کلمه جو
صفحه اصلی

یوکیو میشیما

دانشنامه عمومی

یوکیو میشیما (به ژاپنی: 三島 由紀夫، Mishima Yukio) نام ادبیِ کیمیتاکه هیرائوکا (به ژاپنی: 平岡 公威، Hiraoka Kimitake) (زاده ۱۴ ژانویه ۱۹۲۵ - درگذشته ۲۵ نوامبر ۱۹۷۰)، نویسنده، شاعر، نمایشنامه نویس، بازیگر و کارگردان نامدار ژاپنی است که سه بار کاندیدای جایزه نوبل ادبیات شد و یکی از بزرگترین نویسندگان سده بیستم ژاپن به شمار می رود. کارهای پیشروی او مخلوطی از زیبایی شناسی های امروزین و سنتی است که با شکستن مرزهای فرهنگی، بر جنسیت، مرگ و تغییرات سیاسی تأکید می کنند. او همچنین به خاطر خودکشی به روش هاراکیری مشهور است. در کنار نویسندگی و سرودن شعر، او همچنین در چند فیلم سینمایی از جمله در فیلم Afraid to Die (محصول ۱۹۶۰) به ایفای نقش پرداخت.
۱۹۵۴ - آوای امواج (به انگلیسی: The Sound of Waves)
۱۹۵۶ - معبد طلایی (به انگلیسی: The Temple of the Golden Pavilion)
۱۹۶۵–۷۰ - چهارگانهٔ دریای حاصلخیزی(۱-برف بهاری ۲-اسبهای لگام گسیخته ۳-معبد سپیده دم ۴- زوال فرشته) (به انگلیسی: The Sea of Fertility tetralogy)
۱۹۶۸- آفتاب و فولاد (به انگلیسی: Sun and Steel) - ترجمه فارسی: فردین توسلیان، نشر آنیما-۱۳۹۶
از آثار مهم او می توان به چهارگانه «دریای حاصل خیزی» اشاره کرد؛ که به مسئله تناسخ در چند نسل می پردازد. همچنین رمان «معبد طلایی» از دیگر آثار شاخص او به شمار می رود. رمان کوتاه آوای امواج نوشته میشیما نیز داستانی عاشقانه است که موفق به دریافت جایزه شینچوشا شده است. نمایشنامهٔ بانو آئویی میشیما را بهرام بیضایی در تهران به نمایش درآورده است.
او در ۱۹۶۷ در نیروی زمینی دفاع از خود ژاپن (GSDF) اسم نویسی کرد و آموزش های اولیه نظامی را دید. سال بعد، او تاتنوکای (Tatenokai) (به معنی انجمن سپر) را بنیان نهاد که گروهی شبه نظامی از دانشجویان جوانی بود که به فراگیری هنرهای رزمی و تمرینات سخت بدنی می پرداختند و سوگند دفاع از امپراتور ژاپن را خورده بودند.
در ۲۵ اکتبر ۱۹۷۰، او و چهار نفر از اعضای تاتنوکای با دست آویز کردن موضوعی، از فرماندهی نیروهای دفاع از خود ژاپن در منطقه ایچیگایای شهر توکیو بازدید کردند. آن ها در دفتر فرمانده سنگربندی کرده و او را به صندلی بستند و اطلاعیه و نیز خواسته های خود را که از قبل بر پرچمی آماده کرده بودند برافراشتند. سپس میشیما به بالکون دفتر رفته و سربازان را به گرد آمدن فراخواند. او تلاش کرد که سربازان را به کودتا تشویق کند اما سخنان او تنها به آزردگی و هو کردن او بدست سربازان منجر شد. او پس از چند دقیقه سخنانش را رها کرد و به داخل دفتر برگشت و هاراکیری (خودکشی به روش سامورایی که با پاره کردن شکم است) را انجام داد. وظیفه بریدن سر او (به ژاپنی: کایشاکونین) نیز بر عهده یکی از چهار نفر اعضای تاتنوکای، ماساکاتسو موریتا گذاشته شد که پس از چندین بار تلاش نتوانست آن را بدرستی انجام دهد و هیرویاسو کوگا به جای او این کار را انجام داد. سپس موریتا نیز هاراکیری را انجام داد و کوگا سرش را از بدن جدا کرد.

نقل قول ها

یوکیو میشیما (به ژاپنی: 三島 由紀夫، Mishima Yukio) نام ادبیِ کیمیتاکه هیرائوکا (به ژاپنی: 平岡 公威، Hiraoka Kimitake) (زاده ۱۴ ژانویه ۱۹۲۵ - درگذشته ۲۵ نوامبر ۱۹۷۰)، نویسنده، شاعر، نمایشنامه نویس، بازیگر و کارگردان نامدار ژاپنی است.
• «کی یو آکی همچنان بر این باور بود که در انتهای این جهان – که به کیسهٔ چرمینِ پُر شده از آب می مانست – روزنهٔ کوچکی قرار دارد و به نظرش می آمد که از آن جا صدای قطره قطره خالی شدن زمان می شنود.»• «و آه از تنهایی – که جان را به آتش می کشد. به سوپ غلیظ و داغی می ماند که نمی شود آن را توی دهان تحمل کرد. مگر آنکه چندین و چندبار به آن فوت کنی؛ و شگفتا که پیوسته در برابر من است، توی کاسهٔ ضخیم و سنگین سفید چینی، که به متکایی کهنه و رنگ و رو رفته شباهت دارد. این کیست که پیوسته می خواهد آن را به زور به من بخوراند؟»• «نشانه های مردی که به زیبایی واقعی رسیده، شباهت زیادی به نشانه های جذام دارد.»• «تاریخ یک دوره چیزی نیست جز یک نقشه، یک طومار و چیزی خالی از زندگی ...»• «تاریخ همچون دختری جوان پیش از دریافت یک پیشنهاد رمانتیک یکسره نامطمئن است.»• «تک بُعدی بودن اغلب موجب رشد شرارت می شود.»• «فقط یک زن زیبا می تواند درک کند که یک انسان چگونه واقعیت های خود را از دست می دهد. او می تواند پلشتی ها و زشتی های دنیا را از چشم مردها بخواند.»• «بی توجهی بهتر از توجهی ست که با بی حوصلگی همراه باشد.»• «تهوع مشابه چیزی ست که دنیا از آن به نام "عشق " یاد می کند.»• «ایدهٔ احمقانه اش این بود که خوشبختی می بایست مثل نان فرانسوی بین همه قسمت شود. او این معادلهٔ به ثبوت رسیده را نمی داند که خوشبختی یک نفر، بدبختی کسی دیگر است.»• «یک دختر معمولی و یک فیلسوف بزرگ مثل هم هستند: از دیدگاه هر دوی آن ها کوچک ترین و پیش پا افتاده ترین نکته می تواند دنیا را به نابودی بکشاند.»


کلمات دیگر: