی، دفتر نمایندگی رهبری، ستاد شاهد و ایثارگران انجمن اسلامی دانشجویان، بسیج دانشجویی و اساتید برخوردار است و سه پژوهشکدۀ شعر و ادب، اقتصاد، زنان در این دانشگاه فعال اند.


کلمات دیگر: